50 vuotta sitten: Oli penkkarit ja ’vanhat’ esittäytyivät

Tyylikkäitä ja riemullisia yhteiskoulun ’vanhoja’ kirkonkylän kierroksella. Päivi, Tiina, Virpi ja Marja.

– Me olemme nyt ”vanhoja” – ja eikös se näykin?, sanoi Tiina Uitti, joka oli muiden tyttöjen tavoin sonnustautunut mummonaikuiseen tyylikkääseen asuun. Kakkulat keikkuivat kauniilla kasvoilla, silmissä oli välkettä.

Eikä suotta, nämäkin yhteiskoulun 7:nnen luokan nuoret neidit ja herrat – asuista päätellen näin – ovat nyt koulun vanhimpia oppilaita, kun edellisenä päivänä olivat yo-kokelaat painaneet kovin tutuksi käyneen opinahjonsa uksen kiinni takanaan. Liki kahdeksan oppikoulun vuotta oli heillä takanaan, yo-kirjoitusten piina pahimmilta osin ohi.

Vanhaan tapaan jätettiin koulu tutuin menoin: vierailu luokissa, puheita, lauluja ja lopuksi penkkariajelu. Ehtoommalla pidettiin sitten yhteinen juhla.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

”Vanhojen” ryhmät kiertelivät myös kirkonkylässä herättäen ansaittua huomiota. Eikä yksinomaan asuillaan, vaan koko olemuksellaan ja tyylikkäällä esiintymisellään. Yhdessä joukossa oli maamme juoksu-urheilun toivoja. Eräjärven Mikko Rämö, joka on onnistunut yhdistää menestyksellisen koulunkäynnin tosikovaan harjoitteluun. Muutenhan ei eurooppalaisella maililla olisi neljän minuutin raja alittunut.

Ja kylää kiersi myös Koppasen kaksoset. Nuo vaaleat urheilijatytöt, Hämeen ”kermaa” niin pesäpallokentillä kuin lentopalloilussakin.

Onnea – ja pyrstö pystyyn, eli sisua! – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 28.2.1974. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment