Hyvinvointialueen palveluverkko on syynissä myös Keski-Suomessa – Länkipohjan sote-asema on lakkautuslistalla

Länkipohjan sote-aseman ylle on noussut tumma pilvi. Se on yksi niistä sote-asemista, joita Keski-Suomen hyvinvointialue esittää lakkautettaviksi.

Hyvinvointialue julkaisi ehdotuksensa palvelusverkosta keskiviikkona. Ehdotuksessa se esittelee alueensa palveluverkosta kaksi vaihtoehtoa. Niissä molemmissa Länkipohjan sote-asema kuuluu lakkautettaviin toimipisteisiin.

Toimipisteiden määrä vähenemässä reippaasti

Keski-Suomen hyvinvointialueella on tällä hetkellä 35 sota-toimipistettä, joista Jämsässä on neljä. Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan Keski-Suomen hyvinvointialueelle jäisi 21 toimipistettä ja toisen vaihtoehdon mukaan 16 toimipistettä.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa lakkautettavia sote-asemia Länkipohjan lisäksi olisivat Leivonmäki, Säynätsalo, Kuorevesi, Koskenpää, Kannonkoski, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Lievestuore, Luhanka, Multia ja Toivakka. Lisäksi Haapamäen sivuvastaanotto ja Jämsänkosken hoitajavastaanotto lakkautettaisiin.

Toisessa vaihtoehdossa jo mainittujen lisäksi lakkautettaisiin myös terveysasemat Tikkakoskella, Korpilahdella, Petäjävedellä, Pihtiputaalla ja Uuraisilla.

Keski-Suomen hyvinvointialueen tiedotteen mukaan tiukemmalla vaihtoehdolla säästöjä saataisiin vuodessa noin 17 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen budjetti on noin 1,3 miljardia euroa.

Hyvinvointialue on myös tiedottanut, että ennakkotietojen mukaan sen vuoden 2023 tulos on jäämässä alijäämäiseksi 113,5 miljoonaa euroa.

Lakkautettavien toimipisteiden palveluita korvattaisiin liikkuvilla palveluilla. Niitä olisivat muun muassa jalkautuvat palvelut eli kunnissa olevat monikäyttöiset asiointipisteet ja palveluautot. Lisäksi sähköisten palveluiden määrää lisättäisiin.

Nyt lausuntokierros, päätös aluevaltuustossa toukokuussa

Palveluverkkosuunnitelmat ovat nyt kuukauden ajan lausuntokierroksella eli keskisuomaliset voivat ottaa niihin kantaa 23. maaliskuuta asti. Kommentointimahdollisuus avautuu muun muassa osoitteessa otakantaa.fi perjantaina 22. helmikuuta.

Lisäksi hyvinvointialue järjestää palveluverkosta yleisötilaisuuksia. Jämsässä tilaisuus pidetään 7. maaliskuuta Jämsänjoen yhtenäiskoululla.

Lausuntovaiheen jälkeen aluehallitus tekee lopullisen ehdotuksen aluevaltuustolle. Alustavasti on arvioitu, että aluevaltuusto päättäisi palveluverkosta toukokuussa.

Uusi palveluverkko Keski-Suomen hyvinvointialueelle rakennettaisiin aluevaltuuston päätöksen mukaisesti vaiheittain vuoteen 2030 mennessä.

Leave a Comment