Orivedellä toisensa tavanneen kahden miehen metallibändi julkaisee esikoisalbuminsa − ”Gates Open on tarinankertoja, niin faktan kuin fiktion”

Jere Neejärvi (vas.) ja Tommi Manninen tapaavat toisiaan vain harvakseltaan: Gates Open -bändi toimii toistaiseksi etänä. ”Toki asia voi muuttua tulevaisuudessa”, Manninen sanoo. Kuva: Tatu Neejärvi

Seinäjoki−Orivesi akselilla majaileva tuore metalliyhtye Gates Open on parhaillaan debyyttialbuminsa julkaisun äärellä.

− Levyllä kuullaan yhdeksän biisin verran täyttä death- ja thrash-metallia. Kappaleet kertovat maailman synkemmistä puolista, käsitellen elämää ja kuolemaa sekä ihmiskuntaa, bändi kertoo sähköpostitse.

− On siellä yksi biisi pohjoisen kylmyydestä ja pimeydestäkin.

Osa Voice After Silence -nimisen levyn sanoituksista on ulkopuolisten tekijöiden kirjoittamia, ja loput ovat bändin omaa käsialaa. Lyriikat pohjautuvat osittain todellisuuteen, ja toisilta osin ne ovat kuvitteellisia.

− Suoraviivaista vanhan liiton metallia erilaisilla mausteilla, yhtyeen kitaristi ja säveltäjä, orivesiläinen Jere Neejärvi kuvailee.

Bändin laulajana toimii Seinäjoella asuva Tommi Manninen. Välimatkan vuoksi Gates Open tekee tällä hetkellä musiikkia yhdessä etänä.

− Olemme molemmat päivätyössä ja itse olen lapsiperheellinen, joten aika on välillä hyvin rajallista, mutta aikataulu on ollut bändissämme suuntaan ja toiseen joustava, Manninen sanoo.

− Ajan autoa työni vuoksi parhaimmillaan tuhat kilometriä viikossa. Hyödynnän ajoaikaa ajatustyöhön bändimme tuotannossa. Mietin mielessäni rytmityksiä, sanoja ja aiheita, hän kertoo.

Debyyttialbumin nimi on Voice After Silence ja se julkaistaan 9. helmikuuta.

Bändin juuret Orivedellä

Yhtyeen ensimmäinen virallinen single The Awakening julkaistiin kesällä 2023. Kaksikon yhteinen historia ulottuu kuitenkin jo pitkälle aikaan ennen sitä.

− Tapasin Jeren ensimmäisen kerran bändikavereineen joulukuussa 2007 Oriveden hotellin ravintolassa sattumalta, ja siellä tuli jostain syystä puheeksi, että heillä olisi bändi vailla laulajaa, Tommi Manninen kertoo.

− Seuraavalla viikolla liityin mukaan bändin harjoituksiin, ja siitä alkoi minun ja Jeren yhteinen tie musiikin parissa.

Tuon aikainen bändi sai myöhemmin nimekseen Down into Silence. Yhtye keikkaili jonkin verran, myös Orivedellä, ja levytti studiolla Jyväskylässä.

− Down into Silencen riveissä olin vuoteen 2020 asti. Sen hetkisen elämäntilanteeni takia motivaatio laski bändin ja monen muunkin asian suhteen, Manninen sanoo.

Myös toiselle paikkakunnalle muuttamisen vuoksi bändin harjoituksissa käyminen muuttui hankalaksi, joten Manninen erosi yhtyeestä. Down into Silence lopetti toimintansa kokonaan vuonna 2022.

Samana kesänä Manninen ja Neejärvi törmäsivät toisiinsa sattumalta uudestaan Sauna Open Air -metallimusiikkifestareilla Tampereella.

− Jere kertoi minulle, että on jatkanut koko ajan säveltämistä edellisen bändin hajoamisen jälkeen ja kysyi, haluaisinko kokeilla laulaa hänen uusiin biiseihinsä.

Jo alkuvuodesta 2023 he perustivatkin kaksin Gates Open -yhtyeen.

Bändissä on vielä toistaiseksi kaksi jäsentä. ”Livekokoonpanon kasaaminen on vielä auki. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo sen suhteen tullessaan”, Tommi Manninen sanoo. Kuva: Tatu Neejärvi

Kuuntelijoita maailmalla

Keväällä Manninen ja Neejärvi julkaisivat muutaman biisin bändin Youtube-kanavalla ja mainostivat niitä laajasti somessa.

− Ne soivat ensimmäisen kerran jo keväällä muutamassa pienessä nettiradiossa muun muassa Ruotsissa. Se oli oman aktiivisen promoamisemme ansiota, levy-yhtiö ei ollut vielä tuolloin kuvioissa, Manninen sanoo.

Bändi sai kesällä jakeludiilin Inverse Recordsilta. Epävirallisista ensimmäisistä singleistä The Awakening ja Let The Night Become Your Guide julkaistiin levy-yhtiön toimesta uudestaan virallisesti ja isommalla näkyvyydellä.

− Inverse Recordsin ansiosta Gates Open -nimikkosinglestä ja tulevasta levystä on uutisoitu ainakin yli 20 eri mediassa ympäri maailmaa.

− Kirjoitimme juuri Etelä-Amerikkaan haastattelun. Keväällä siellä ilmestyy kokoelmalevy, jolla on mukana 16 eri bändiä ympäri maailmaa. Levyllä tulee olemaan myös yksi meidän biisimme, bändi kertoo.

Bändi ei toistaiseksi ole esiintynyt livenä, koska jäseniä on vain kaksi.

− Katsotaan, alammeko tulevaisuudessa kasaamaan livekokoonpanoa. Biisit näkyvät mediassa koko ajan enemmän, joten keikkakyselyjäkin saattaa alkaa kohta tulemaan, Manninen kertoo.

”Meillä on jo kourallinen uusia biisejä sanoineen odottamassa loppuäänityksiä ja sovituksia”, bändi kertoo. Kuva: Tatu Neejärvi

Tyytyväisiä debyyttiin

Debyyttialbumilla on jonkin verran jäänteitä aikaisemman bändin ajoista.

− Parin ensimmäisen julkaisun sanoitukset olivat edellisen bändimme basistin kirjoittamia jo sen bändin aikana, joten ne oli helppoa vain sovittaa biiseihin, Manninen sanoo.

Tommi Manninen nimeää suosikikseen levyltä kappaleet Gates Open ja A Place Called Home, jonka lyriikat perustuvat sanoittajan todellisiin kokemuksiin.

Jere Neejärven suosikki on The Awakening, joka hänen mielestään antaa linjat koko levylle.

Hyvältä tuntuu saada vihdoin levyllinen omaa materiaalia pihalle, ja itse olen tyytyväinen lopputulokseen. Ensimmäiset sinkut ovat saaneet hyvän vastaanoton ja toivon, että koko levy jatkaa samaa linjaa, hän sanoo.

Kaksikkoa musiikin tekemiseen inspiroivat esimerkiksi suomalainen karu luonto, pimeä ja kylmä talvi, muiden raskaampien metallibändien kuuntelu ja keikoilla käynti.

− Ehdottomasti myös päivittäin luetut ikävät asiat, joita maailmalla tapahtuu. Ihmisten itsekkyys ja oman edun tavoittelu välittämättä muista ja ympäristöstä.

− Se on oikeastaan osa tätä Gates Open -juttua. Portit ovat auki, mutta sinä itse päätät, minne.

Leave a Comment