Ensi viikolla koittava talviloma tulee enemmän kuin tarpeeseen joululoman jälkeisten härkäviikkojen perään. Meidän perheessämme on tuossa välissä valmistauduttu ja kuulusteltu koulupäivien ja perusläksyjen lisäksi noin 30 isompaan tai pienempään kokeeseen.
Toivottavasti kaikki koululaiset saavat levätä talvilomalla, eikä kokeita tai muiden tehtävien palautuksia ajoiteta heti loman jälkeiseen aikaan. Niinkin on nimittäin käynyt, että samaan aikaan, kun Wilmassa toivotetaan rentouttavia lomapäiviä, loman jälkeinen viikko on kokeita täynnä.
Pelkästään jo se, että tiedossa on kokeita, vaikuttaa lomafiilikseen. Tunnollisimmat saattavat lukea koko lomansa. Nekin, jotka eivät koko lomaansa kirjojen parissa vietä, ajattelevat kokeita vähintään alitajuisesti. Sama pätee viikonloppuihin. Monesti kokeita nimittäin on maanantaisin.
Lapsetkin ovat lomansa ansainneet, ja tuota lomaa tulee arvostaa. Koulupäivä matkoineen saattaa helposti olla aikuisen työpäivän mittainen. Mitä pidemmälle koulupolku vie, läksyjen tekemiseen ja kokeisiin valmistautumiseen vierähtää tähän päälle useampi tunti päivässä.
Nykyään myös harrastukset ovat usein vaativia ja tavoitteellisia. Ne eivät tietenkään ole pakollisia, mutta lapsen ja nuoren hyvinvoinnin kannalta useinkin tuiki tärkeitä. Monesti niillä taklataan myös esimerkiksi lasten ja nuorten paljon puhuttua liikkumattomuutta.
Mutta kuinka moni meistä aikuisista pystyisi tähän samaan tahtiin? Ehtivätkö lapset edes sisäistää oppimaansa, kun koko ajan on suoritettava niin kovasti?