Puuvärit ja jalkapallo aineksina onnelliseen arkeen – orivesiläinen Aino ei kaipaa kouluun, kun voi harrastaa

Neljättä luokkaa käyvä Aino Peurala pelaa jalkapalloa Tuiskun E-tytöissä. Harjoitustauon aikana hän palloilee omatoimisesti kotipihassa. Kuva: Eveliina Kälviäinen

Piirtäminen ja jalkapallo, siinä kaksi asiaa, jotka takuuvarmasti tekevät orivesiläisen Aino Peuralan onnelliseksi. Kultavuoren koulun neljättä luokkaa käyvä Peurala mietti asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi osallistuessaan Osuuspankkien järjestämään kuvataidekilpailuun, jonka keskeisenä teemana oli onni.

Rakkaimpien harrastuksiensa piirtämisen ja jalkapallon ohella kaverien kanssa vietetty aika on 10-vuotiaalle Peuralalle tärkeää. Hänestä ystävien kanssa on mukavinta viettää aikaa ulkona joko trampoliinilla hyppien ja temppuillen tai keinuissa kiikkuen.

Näyttävien trampoliinihyppyjen sijasta valmiin piirroksen aiheeksi päätyi ystävät ylipäätään ja heidän ilahduttaminen. Liiduilla siniselle taustalle taiteluissa kuvassa nuori tyttö ilostuttaa ystäväänsä ojentamalla tälle lahjapaketin.

Kuvan aihetta Peurala kertoo miettineensä hetken ennen kuin ryhtyi työhön.

– Aika monta tuntia meni, hän arvioi voitokkaaseen piirrokseen kulutettua aikaa.

Peuralan piirustus valikoitui 9-10-vuotiaiden sarjan parhaaksi OP Pohjois-Hämeen alueen osakilpailussa, johon osallistui useita kuvamaataidosta innostuneita koululaisia Orivedeltä, Juupajoelta, Keuruulta ja Mänttä-Vilppulasta.

Peurala muistelee joskus aiemminkin osallistuneensa piirustuskilpailuun. Tämänkertainen menestys ja oman työn valikoituminen valtakunnalliseen finaaliin asti tuntuu hänestä vähän jännittävältä.

Lopullinen sijoitus selviää toukokuun aikana, kun omien sarjojensa viisi parasta nuorta taiteilijaa palkitaan Helsingissä. Peurala kuitenkin toteaa, ettei vielä ole miettinyt, mihin palkintosumman sijoittaa, jos oma piirustus menestyy myös finaalissa.

Peuralan mukaan aika ei ole käynyt pitkäksi etäopetuksen aikana. Arkisin hän viettää paljon aikaa ulkona keinuen tai hyppimällä trampoliinilla. Kuva: Eveliina Kälviäinen

Harrastusaika jakautuu taiteiluun ja palloiluun

Peurala on innokas piirtämään ja kertoo harrastaneensa sitä kuutisen vuotta. Hän osallistui ensimmäisen kerran kuvataidekerhoon eskari-ikäisenä, josta innostus on kantanut näihin päiviin asti.

Koulun kuvaamataidon tuntien lisäksi Peurala taiteilee edelleen säännöllisesti OSKO:n järjestämässä kuvataidekerhossa, jonka viikoittaiset kokoontumiset ovat kuitenkin poikkeustilan vuoksi nyt väliaikaisesti tauolla. Kerhossa erilaiset tekniikat ja välineet ovat tulleet hänelle tutuiksi.

– Yleensä teen puuväreillä, Peurala sanoo ja kertoo, että kerhossa on yleensä ollut joka viikko jokin tietty aihe, jonka mukaan on taiteiltu.

– Aika usein piirrän ihmisiä, mutta yleensä elämiä. Eniten kissoja.

Monien muiden koululaisten tavoin Peurala on kevään aikana osallistunut etäopetukseen omasta kodista käsin.

– Ei ole ikävä kouluun, hän tuumii.

Aika ei ole käynyt pitkäksi, sillä etäkoulupäivien jälkeen hän on viettänyt aikaa piirtämällä ja olemalla paljon ulkona.

– Pihassa olen välillä potkinut jalkapalloa, Tuiskun E-tytöissä pelaava Peurala kertoo.

Joukkueen viralliset harjoitukset ovat toistaiseksi tauolla, mutta onneksi omasta kotipihasta löytyy jalkapallomaali, jonka edessä voi harjoitella itsenäisesti perheenjäsenten kirittämänä.

 

Aino Peuralan kilpailutyö on nähtävissä täältä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?