Maankäytön kiintorastit vietiin metsään

Orivedellä on juuri tehty ja tullaan tekemään useita maankäytön ja kaavoituksen päätöksiä, jotka onnistuessaan voivat lisätä paikkakunnan houkuttelevuutta ja elinvoimaa vaikka kuinka paljon.

Talouden ja väestölaskennan käyrät näyttävätkin Oriveden tarvitsevan voimavaroja palveluiden säilyttämiseen ja uusien yhteistyömuotojen kehittämiseen naapurikuntien, Tampereen kaupunkiseudun, julkisten toimijoiden, yrityselämän, rahoituslaitosten, kolmannen sektorin ja ennen kaikkea, omien asukkaidensa kanssa.

Pitkäksi venähtänyt eksymisen aika tuntuu kuitenkin jatkuvan. Mahdollistaviksi ajateltujen päätösten voi ennakoida pian olevan arkiston täytettä ja osittain jopa kehittämisen esteitä.

Mielessäni on viisi kiintorastia, joiden maankäytössä ja kaavoituksessa pitäisi tulla nyt oikein leimatuiksi.

Päätösten täytyy olla sisällöllisesti ja hallinnollisesti laillisia – muunlaisilla päätöksillä ei kannata rasittaa kaupungin sisäisiä vastuualueita ja ulkopuolisia organisaatioita.

Miksi Oriveden rakennusjärjestys on hallinto-oikeuden käsittelyssä, vaikka muistutuksilla päättäjille etukäteen kerrottiin ehdotukseen sisältyvän normien ja käytäntöjen vastaisia kohtia?

Laillisuustarkastuksen jälkeen päätösten tulee tukea seudullisten sidosryhmien kanssa sovittua ja toteutettavaksi suunniteltua.

On vaikea ymmärtää, kuinka vaalikausittain valtion kanssa solmittava maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus tulee Orivedelle edelleen yllätyksenä, vaikka kaupunki on ollut Tampereen metropoliseudun jäsen, ties jo miten pitkään.

Kolmanneksi maankäyttöhankkeiden täytyy seurata kaupungin omia strategioita ja yhteisesti hyväksyttyjä linjauksia, kuten maapoliittista ohjelmaa, ylempiasteista kaavoitusta ja maakuntakaavamääräyksiä.

Maakuntakaavoitus velvoittaa kuntaa, etenkin, jos kunta on vasta valituksella saanut haluamansa.

Kaupunkistrategia ei ole oikeudellisesti velvoittava, mutta vaikuttavan kaupunkimarkkinoinnin ja elinvoimatoimien pitkän kaaren muodostaminen on erittäin haastavaa, jos mainoslauseet, puheet ja isot päätökset erkaantuvat kauas toisistaan.

Neljänneksi. Kaavoitus pitää käynnistää vain sellaisista syistä, joista syntyy tarkoituksenmukaista ja teknisesti järkevää toteutettavaa, ja jotka tukevat viiveettä yritysten ja kotitalouksien suunnitelmia.

Uusien asukkaiden houkuttelu avaamalla uusia alueita rakentamiselle ei saisi tarkoittaa uhkaa orivesiläisille, jotka ovat asuneet keskustaajamassa tai isoimmissa kylissä ehkä koko ikänsä ja perustaneet paikallisidentiteettinsä sen varaan, että oikeasti olemassa on lähiluontoa ja rakennettua ympäristöä, jota yhteisesti arvostetaan ja halutaan säilyttää asiana, josta Orivesi tunnetaan.

Lopulta maankäytön pitkäjänteisellä suunnittelulla ja kaavoituksella pitäisi syntyä toimivaa asuinympäristöä, joka on sopivasti sommiteltua, esteettisesti miellyttävää ja arkkitehtuuriltaan rikasta, vaihtelevaa ja ajalliset kerrokset arvostaen huomioivaa.

Mika Taipalus

Oriveden kesäasukas

Leave a Comment