Ensimmäisen puolen tunnin aikana ei tullut nyppyäkään – mutta sitten Sirpa Vuohelainen mormuskoineen ja kärpäsentoukkineen löysi Kallavedestä suomenmestaruuden sinetöineen ahvenpaikan

Suomenmestaruus maistuu Sirpa Vuohelaisesta makoisalta. Oriveden Onkijoiden Vuohelainen voitti pilkin N75-sarjan suomenmestaruuden viikonloppuna Kuopion Kallavedellä käydyissä SM-pilkeissä.

Lue myös: Saalista nousi yli 3 kiloa ja sillä tuli suomenmestaruus – Oriveden Onkijoiden edustaja oli kisassa ylivoimainen

– Kyllä suomenmestaruus aina maistuu. Tämä oli toinen henkilökohtainen suomenmestaruus, Vuohelainen kertoo.

Edellinen SM-kulta tuli Lohjanjärveltä vuonna 2012. Vuohelaisella on myös useita joukkuemitaleita. Lisäksi hänellä on palkintokaapissaan viime talvelta Pohjoismaiden mestaruuskisoista hopeaa ja joukkuekultaa.

Lue myös: Onkijat pääsivät taas juomaan mitalikahveja – arvokisamenestystä tullut kaikenikäisille

Rankka kisakeli

Sirpa Vuohelaisen saalis SM-pilkissä oli ylivoimainen. Hänen saalismääränsä punnituksessa oli 3 142 grammaa. Toiseksi tulleen Suonenjoen Talvionkijoiden Raija Kortelaisen saalis oli 1 892 grammaa.

– Katsoin, että vain viidellä kilpailijalla oli isompi saalis kuin minulla. Pidän tätä erittäin hyvänä, jos 160 osallistujaa jäi selän taakse. Näillä vuosilla häviää fyysisesti jo väkisin, Vuohelainen toteaa.

Vuohelainen kuvailee kilpailukeliä ”aivan hirveäksi”. Jäällä oli runsaasti vettä ja sohjoa.

– Hyvä, ettei saapasvarresta vesi mennyt, Vuohelainen kuvailee.

– Minulla oli repussa kaksi akkua ja lisäksi akkukaira toisessa kädessä, joten painoa oli niin paljon, että aina rytkäytti, kun putosi noin 20 senttiä. Se oli semmoista se meno, hän jatkaa.

Vain ahvenia

Kilpailuaika oli neljä tuntia, ja kilpailukalaksi kelpuutettiin vain ahven. Kalat pitää tappaa heti, kun ne nostetaan avannosta.

– Sain viisi kappaletta pieniä kiiskiä. Täytyi katsoa tarkasti, ettei vahingossakaan laita niitä järjestäjien seulaan, koska siitä tulee heti hylky.

Kilpailun sääntöjen mukaan viittä metriä lähemmäksi ei saa mennä toista kilpailijaa. Vuohelainen välttää tarkoituksellakin isoja ryhmiä.

– Mutta kun joku lähtee avannolta, se on aina vapaasti käytettävissä sen jälkeen, Vuohelainen kertoo.

Hänkin hyödynsi lopulta myös muiden tekemiä avantoja. Hän nimittäin löysi lopulta sopivan matalan ja kalaisan paikan, jossa katkaisi kolme tapsia kortteisiin, mutta sai juuri sieltä myös kalaa.

– Ihmisiä kävi kairaamassa ympärilläni, mutta he olivat liian hätäisiä ja lähtivät pois. Viimeisen tunnin aikana en tehnyt enää yhtään reikää, vaan kiersin niitä, joita muut olivat hylänneet. Menin mormuskani ja kärpäsentoukkien kanssa ja ongin ne ahvenet pois sieltä.

– Matalassa kun kairataan nopeasti, varsinkin akkukairoilla kun jyristetään, pitää pikkuisen aikaa odottaa kaloja, Vuohelainen tietää.

Itsensä voittaminen kiehtoo

Ensimmäisen puolen tunnin aikana hänkin sen sijaan oli jo ehtinyt ajatella, että tässäköhän tämä oli. Nyppyäkään ei tullut.

Kovan etsimisen myötä hyvät paikat kuitenkin löytyivät. Vuohelainen allekirjoittaakin SM-pilkkien teeman: Taito ratkaisee.

– Kala pitää etsiä ja mennä sen päälle eikä niin, että istun tässä ja kai se kala tulee. Se on vain haettava ja tehtävä valtavasti reikiä.

Kokenutta kilpailijaa viehättävät edelleen kilpailuhenki ja itsensä voittaminen.

– Se on ihan sama kuin urheilussa: parhaani teen ja katsotaan, mihin se riittää. Onhan se mitalikin aina ihan hieno ottaa kaulaan.

Seuraavan kerran tuoreen suomenmestarin näkee kilpailemassa Hämeen piirinmestaruuskilpailuissa sunnuntaina Orivedellä.

Leave a Comment