Alustavassa laskennassa virhe – Kari Aakulan kirkolliskokousedustajuus saakin jatkoa

Orivesiläinen Kari Aakula saakin jatkokauden Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokousedustajana.

Aakulan tilanne muuttui torstaina suoritetun kirkolliskokousvaalin tarkistuslaskennan jälkeen. Sen yhteydessä oli havaittu virhe, joka muuttaa alustavaa tulosta Keskustalainen seurakuntaväki -listan ehdokkaiden Aakulan ja valituksi tulleen Seppo Pirhosen kohdalla.

Alustavassa laskennassa oli tapahtunut virhe laskentapöytäkirjan tietojen siirrossa vaalien laskentaohjelmaan. Aakulan äänistä 12 oli kirjattu ehdokkaalle Jukka Hammarén.

Virheen oikaisu johtaa siihen, että Aakulan painotettu äänimäärä on Keskustalainen seurakuntaväki -ehdokaslistan suurin. Hän saa uudeksi vertausluvukseen 65,817 ja tulee valituksi kirkolliskokoukseen.

Pirhosesta tulee puolestaan Keskustalainen seurakuntaväki -listan 1. varaedustaja.

Kirkolliskokousvaali pidettiin tiistaina 13. helmikuuta. Vaalissa saivat äänestää kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen luottamushenkilöt. Äänestysalueina toimivat hiippakunnat.

Vaalissa valittiin koko maassa yhteensä 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa. Tampereen hiippakuntaa kirkolliskokouksessa edustaa kahdeksan maallikkojäsentä ja neljä pappisedustajaa.

Omalla alueella 23 ääntä tarjolla

Vuodesta 2016 lähtien kirkolliskokousedustajana toiminut Aakula oli ehdolla Tampereen hiippakunnassa Keskustalainen seurakuntaväki -listalla. Torstaina tiedotetun tarkistetun ääntenlaskennan mukaan Aakula sai vaalissa 29 ääntä.

Aakula on toiminut edustajakautensa aikana kaksi kautta kirkolliskokouksen talousvaliokunnan jäsenenä ja viime kaudella sen varapuheenjohtajana.

Ehdolla kirkolliskokousedustajaksi oli myös orivesiläinen Pauli Pesonen Tampereen hiippakunnan yhdistyneen seurakuntaväen listalta. Hän sai seitsemän ääntä eikä tullut valituksi.

Oriveden seurakunnassa maallikkovaalissa oli 23 äänioikeutettua.

Tarkistetun ääntenlaskennan mukaan Tampereen hiippakunnan maallikkokirkolliskokousedustajat ovat:

  • Kalle Mäki, Tampereen hiippakunnan yhdistynyt seurakuntaväki, 27 ääntä, vertailuluku 163,261
  • Seppo Parkkila, Kokoomuksen kirkolliskokousvaalin valitsijayhdistys, 34 ääntä, vertailuluku 120,054
  • Tuomas Kauppinen, Avara kirkko, 26 ääntä, vertailuluku 113,323
  • Matti Mäkinen, Tampereen hiippakunnan yhdistynyt seurakuntaväki, 25 ääntä, vertailuluku 81,6305
  • Kari Aakula, Keskustalainen seurakuntaväki, 29 ääntä, vertailuluku 65,817
  • Matti Huomo, Kokoomuksen kirkolliskokousvaalin valitsijayhdistys, 24 ääntä, vertailuluku 60,027
  • Leevi Karisalmi, Tampereen hiippakunnan kirkkodemarit, 33 ääntä, vertailuluku 58,909
  • Katariina Kojo, Avara kirkko, 9 ääntä, vertailuluku 56,6615

Hiippakunnan papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat.

Valituiksi tulivat Avara kirkko -listalta Akaan seurakunnan kirkkoherra Leena Sorsa (44 ääntä) ja Heidi Pitkänen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta (28 ääntä), Kirkon rakentajat -listalta Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen (32 ääntä) sekä Avara kirkko -listalta pappi Karoliina Löytty Ikaalisista (24 ääntä).

Vaalilautakunnat vahvistavat tuloksen 19. helmikuuta.

Liberaalit menestyivät vaalissa

Kirkolliskokous on kirkon ylin toimielin. Se käsittelee kirkon oppia ja työtä sekä kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta. Sen toimikausi on neljä vuotta. Kaiken kaikkiaan kirkolliskokoukseen kuuluu 109 edustajaa, sillä muun muassa myös hiippakuntien piispat kuuluvat siihen mukaan.

Kirkon tiedotteen mukaan nyt kirkolliskokoukseen valituista edustajista uusia on 60, kun edustajia on yhteensä 96. Kokoonpanossa miehiä on 49 ja naisia 45.

Kirkon tiedotteessa kerrotaan myös, että liberaaleiksi profiloituneet valitsijayhdistykset saivat niukan enemmistön (51 %) kirkolliskokouksen edustajanpaikoista.

Pappisjäsenten vaalissa liberaalit saivat enemmistön useimmissa hiippakunnissa, maallikkojäsenten vaalissa Helsingin, Espoon ja Porvoon hiippakunnissa.

Juttua on muokattu 16.2.2024 klo 8.21: Otsikkoa on muutettu ja juttua on muokattu kauttaaltaan tarkistuslaskennan tuloksen perusteella. Alustavan tuloksen mukaan Kari Aakula ei ollut saamassa jatkokautta kirkolliskokouksessa, mutta tarkistuslaskennassa huomattu virhe muutti tilanteen.

Leave a Comment