Vuonna 2004 avattu ABC Oritupa täyttää toistamiseen pyöreitä − ”Välillä tänne tulee ihmisiä, jotka sanovat olleensa Orituvan asiakkaana jo 40 vuotta”

Liikennemyymäläpäällikkö Pia Kivistö työskentelee nyt kolmatta kertaa ABC Orituvalla. Tällä kertaa hän tekee vuorotteluvapaan sijaisuutta. Kuva: Minttu Kokko

ABC Oritupa täyttää tulevana viikonloppuna 20 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan kolmen päivän ajan muun muassa erilaisilla tarjouksilla 1.−3. maaliskuuta.

Jo noin 40 vuoden ajan asiakkaita palvellut Oritupa myytiin 20 vuotta sitten Osuuskaupalle. Se avattiin ABC-liikennemyymälänä 18. helmikuuta 2004.

− ABC:t olivat silloin uusi juttu, joka haki vähän paikkaansa. Oritupa motelleineen oli ollut liikepaikkana jo pitkään ennen sitä. Välillä tänne tulee asiakkaita, jotka sanovat olleensa Orituvan asiakkaana jo 40 vuotta, sanoo tämänhetkinen ABC Orituvan liikennemyymäläpäällikkö Pia Kivistö.

Lauantaina 2. maaliskuuta kello 11−15 Orituvalla tavattavissa on Apsi Apina. Lapsille tarjolla on ilmaista hattaraa ja ilmapalloja. Paikalla on tuotemaistiaisia ja maistatuksia sekä onnenpyörä.

”Tuvassa on omanlaisensa henki, en tiedä johtuuko se pitkästä historiasta vai mistä”, Pia Kivistö sanoo. Kuva: Minttu Kokko

Paljon on pysynyt samana

Kivistö on työskennellyt tuvalla yhteensä noin seitsemän vuotta eri pätkissä. Hän tuli taloon ensimmäistä kertaa vuonna 2010.

− Olen ollut täällä niin kauan, että pakkohan tästä on tykätä. Tämä on omanlaisensa paikka vähän maalla, ja vähän kaupungissa. Tienvarsipaikka, joka elää muiden ihmisten loma-ajoista, hän sanoo.

− Työ itsessään on minulle sopivaa. Hektisyys, ennalta-arvaamattomuus ja se, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

ABC:n konsepti on Kivistön mukaan säilynyt samana läpi vuosikymmenten.

− Noutopöytä ja Hesburger ovat olleet täällä alusta lähtien. Onhan tuotteistus toki muuttunut − uusia tuotteita on tullut ja vanhoja jäänyt pois − mutta peruskonsepti on edelleen ihan samanlainen.

− Maksutavoissa on tapahtunut muutosta. Ennen maksettiin käteisellä ja kortilla. Nykyään on mobiilimaksutapoja, joilla ruuan pystyy tilaamaan ja maksamaan ennakkoon, Kivistö kertoo.

Oopperaleipää on tarjolla päivittäin, ja sitä ostetaan paljon. Kuva: Minttu Kokko

Tuotteista asiakkailla on kaksi selkeää suosikkia: oopperaleipä ja possumunkki.

− Oopperaleipää tehdään ja myydään joka päivä. Possumunkin perään kyselläänkin, jos sitä ei pöydässä ole.

Possumunkit ostettiin Oriveden leipomolta ennen sen lopettamista. Nyt ne tulevat muualta. Kuva: Minttu Kokko

Asiakasmäärissä elpymistä

ABC Orituvan asiakaskuntaa on ohikulkeva liikenne, kuten rekkamiehet, ammattiliikenne ja lomailijat. Kesä on sesonkiaikaa.

− Meillä on noin 35 työntekijää tällä hetkellä, ja kesän tullen määrä tuplaantuu, Kivistö sanoo.

ABC onkin monen nuoren työntekijän ensimmäinen kesätyöpaikka.

− Kesä on todella kiireinen, eikä tämä ole helpoin mahdollinen työpaikka. Se voi tuntua nuoresta aika hurjaltakin. Osa viihtyy ja on jäänyt vakituisesti töihin, ja osa jatkaa matkaa.

− Osa työntekijöistä on ollut täällä melkein alusta asti, ja se on todella pitkä aika olla saman työnantajan palveluksessa. Jos alkaisi laskea, että paljonko kahvia on sinä aikana keitetty, se olisi ihan hirveä määrä, Kivistö pohtii.

ABC Orituvan asiakasmäärissä tapahtui notkahdus korona-aikana.

− Jos ihmiset eivät liiku, niin meillä ei käy kauheasti asiakkaitakaan. Nyt aletaan asiakasmäärissä olla siinä tilanteessa, joka oli ennen koronaa. Kyllä se hyvin pitkälti rankaisi tätä matkailu- ja ravintola-alaa.

Syntymäpäiväjuhliin odotetaan saapuvaksi paljon asiakkaita. Luvassa on tarjouksia muun muassa noutopöytään ja juustoaterioihin.

− Se on hiihtoloman lopetusviikonloppu, mikä toivottavasti tekee oman osansa, Kivistö toivoo.

Leave a Comment