Taiston talolle avautuvassa kahvilassa tapahtuu joka kuukausi – tiskiltä taasen saa kahvin ja pullan lisäksi myös huonekaluja ja ilmalämpöpumppuja

Eräjärveläinen Leena Kallio näki sosiaalisessa mediassa, että Taiston talolle haetaan kahvilayrittäjää. Hän tuli katsomaan paikkaa ja innostui. Tapahtumakahvila Lilja avaa ovensa huhtikuun alussa. Kuva: Heli Rahkonen

– Tämä oli ihan vahinko, nauraa tapahtumakahvila Liljan Taiston taloon huhtikuun alussa avaava eräjärveläinen Leena Kallio.

Hänellä oli vakituinen työpaikka mielenterveysyksikön keittiössä, jossa hänen oli tarkoitus työskennellä eläkeikään asti. Veri kuitenkin veti yrittäjäksi.

– Bongasin Facebookissa, että tähän etsitään yrittäjää. Tulin katsomaan, ja tämä kuulosti hyvältä. Täällä on hyvä pohja kuitenkin, kun on ollut kesäkahvilaa ja antiikkikirppistä. Kalusteita ja vehkeitä löytyy valmiina, Kallio kertoo.

Lue myös: Taiston kahvilaan tuli uusia tuulia Lontoosta – Miriam Vellacott ihastui antiikkikirpputoriin ja vetää nyt kesäkahvilaa yrittäjäkurssinsa ohessa

– Olen ollut suurimman osan elämästäni yrittäjänä ravintolapuolella. Lisäksi minulla on viime vuonna perustettu kylmäalan yritys, jossa tehdään ilmalämpöpumppujen myyntiä, asennuksia ja huoltoja, hän jatkaa.

Leena Kallio nauraa, että hänen piti olla vieraalla töissä eläkeikään asti, mutta veri veti takaisin yrittäjäksi. Tapahtumakahvilan lisäksi hänellä on ilmalämpöpumppuihin keskittynyt yritys, josta vastaa hänen poikansa. Kallio kertoo myös, että on ikänsä ostanut vanhoja huonokuntoisia taloja ja remontoinut niitä myytäväksi. Kuva: Heli Rahkonen

”Tarkoitus on koota ihmisiä yhteen”

Tapahtumakahvilassa on suunnitelmissa järjestää noin kerran kuukaudessa koko perheelle tarkoitettu tapahtuma esimerkiksi musiikin tai tuote-esittelyjen muodossa.

– Tarkoitus on koota ihmisiä yhteen, Kallio kiteyttää.

Kahvila on silti auki myös tapahtumien ulkopuolella tiistaista lauantaihin.

Kahvilan vitriiniin Kallio suunnittelee valmistavansa sämpylöitä. Lisäksi hän aikoo leipoa muun muassa pullia, munkkeja ja mokkapaloja.

– Aina on jotain suolaista ja makeaa. Asema on noin lähellä, joten tästä voi hakea junalle mennessäänkin jotain mukaansa. Myös lounasta olisi tarkoitus valmistaa.

Lounaslistalle Kallio lupailee joku päivä esimerkiksi maksakastiketta.

– En ole mikään taidonnäytteiden tekijä, vaan tuotteeni ovat ennemmin hyvänmakuisia, vaikkeivät aina ole niin hienoja, hän nauraa.

Suunnitelmissa ovat vilahdelleet niin ikään perjantain lounaspitsat ja kesäksi jäätelöannokset. Varsinaista pitopalvelua Kallio ei lähde pyörittämään, mutta tarjoaa kuitenkin juhlapaketteja kahvilalla tai Taistolla pidettäviin juhliin.

Anniskelulupakin on myönnetty.

– En halua tästä mitään lähiökippolaa, vaan että voi ottaa halutessaan vaikka oluen tai lasin viiniä.

Leena Kallio aikoo valmistaa kahvilan vitriiniin perinteisiä makeita ja suolaisia leivonnaisia, kuten voileipiä, pullia ja mokkapaloja. Tarjolle tulee myös lounas. Kuva: Heli Rahkonen

Myös kalusteet myytävänä

Kahvilan seinät on maalattu hiljattain, ja verhotangot on ripustettu odottamaan uuden yrittäjän verhoja.

Leena Kallio kertoo pitävänsä maalaisromanttisen kotoisasta ja viihtyisästä sisustuksesta. Siihen sopiva Ruusu kahvilan nimenä oli kuitenkin jo niin käytetty, että hän päätyi kahvilan nimessä toiseen kukkaan: liljaan.

Teemaan sopivan kahvilan kalusteet löytyvät Kalliolta omasta takaa. Hän nimittäin harrastaa Tori- ja kirpputorilöytöjä ja niiden tuunaamista.

Jos kahvia hörppiessään tulee ihastuneeksi johonkin kahvilan huonekaluun, voi sen ostaa lähtiessään mukaansa.

– Lähes kaikki kahvilan kalusteet tulevat olemaan myytävänä eli niihin tulee hintalappu. Jonkin verran myyntiin tulee myös sisustustavaraa ja mökkiviemisiä. Kahvilan kassalta saa siis syötävät, juotavat, huonekalut ja vielä ilmalämpöpumputkin, Kallio nauraa.

Itse hän ei lähde kuitenkaan ilmalämpöpumppuja asentamaan, vaan sitä puolta hoitaa oma poika. Tytär puolestaan häärii mukana kahvilan arjessa. Tiskin takana voi siis nähdä myös Helena Mattilan. Pääasiassa hän kuitenkin hoitaa tapahtumien suunnittelun, kahvilan markkinoinnin ja nettisivujen ylläpidon.

Kahvilan kalustus on vielä muovautumassa Leena Kallion ja maalaisromanttisen sisustuksen näköiseksi. Lähes kaikki kahvilan huonekalut tulevat myös olemaan myynnissä. Kallio tuunailee niitä itse. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment