Tärkeän ihmisen päivänä hoidettiin nukkeja, rakennettiin legoja ja lipsautettiin yksi salaisuuskin – ”Kivoin juttu on ollut se, että lapset ovat ehtineet näyttämään sitä kaikkea, millä päivisin täällä leikkivät”

Elviira ja Vilma Välilä saivat tärkeän ihmisen päivään Vuokkokujan päiväkodille mummunsa Jatta Lemettilä-Ruokkeen. Yhdessä hoidettiin nukkevauvoja. Kuva: Heli Rahkonen

Elviira, 5, ja Vilma, 3, Välilällä ovat nukkeleikit meneillään Vuokkokujan päiväkodilla. Tärkeän ihmisen päivänä he ovat saaneet leikkiseuraa Jatta-mummusta.

Jatta Lemettilä-Ruokkee Juupajoelta on lastenlasten päiväkodissa vierailulla ensimmäistä kertaa, mutta niin tärkeästä päivästä hänellekin on kyse, että hän kävi jo etukäteen katsomassa paikan osatakseen varmasti perille.

Nyt Elviira ja Vilma ovat ehtineet jo esitellä mummulle sisätilat ja leikkiäkin.

– Olemme leikkineet vauvoilla, tytöt kertovat.

Lemettilä-Ruokkee kertoo, että silloin tällöin Elviira ja Vilma suuntaavat mummun luo yökylään. Tuolloin mummu hemmottelee heitä muun muassa letuilla. Myös saunominen ja vaahtokylvyt ammeessa kuuluvat ohjelmaan.

– Joka kerta, Elviira ja Vilma innostuvat.

Lisäksi paljastuu yksi mummun, Elviiran ja Vilman oma juttu, mutta ei siitä sen enempää, sillä eihän se muuten enää olisi salaisuus.

– Sitten me aina ulkoilemme. Elviira ja Vilma tekevät ruokaa leikkimökissä ja huutavat, että mummu syömään! Lemettilä-Ruokkee kertoo.

Hän on sitä mieltä, että mummu saa vähän lelliäkin lapsenlapsiaan.

– Voi että, ovat lapsenlapset niin tärkeitä. On se myös niin paljon erilaista olla niiden kanssa kuin omien. Tuntuu, että omien kanssa oli koko ajan sääntöjä, mutta näiden kanssa ei ole, hän nauraa.

Päiväkodin tärkeän henkilön päivänä myös mummut ja muut läheiset ovat saaneet hemmottelua osakseen.

– Me ollaan syöty kaikkia herkkuja täällä! Vilma huudahtaa.

– Mitäs vohveleiden päälle laitettiin, Jatta-mummu kysyy.

– Kermaviiliä, heläyttää Vilma.

Taisi olla kuitenkin kermavaahtoa ja mansikkahilloa, mummu täsmentää.

– Oli hyvää ja kaikki meni!

Jatta Lemettilä-Ruokkee ottaa ajoittain Elviira ja Vilma Välilän luokseen yökylään. Tuolloin herkutellaan letuilla ja käydään vaahtokylvyssä. Kuva: Heli Rahkonen

Lapsistakin uusia puolia esiin

Aarni Matomäki, 4, on saanut vieraakseen pappansa Tommi Matomäen Keuruun toiselta reunalta Pihlajavedeltä saakka.

– Kiva, kun saan olla täällä leikkimässä, pappa toteaa.

Kaksikko näperteleekin keskittyneesti pikkulegojen parissa.

– En oikein tiedä, mitä saadaan tehtyä, Aarni aprikoi.

Tommi-pappa kertoo, että ainakin rakennelmassa pitäisi kuulemma olla isoja pyöriä.

– Mummulassa on myös legoja. Siellä on yksi ruisku legotraktoriin. Samaan legotraktoriin on vielä niittokone ja etukuormaajakin, Aarni innostuu.

Onko tuo pappa taitava tekemään näitä legoja?

– No, joo.

Tommi Matomäki kertoo silloin tällöin hakevansa Aarnia päiväkodista.

– Ei se ole ollenkaan sama käydä tuossa ovella ja noutaa lapsi kuin tulla tänne sisälle näkemään, mitä täällä on. Täällä on hienot tilat ja lapsille monipuolista tekemistä. Samalla huomaa, että hoitajilla on kova meno koko ajan ja he saavat olla tarkkana. Senkin huomaa, että lapsi käyttäytyy täällä eri lailla kuin kotona tai mummolassa. Isossa porukassa lapsi on yllättävän erilainen, rauhallisempi.

Pappa Tommi Matomäki viihtyi legoleikissä Aarni Matomäen kanssa. Kuva: Heli Rahkonen

Varamummo sai kutsun

Viisivuotias Konsta ja kolmevuotias Elias Kankila olivat lähettäneet kutsut tärkeän ihmisen päivään äidilleen Heidi Päivärinnalle ja varamummolleen Elina Eerolalle, joka tuli päiväkodille Kangasalta.

– Jo aikaisessa vaiheessa he kyselivät, että muista tulla sitten, Eerola kertoo.

Eerola kehuu, että lapset ovat leikeissään ja touhuissaan niin reippaita.

– He ovat kiipeilleet ja näyttäneet meille paikkoja. Nyt Konsta tekee tuossa ruokaa ja tarjoilee meille kohta hampurilaisia, Eerola iloitsee.

Hänestä on ollut hauska päästä näkemään päiväkodin tiloja senkin takia, että on itse ollut joskus harjoittelussa ja töissäkin päiväkodissa.

– Eivät ne silloin 1970-luvun alussa olleet tällaisia. Nyt on niin hienoja leluja, hän toteaa.

Heidi Päivärinta kertoo, että lapset viihtyvät päiväkodissa hyvin.

– Joka päivä he innostuneena selittävät päivän kuulumiset. Kivoin juttu tänään on ollut se, että lapset ovat ehtineet näyttämään sitä kaikkea, millä päivisin täällä leikkivät.

Samoilla linjoilla on myös päivän kuhinasta nautiskellut varhaiskasvatusyksikön johtaja Miia Reuna.

– Lapsille on tärkeää päästä näyttämään leikkiympäristöään, joten tämä päivä on myös arvostusta lasta kohtaan. Yhtä lailla isovanhemmille tai muille läheisille on tärkeää päästä näkemään toimintaympäristöä, jossa lapsi päivittäin on.

Reuna antaa päivän järjestelyistä arpajaisineen kaikkineen kiitosta henkilökunnalle.

– He ovat timanttia, kun järjestävät tämmöistä.

Konsta Kankila piti huolen siitä, ettei nälkä päässyt yllättämään hänen vieraitaan, äiti Heidi Päivärintaa ja varamummo Elina Eerolaa. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment