Kaikella tapaa hyvin Eläkkeensaajia johtanut Raija Vuori sai onnittelulaulun jäsenistöltä – syynä ei ollut jatkokausi puheenjohtajana, sillä tehtävää hoitaa nyt Riitta Jakara

Raija Vuori, Riitta Jakara, Oriveden Eläkkeensaajat
Kahdeksan vuotta Oriveden Eläkkeensaajien puheenjohtajana toiminut Raija Vuori sai yhdistyksen uudelta puheenjohtajalta Riitta Jakaralta ja koko jäsenistöltä kukkia syntymäpäivänsä kunniaksi. Vuori täytti helmikuun alussa 80 vuotta ja sitä juhlistettiin myös yhdistyksen Hyvän mielen kerhossa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Eläkkeensaajien torstaisin kokoontuvasta Hyvän mielen kerhosta ei ole tarvinnut lähteä kotiin kolottavan kahvihampaan kanssa.

Helmikuun ensimmäisellä kerhokerralla kahvitteluhetki oli kuitenkin tavallista makeampi, sillä tarjolla oli täytekakkukahvit.

Ne kerhoväki pääsi nauttimaan, sillä yhdistyksen puheenjohtajana vielä viime vuonna toiminut Raija Vuori oli edeltävänä viikonloppuna täyttänyt 80 vuotta. Tasakymmeniä hän halusi juhlistaa myös yhdistyksen väen kanssa.

Onnittelupuheen Vuorelle kaikkien puolesta sai pitää yhdistyksen uusi puheenjohtaja Riitta Jakara. Samalla hän pääsi kiittämään Vuorta kahdeksan vuotta kestäneestä puheenjohtajakaudesta.

– Raija on erittäin jämerästi, vastuullisesti ja innovoivasti sekä kaikella tapaa hyvin johtanut yhdistystä. Rohkenen yhdistyksen jäseniltä kuultujen kommenttien perusteella sanoa, että sinusta on todellakin pidetty ja pidetään edelleenkin, Jakara lausui.

Vuori ei juhlapäivänsä kulusta muuta tiennyt kuin että paikalla oli Jussi Anteron yhtye viihdyttämässä. Yhden asian hän oli kuitenkin orkesterilta käynyt varmistamassa: mahdollinen onnittelulaulu ei saanut olla Sä kasvoit neito kaunoinen.

Toive oli kuultu. Onnea Vuorelle toivotettiin perinteisesti eli laulamalla yhdessä Paljon onnea vaan.

Riitta Jakara, Oriveden Eläkkeensaajat
Riitta Jakara on Oriveden Eläkkeensaajien uusi puheenjohtaja. Pestiään hän ei pelkää, sillä Raija Vuori on viitoittanut hänelle hyvän tien, jota seurata. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Edeltäjältä hyvin viitoitettu tie

Jakara on toiminut aiemmin yhdistyksen tiedottajana. Uutta pestiään hän ei pelkää, sillä edeltäjänä toiminut Vuori on viitoittanut hänelle hyvän tien.

– Raija on ollut asioita hyvin hoitanut puheenjohtaja. Minä koitan nyt vain pinnistellä, että jatkettaisiin samaan malliin. Ideoita ja ajatuksia toki otetaan vastaan ja muutenkin herkällä korvalla kuulostellaan, että mitä jäsenistöllä on toiveita, Jakara arvioi ensimetreikseen yhdistyksen uutena puheenjohtajana.

Apu tarvittaessa on kuitenkin lähellä. Raija Vuori jatkaa nimittäin vielä yhdistyksen hallituksessa, jossa muutenkin tapahtui vain yksi henkilövaihdos tälle vuodelle.

– Ja helppohan minun tässä nyt muutenkin on ainakin aluksi jatkaa, kun tämän vuoden toiminta on jo niin pitkälle suunniteltua, Jakara kiittelee.

Toimintaa yhdistyksellä onkin paljon, Jakaran mukaan jopa hengästyttävän paljon.

Lue myös: ”Eihän me nyt vain laulamaan mennä” – siksi Oriveden Eläkkeensaajien karaokekerholaiset tarjosivat jäsenistölleen syyskauden päätteeksi ainutlaatuisen revyyelämyksen

Torstaisin kokoontuvan Hyvän mielen kerhon lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluvat myös tiistainen kerhokerta Järjestöjen talolla, liikuntaa ja ulkoilua keskiviikkoisin, torstain kuntosalivuoro ja vielä sunnuntaisin kokoontuva karaokekerho.

– Ja näiden Hyvän mielen kerhokertojen jälkeen pelaamme bocciaa tai tanssimme lavista. Joskus se tuokio saatetaan käyttää myös bingoon, Jakara listaa.

Oriveden Eläkkeensaajat, Hyvän mielen kerho
Hyvän mielen kerhossa käy viikoittain noin 40 osallistujaa. Helmikuun alkupuolella väkeä oli paikalla vieläkin enemmän, kuin kerhokerralla juhlittiin Raija Vuoren 80-vuotispäivää. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kerhon nimi kertoo jo paljon

Hyvän mielen kerhossa osallistujia on runsaasti. Raija Vuoren syntymäpäivää helmikuun alussa juhlisti vähän tavallista suurempi osallistujajoukko, mutta viikoittain paikalle saapuu noin 40 kerholaista.

– Hyvän mielen kerho on kerholle kauhean ihana nimi ihan viimeisen päälle. Se konkretisoituu siten, että porukka tulee paikalle kahdentoista jälkeen ja puheensorina alkaa heti, kun he tapaavat toisensa. Siinä vaihdetaan kuulumiset ja muut eli se on juuri sitä, mistä tulee hyvää mieltä, Jakara sanoo.

– Joillekin kerho on ihan viikon kohokohta ja torstai se päivä, jonka mukaan muu viikon toiminta järjestetään, Vuori jatkaa.

Yhteisöllisyys onkin se asia, mikä Oriveden Eläkkeensaajista tekee kaksikon mukaan erityisen.

– Meillä ei ole minkäänlaisia kuppikuntia. Täällä torstain kerhossakin jutellaan kaikkien niiden kanssa, jotka ovat saman pöydän äärelle istahtaneet, Jakara ja Vuori vakuuttavat.

Välillä yhdistyksessä on toki pohdittu, tarvitseeko kerhon kokoontua joka viikko. Aina kuitenkin on päädytty siihen, että pitkään jatkunutta perinnettä jatketaan vanhaan malliin.

– Torstain kerhoa on pidetty eri nimillä 55 vuotta, joten olemme todenneet, että emmeköhän me pidä siitä kiinni jatkossakin, Vuori sanoo.

Jutustelujen jälkeen kerhossa keskitytään asiaan: joskus se on vieraileva puhuja, joskus yhdistykseen liittyviä asioita ja joskus yhdistyksen jäsenten järjestämää ohjelmaa.

Säännöllisen toiminnan lisäksi yhdistys järjestää myös retkiä ja muita tapahtumia sekä tekee yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa.

Oriveden Eläkkeensaajat, Raija Vuori, Aimo Silvan
Hyvän mielen kerhon jälkeen tanssitaan aina silloin tällöin lavista, jota ohjaa Aimo Silvan. Nyt hän kuitenkin vei ihan muun tanssin pyörteisiin Raija Vuoren. Kuva: Jaana Ala-Lahti

”Tämä sattui niin oikeaan aikaan”

Raija Vuoren pesti puheenjohtajana kesti kaikkiaan kahdeksan vuotta. Yhdistykseen hän oli liittynyt heti eläkeiän tultua täyteen. Samalla myös silloinen puheenjohtaja iski häneen niin sanotusti silmänsä.

– Hänen mukaansa minusta oltiin saamassa yhdistykselle uusi puheenjohtaja, Vuori naurahtaa.

Aivan heti hän ei tehtävään tarttunut. Vielä eläkkeelläkin Vuori nimittäin jatkoi jo työuraltaan tutuksi tullutta vakuutusedustajan työtä omaan tahtiinsa. Kun hän lopulta niistä tehtävistä luopui, saattoi hän lupautua yhdistyksen puheenjohtajaksi.

– Olin ollut edellisellä asuinpaikkakunnallani Lempäälässä ammattiyhdistysliikkeen toiminnassa mukana, joten puheenjohtajana toimiminen oli minulle luonnikasta, vaikka ihmiset olivatkin vielä vieraita, Vuori muistelee.

Sen Vuori kuitenkin myöntää, että välillä hän on ollut liian lepsu. Jälkikäteen ajateltuna tekemistä ja vastuuta olisi voinut jakaa enemmän muiden tehtäväksi, etenkin silloin kun toiminnan määrä alkoi kasvaa.

Vuosien Vuori kuvailee menneen nopeasti ja ne ovat olleet hänelle antoisia. Puheenjohtajuudesta hän kuitenkin luopui nyt jo mielellään.

– Tämä sattui niin oikeaan aikaan. Olin ammentanut itseni jo niin tyhjiin ja tunsin, ettei minulla ollut enää mitään uutta annettavaa. Meillähän ei ole mitään sääntöä yhdistyksessä, että pitäisi tietyn ajan kuluttua luopua tehtävästä. Henkilön pitää itse ymmärtää luopua jossain vaiheessa, Vuori hymähtää.

Vuoren puheenjohtajavuosille osui myös poikkeuksellinen ajanjakso, korona ja sen takia säädetyt kokoontumisrajoitukset.

– Meillä oli kokoontumistaukoja ja se kyllä näkyi siinä, että meillekin tuli jäsenkatoa. Se on ollut ihan selvä asia, että juuri aktiivinen ja monipuolinen toiminta on tuonut meille jäseniä. Onneksi koronankin aikana saimme suhteellisen mukavasti uusia jäseniä. Nyt vuodenvaihteessa jäseniä oli 220, Vuori tietää.

Hänen aloittaessaan puheenjohtajana yhdistyksellä oli jäseniä noin 150.

Vuoren hyppysissä yhdistyksen asioista pysyvät ainakin toistaiseksi retkien, reissujen ja kesätanssien järjestelyt, sillä hänelle on niistä hommista kertynyt vankka kokemus. Muutakin hommaa uusi puheenjohtaja Vuorelle suunnittelee.

– Jossain vaiheessa voit meille varmaan kertoa näistä ikäihmisten paperihommista, testamentista ja edunvalvontavaltakirjoista. Sinä kun niistä tiedät ja osaat hyvin kertoa, Jakara ehdottaa.

Kieltävää vastausta Vuori ei ainakaan heti antanut.

Jussi Anteron yhtye, Oriveden Eläkkeensaajat, Hyvän mielen kerho
Syntymäpäivillä on oltava musiikkia. Sitä tarjoili Jussi Anteron yhtye eli Seppo Heikkonen, Jussi Järvinen ja Erkki Lähteenmäki. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Eläkkeensaajat. Hyvän mielen kerho
Hyvän mielen kerhossa ollaan todellakin hyvällä tuulella. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Eläkkeensaajat, Hyvän mielen kerho
Sä kasvoit neito kaunoinen -kappaletta Jussi Anteron yhtye ei esittänyt, mutta paljon muuta tanssittavaa musiikkia se soitti. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Eläkkeensaajat, Hyvän mielen kerho
Meeri Eskola lausui syntympäiväänsä viettäneelle Raija Vuorelle onnittelurunoja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Juttua on muokattu 27.2.2024 klo 12.26: Kuvatekstiin on korjattu haitarinsoittajan nimi oikein. Hänen nimensä on Erkki Lähteenmäki.

Leave a Comment