Kallen kierros avataan kansallisena hiihtopäivänä Oriveden Hiihtomaassa – Kalle Uotila on tuttu näky nimikkokierroksellaan

Oriveden Ponnistuksen kunniapuheenjohtaja Kalle Uotila huolehtii hiihtolatujen ylläpidosta talkoolaisten kanssa vuoden ympäri. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Ponnistuksen kunniapuheenjohtajan Kalle Uotilan mukaan nimetty Kallen kierros avataan lauantaina 24. helmikuuta Oriveden Hiihtomaassa.

Kierroksen reitti kulkee melko tasaisissa metsämaisemissa perinteisen hiihtotavan laduilla. Kierros on merkitty erillisin kyltein, ja se soveltuu monen ikäisille perinteisen hiihtäjille, Oriveden kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Kallen kierros avataan yhteislähdöllä Hiihtomaasta kello 9.30. Mukaan reitille voi liittyä myös matkan varrelta.

Oriveden kaupungin liikuntapalvelut jakaa Vähä-Teerijärven laavulla kiertäjille vapaalippuja uimahalliin kello 10–12. Laavulla on myös mahdollisuus omien makkaroiden paistoon.

Kalle Uotila on tuttu näky nimikkokierroksellaan. Hän kertoo nykyään hiihtävänsä yli 1000 kilometriä talvessa, ja se kertyy lähes kokonaan Teerijärvien kierroksella.

– Reitti on rauhassa luonnon helmassa, kuin vaelluksella korvessa olisi, Uotila sanoo.

Kierrokset kerryttävät tukisummaa

Kallen Kierros on auki hiihtolomaviikolla 24.2.–2.3. kello 10–14.  Viikon aikana Kallen kierroksen kiertämällä voi tukea paikallista lasten hiihtoharrastusta ja perheliikuntaa. Jokainen Vähä-Teerijärven laavulla leimattu kierretty kierros kerryttää elämänlaatulautakunnan tukisummaa lasten ja nuorten hiihtoharrastuksen järjestämiseen.

Leimaamalla voi myös ehdottaa kohdetta perheliikunnan kehittämisrahan saajaksi. Jokainen ehdotus korottaa perheliikunnan pottia viidellä eurolla. Ehdotuksien pohjalta järjestetään äänestys perheliikuntapotin saajasta myöhemmin keväällä. Leimaus tapahtuu QR-koodilla.

Jokainen yhteystietonsa jättänyt leimaaja osallistuu halutessaan myös kahden liikuntapalvelujen vuosikortin arvontaan (arvo 250 euroa/kortti) sekä kahden 50 euron urheiluliikkeen lahjakortin arvontaan.

Latujen kunnossapito on ympärivuotista

Latureitin alkuna voi pitää Kalle Uotilan perheelleen tekemiä latuja, jotka houkuttelivat myös ulkopuolisija hiihtäjiä. Vuonna 1965 silloisen raittiussihteeri Ritva Pölläsen avustuksella avattiin ensimmäinen julkinen kansanlatu, jonka lähtöpaikka oli Uotilan pellolla.

Jokainen reittiä hiihtänyt merkitsi hiihtonsa vihkoon, josta huolehtiminen oli Kalle Uotilan vastuulla. Vihko tuli täyteen viikossa, ja ladulla kävi kuhina.

Ladun kunnossapito oli käsipeliä, jossa apuna olivat vesuri ja lapio. Nykyään hoito sujuu pääosin motorisoiduilla työvälineillä yhdessä Oriveden Ponnistuksen talkooporukan kanssa.

Latujen ylläpito on Uotilalle ympärivuotista. Kesäisin hän käy huoltamassa reittiä ja varmistamassa, että oksat ja pusikot eivät haittaa näkyvyyttä.

– Kyllä latuja kehutaan paljon. On sanottu, että täällä on Pirkanmaan parhaat ladut, Uotila kertoo.

Leave a Comment