MAINOS

Keittiömestari-keittäjä Pekka Koponen opastaa asiakkaita Ruokakeitaassa

Tampereen kaupunkiseudun arvostettujen ravintoloiden keittiöistä tuttu keittiömestari-keittäjä Pekka Koponen löytyy perjantaisin Ruokakeitaan liha- ja kalatiskin takaa. Ammattitaitoaan koko ajan määrätietoisesti kehittävä ruoanlaiton ammattilainen auttaa asiakkaita eteenpäin kotikokkeina. Hän esittelee liha- ja kalavaihtoehtoja sekä neuvoo niiden käsittelemistä ja valmistamista. Annin kruunaavat reseptit sekä kannustukset kokeilla rohkeasti uusia raaka-aineita sekä niiden laittotapoja.
Keittiömestari-keittäjä Pekka Koponen (vas.) opastaa perjantaisin kello 10-18 Ruokakeitaan asiakkaita liha- ja kalatiskillä. Tampereen kaupunkiseudun ykkösravintoloiden keittiöistä tuttu Koponen kiittelee ihmisten koko ajan kasvavaa kiinnostusta ruoanlaittamista kohtaan. Kauppias-lihamestari Ville Pirtinaho (keskellä) haluaa kehittää ruokakauppaansa asiakkaita opastavaan suuntaan. (Kuva: Maakunnan Matti)

Kauppias-lihamestari Ville Pirtinaho satsaa voimakkaasti asiakkaidensa ruoanlaittotaitojen edistämiseen.

– Rakennamme joka päivä liha- ja kalatiskimme tarjonnan monipuoliseksi. Haluamme lisäksi yllättää ja tuottaa ahaa-elämyksiä. Kun ihmiset tulevat kauppaan luottavaisin mielin ja tietäen, että juuri tänäänkin kauppiaalla on jotakin ekstraa, päivittäisestä kotona kokkaamisesta tulee palkitsevaa mielipuuhaa, Pirtinaho sanoo.

– Ammatillisesti ensiluokkainen liha- ja kalatiski on antimiltaan sellainen, että tarjolla on niin tutut ja turvalliset kuin vieraat ja kiinnostusta herättävät vaihtoehdot. Raaka-aineiden mehevyys, tuoreus sekä runsaus auttavat asiakasta puntaroimaan eri vaihtoehtoja. Olemme juuri siirtyneet vuoden kierrossa kesään, joka merkitsee sitä, että kotikokit ahertavat mielellään grillien äärellä, Pirtinaho kertoo.

Ruokakeitaan kauppias muistuttaakin, että tulevien suvikuukausien ajan liha- ja kalatiskissä on kattavasti lähilihaa ja -kalaa. Juuri nyt kauppaan poikkeavan kannattaa varata hivenen enemmän asiointiaikaa ja jutella tiskin takana palvelevien asiantuntijoiden kanssa eri mahdollisuuksista sekä valmistusnikseistä. Hyvät ja koetellut ohjeet tekevät ruoanlaitosta mielekästä ja mukavaa.

Nyt Ruokakeidas tekee parhaansa, jotta asiakkaiden into tehdä hyvää ja monipuolista koriruokaa kohoaisi. Perjantaisin tiskin takana palvelee Tampereen kaupunkiseudun kärkiravintoloiden keittiöistä tuttu keittiömestari-keittäjä Pekka Koponen. Hänen ammatillisena mottonaan on ollut nuorukaisesta lähtien kehittyä joka päivä ja löytää uusia makuja sekä taitoja. Nyt mies haluaa omaksua perusteellisesti eri eläinten ruhojen lihanleikkuutaidot.

Koponen kiittelee ihmisten kasvavaa halua kehittyä ruoanlaittajina ja kotikokkeina. Hänen mielestään kannustaminen ja opastaminen tapahtuu luontevimmin ja parhaiten juuri liha- ja kalatiskillä.

Kysymys on tahdosta ja kädentaidoista

Keittiömestari-keittäjä Pekka Koponen tietää, että ruokamaailman mahdollisuudet ovat loppumattomat ja rajattomat.

Elintarviketeollisuudestaan tunnetussa Huittisissa syntynyt ja legendaarisessa Huittisten Seurahuoneessa ensiaskeleet ammattiinsa ottanut Koponen janoaa koko ajan uutta tietoa toimialastaan. Juuri tästä syystä laajaa arvostusta ravintoloitsijoiden ja asiakkaiden keskuudessa nauttiva keittiöiden partaveitsi pitää välttämättömänä, että kehitysjanoinen henkilö työskentelee avoimin mielin, kuuntelevin korvin sekä hyviä käytäntöjä omaksuen mahdollisimman monissa ravintoloissa. Vuodesta kahteen ja puoleen vuoteen on luonteva aika olla paikassaan.

Koponen kiitteleekin Tammerin keittiötä isännöinneestä Kimmo Sirénistä lähtien kaikkia taipaleellaan kohtaavia ravintolapersoonia sekä oppi-isiä.

– Tykkään säätämisestä. Näin reseptiikka tuunautuu ja saavuttaa viimeisen silauksensa, Koponen toteaa.

– Ruoanlaittaminen perustuu nimenomaan kädentaitoihin. Se on tekniikkalaji, Koponen kuvailee.

Keittiömestarina ja keittäjänä toimiva Koponen arvostaa myös opiskelemista. Hän suorittaa parhaillaan elintarviketeollisuuden perustutkintoa Tredussa.

Ihmiset haluavat tehdä hyvää ruokaa

Niin kauppias-lihamestari Ville Pirtinaho kuin keittiömestari-suurtalouskeittäjä Pekka Koponen korostavat, että ihmisillä on kiitettävän paljon tietoa elintarvikkeista ja ruokamaailmasta.

– Myönteistä on, että ihmiset haluavat kartuttaa ruoanlaittotaitojaan. Kotona kokkaamisesta ja keittiöaskareista on tullut merkityksellisiä harrastuksia. Perheissä arvostetaan yhteisiä ruokailuja, Pirtinaho ja Koponen kiittävät.

Koponen pitääkin ratkaisevan tärkeänä, että otollisin mielin ruokakauppaan tuleva henkilö saa oikeaa tietoa niin eri eläinten lihoista kuin järvi- ja merikaloista sekä muista Ahdin valtakunnan antimista.

– Ruoanvalmistustaktikoita ja -tekniikkoja on ilahduttavan paljon. Jo näiden avaaminen ja opettaminen johtaa mielenkiintoisiin ruokiin, Koponen herättelee.

– Mausteiden maailma ja maustaminen tekevät ruoanlaitosta kiehtovaa. Mausteet rikastuttavat makumaailmaa, Koponen kannustaa.

– Pidän ykkösjuttuna sitä, että ihminen löytää makumaailman ja puhkeaa siinä suorastaan loistoonsa, kukkaansa. Näin tapahtuu, kun resepteissä vilisevät termit avataan ihmisille. Kun ohjeet annetaan yksinkertaisessa muodossa, asia menee perille. Turhat pelot epäonnistumisesta kaikkoavat. Kotikokki heittäytyy kokeilijaksi ja uskaltaa esimerkiksi korvata joitakin aineita oman mielensä mukaiseksi, Koponen miettii.

Koponen tähdentää, että jokaiseen hetkeen ja tarpeeseen on omat mainiot ruokaratkaisunsa.

– Kun miehet tekevät esimerkiksi kalaretken, sinne otetaan aivan omanlaisensa eväät matkaan. Juhla puolestaan syntyy omista raaka-aineista ja niiden käsittelystä. Skaala on laaja, ja jokaiseen hetkeen ja tilanteeseen löytyy passeli kokonaisuus, Koponen vahvistaa.

Näsijärvi ja Pyhäjärvi ovat kuuluja kaloistaan. Lähikalaa onkin tarjolla liki joka päivä Ruokakeitaassa. Keittiömestari-keittäjä Pekka Koponen suosittelee kotikokeille haukea. Se on mainettaan paljon parempi kala ruokalautasella. (Kuva: Maakunnan Matti)

Kokeilepas nyt haukea!

Ruokakeitaan kalatiski on monipuolinen. Kauppiaan kunnia-asia on pitää tarjolla lähijärvillä kalastavien kalastajien saaliita.

Pekka Koponen kannustaakin kotikokkeja nostamaan hauen arvostusta ja sitä myötä sen käyttöä.

– Hauki on mahtava ruokakala. Tehdään hauesta fileitä, jotka suolataan lihapuolelta. Kuumenna pannu kuumaksi. Aloita paistaminen nahkapuolelta. Kun filee alkaa kypsyä reunoilta ja sen keskusta alkaa saada helmiäisväriä, käännä filee ja paista vielä hetki lihapuolelta. Heitä nokare voita pannulle ja kieputtele filee nopeasti voissa. Nosta filee vetäytymään loppuun työlaudalle, nahkapuoli ylöspäin, Koponen opastaa.

MAAKUNNAN MATTI

 

Saman katon alla:

MAINOS


Leave a Comment