Inhottavia skenaarioita – ne ovat toki ennusteita, mutta niitäkin pitää miettiä

Kuntaliitossa kehittämispäällikkönä työskentelevä Irmeli Myllymäki on viime ajat perehtynyt muun muassa siihen, miltä väestömurros näyttää opetuspalveluiden näkökulmasta. Paikallislehtien päätoimittajat saivat Kuntaliittoon tekemänsä vierailun yhteydessä kuulla vielä viimeistelyssä olevasta raportista alustavia nostoja.

Selvityksessä on laadittu ennuste kolmella eri skenaariolla. Kuntien tilannetta tarkasteltiin, jos syntyvyys toteutuu nykyisellä tasolla, elpyy tai heikkenee edelleen.

Se on tiedossa jo nyt, että 2030-luvun aikana alakoululaisten määrä romahtaa. Syynä on 2010-luvun syntyvyyslukemat. Luvassa on siis pienenevien oppilasmäärien vuosia. Missään selvityksen skenaariossa alakoululaisten määrä ei tule palautumaan nykytasolle vuoteen 2040 mennessä.

Yhden noston mukaan enemmistö Suomen kunnista on ajautunut krooniseen koululaisikäluokkien supistumiskierteeseen. Se jos mikä haastaa sivistyspalveluiden suunnittelua ja nykyistä kouluverkkoa.

Selvityksen tarkempaa antia julkaistaan vielä tämän kevään aikana, mutta Kuntaliitto on jo jonkin aikaa kannustanut kuntia ja muita toimijoita yhteistyöhön.

Vahva viesti on myös se, että kiinteistöjen on oltava joustavassa käytössä. Orivedellä tämä on onneksi jo Rovastinkankaan laajennuksen yhteydessä otettu huomioon.

Leave a Comment