Suojan talolla lauletaan syyspihlajan alla – Oriveden Mieslaulajat ja kuoronjohtaja Leena Mäkelä esiintyvät yhdessä viimeistä kertaa

Oriveden Mieslaulajat järjestää pienen lauluhetken torstai-iltana Suojan talolla.

Lauluhetki Syyspihlajan alla sisältää kolme teemaa: Kesästä syksyyn, Kansanlaulun taikaa ja Laulamisen ilosta. Ohjelma-aika jakaantuu kuoron ja yleisön kesken, sillä myös yleisö pääsee mukaan ohjelman suorittamiseen osallistumalla mieslaulajien ja kanssa tuttuihin, teemaan sopiviin yhteislauluhin.

Oriveden Mieslaulajia johtaa ja yleisöä laulattaa Leena Mäkelä säestysporukkaan kuuluvien kanssa. Tästä nostalgisesta yhteisestä musiikkihetkestä muodostuu samalla Mäkelän jäähyväiskeikka Mieslaulajien kanssa. Uuden laulukauden Oriveden Mieslaulajien kanssa aloittaa Jami Westergård.

Mäkelä kertoo olevansa helpottunut ja hyvillä mielin, kun kuorolle on löytynyt uusi johtaja, joka on pitkän linjan monipuolinen muusikko.

– Itse tulin mukaan Mieslaulajien kuvioihin viisi vuotta sitten. Syysloman korvalla tulin katsomaan kuoroharjoituksia ja sen perusteella uskalsin tarttua puikkoihin tammikuussa 2016, Mäkelä kertoo.

– Mieskuoron johtaminen oli uusi jännittävä kehityshaaste kuoronjohtamisen urallani. Muistan ensimmäisissä harkoissa, kuinka Tonttila johti Serenadin ja Estola lupasi, että pidetään kuin kukkaa kämmenellä. Johtajuus on kuitenkin pitänyt hankkia omalla tinkimättömällä työllä ja linjalla.Vuosien varrella yhteiset toimintatavat ovat hioutuneet ja yhteinen sävel löytynyt. Hauskoja juttuja ja hyviä tyyppejä tulee varmasti ikävä.

Mäkelälle hienointa johtajakaudellaan oli lastenkonsertin järjestäminen Suojan talolla.

– Se oli parasta kulttuurien vuoropuhelua ja kuorolaulun kipinän herättämistä ikinä.

Merkittävä vuosi oli myös Suomi 100-vuotisjuhlallisuudet ja siihen liittynyt Neljä vuodenaikaa -konserttisarja. Viime joulun alla toteutettiin Tampereen Poliisilaulajien kanssa joulukonsertit sekä Längelmäellä ja Tampereella. Viime kevään suunnitellut loppuhuipennukset, konsertit Ruovedellä, Juupajoella ja Orivedellä peruuntuivat pandemian vuoksi.

– Elokuussa piti tehdä uusi raskas päätös ja perua keväältä syyskuulle siirretty Juupajoen konsertti. Elokuun harjoituksissa on kuoro harjoitellut turvavälein käsidesipullo oven suussa. Ilmassa on ollut kuuitenkin aitoa iloa siitä, että päästiin taas laulamaan yhdessä, Mäkelä sanoo.

Konsertti on turvavälikonsertti.  Maksimiyleisömäärä on 50 henkilöä.

Jyrki Tuomaala

Leave a Comment