Rantakäärmettä pyssyyn

Orivetemme rantojen rakentamista halutaan ohjata kokonaisvaltaisesti. Siksi nyt on meneillään kaikkia rantoja koskeva osayleiskaavoitus. Sen pitäisi valvoa yhteisiä etujamme.

Sen tavoitteet on määritelty jo monia valtuustokausia sitten. Niitä ei ole päivitetty. Silti rannoillemme rakennetaan jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla täysin luvallisesti. Maanomistaja voi nimittäin hakea rannoilleen poikkeamislupaa ja rakentaminen hoituu välittämättä kaavoituksen keskeneräisyydestä.

Poikkeamislupia myöntää ympäristölautakunta; luvan saa käytännössä aina. Aina myös yhtenä hakemuksen perusteena on rantaosayleiskaavan (keskeneräinen) luonnos. Luonnokseen merkittyä rakennuspaikkaa ei ole hyväksytty, vaan se on vasta suunnitelma. Poikkeamislupa taas on toive, jota nyt perustellaan suunnitelmalla. Vaarana on, että jopa rantayleiskaavan juridisia ongelmia voidaan peitellä; esimerkiksi että emätilan rannan oikeudettomia rantarakennusoikeuksia siirretään toiselle järvelle.

Rakentamisemme luvitusta puolestaan ohjataan muun muassa rakennusjärjestyksellä. Se taas on Hallinto-oikeudessa käsiteltävänä, sillä siitä on valittanut Pirkanmaan oma hallintoelin. Ei siis kukaan kuntalainen.

Ympyrä sulkeutuu: Valituksenalaista rakennusjärjestystä on ollut tekemässä 4-jäseninen luottamushenkilötoimikunta, joista kolme on samalla myöntämässä poikkeamislupia ympäristölautakunnassa. Ei herätä luottamusta. Menettely asettaa vastakkain yleisen edun, maanomistajan edun ja nykyisten kesäasukkaidenkin edun. Joku niistä voittaa ja poikkeamisluvissa se on aina luvan hakija. Poikkeamislupa takaa sen, että  rakennuspaikka on naulattu kiinni ja oma etu toteutuu myöhemmin rantaosayleiskaavassakin.

Mitkä ovat rantaosayleiskaavamme tavoitteet? Kukaan ei tunnu tietävän. Nyt olisi aika kaupungin johtavien luottamushenkilöiden ottaa ryhdikkäästi johtajuus ja vastuu asiasta. Keskeyttää poikkeamislupakäytäntö toistaiseksi ja määritellä toimintamallit ja rantaosayleiskaavan tavoitteet. Nyt kukaan ei uskalla sanoa mitä halutaan. Koko ajan poikkeamislupa-automaatti toimii ja siten kaavaluonnosta työnnetään kuin käärmettä pyssyyn.

Tim Peltoniemi

eläkeläisinsinööri

perustajavihreä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?