Hello Teenager: Unesco- ja Erasmus-toimintaa parhaimmillaan

Erasmus, Tallinna
Oriveden yhteiskoululta on tehty tammikuussa kaksi Erasmus-matkaa Tallinnaan. Ensimäisellä niistä otettiin vaikuttavia valokuvia, joille otettiin kantaa eri asioihin.

Oriveden yhteiskoulun oppilaat pääsivät kahtena tammikuun viikkona Erasmus-matkalle Tallinnaan, jossa yhteistyökouluna toimii Humanitaargumnaasium.

Matkojen keskeinen sisältö oli globaalikasvatus ja kestävä kehitys.

Ensimmäisellä matkalla mukana oli Oriveden yhteiskoululta kaksitoista yhdeksäsluokkalaista ja neljä lukiolaista. Matkan projektina oli ottaa vaikuttavia valokuvia annetusta Agenda 2030 tavoitteesta.

Näin matkasta kertoi Benjamin Saarinen:

”Maanantaina lähdimme reissuun suurin odotuksin. Ensimmäisenä menimme junalla Helsinkiin satamaan. Sitten saavuimme Viroon ja meitä odotettiin koululla innoissaan.

Illalla kiersimme majoittajien kanssa vanhaa kaupunkia ja kävimme syömässä.

Seuraavana päivänä tutustuimme toisiimme erinäisillä leikeillä. Sitten oli paljon vapaa-aikaa. Käytiin reissussa myös näyttelyssä, josta saatiin inspiraatiota seuraavan päivän töihin.

Teimme hauskoja kuvia, jotka ottivat kantaa erinäisiin asioihin esimerkiksi tasa-arvoon. Kävimme myös luistelemassa. Sitten esittelimme kuvat kaikille ns. kuvanäyttelynä.

Mutta tiivistettynä pidimme reissusta, saimme uusia kavereita ja opimme uusia asioita.”

Seuraavalla viikolla oli nuorempien oppilaiden vuoro. Matkalle lähti yksi kuudesluokkalainen Kultavuoren koulusta, kolme seitsemäsluokkalaista ja yksi kahdeksasluokkalainen.

Opintomatkan ideana oli oppia tekstiilien kierrätyksestä ja uudelleen käytöstä.

Näin matkasta kertoi Pihla Koponen:

”Keskiviikko-torstai tehtiin uusia vaatteita kirpputorivaatteista. Eli ensin meidät jaettiin ryhmiin, joissa me suunnittelimme ne vaatteet. Tämän jälkeen, sitten kun kaikki oli saanut suunnitelmat valmiiksi, mentiin kirpparille ja ostettiin tarvittavat kamat.

Seuraavana päivänä koululla ruvettiin tuunaamaan kirppariostoksia uuteen kuosiin. Sitten me näytimme ne yhden meidän ryhmän jäsenen päällä, ja kerrottiin niistä esimerkiksi missä sitä voi käyttää.

Koulussa opiskelimme eli ideoimme ryhmissä, mitä tavaroita voidaan esimerkiksi käyttää uusiksi eri käyttötarkoituksessa. Opintomatka oli mielestäni aika kiva.”

Yhteistyö Tallinnan Humanitaargumnaasiumin kanssa jatkuu keväällä, kun heiltä vieraillaan Orivedellä opintomatkan merkeissä.

Mirka Mäkinen

Digiopettaja

Unesco-vastuuopettaja yhteiskoulussa

Leave a Comment