Orivesi sanoi robottibussikokeilulle ei – idea oli periaatteessa hyvä, mutta rahaa sitä varten ei nyt löytynyt

Oriveden kaupunki ei tarttunut tarjoukseen, jossa sille ehdotettiin EU-rahoitteiseen robottibussikokeiluun osallistumista.

Lopputalven aikana alkanut kokeilu olisi kestänyt puoli vuotta. Sen aikana kaupungin sisäisessä liikenteessä olisi ollut yksi robottibussi, joka alustavien suunnitelmien mukaan olisi liikennöinyt Oriveden rautatieaseman, terveyskeskuksen ja Oriveden yhteiskoulun väliä arkisin 1–2 kertaa tunnissa. Kulkuväline olisi ollut 22-paikkainen kaupunkibussi.

Mukaan lähteminen olisi maksanut kaupungille 50 000 euroa. Hintaan olisi sisältynyt hankkeessa tehtävä liikennöinnin palvelukuvaus, käyttöönotto, vakuutukset, huollot, tarvittava henkilöstö ja kuuden kuukauden liikennöinti robottibussilla.

Loppuosa kokeilun kustannuksista olisi rahoitettu EU-hankerahalla.

Kaupunginhallitus oli saanut kokeilusta tietoiskun 15. tammikuuta ja viikkoa myöhemmin hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan. Päätös mukaan lähtemisestä piti tehdä heti, sillä EU-hankerahoituksen vuoksi tarjouksen tehnyt yhtiö tarvitsi tiedon kaupungin päätöksen kokeiluun osallistumisesta 25. tammikuuta mennessä.

Hallituksen päätöksenä oli, että kaupungilla ei ole mahdollisuuksia osallistua kokeiluun, sillä sitä varten ei kaupungin talousarviossa ole määrärahaa. Kieltäytymistä päätöksessä perustellaan myös sillä, että kaupunki on aloittamassa talouden tasapainotuksen.

Lisäksi aikataulusyistä kokeilun vaikutusarviointeja ei ollut ehditty tehdä.

Kaupunginhallituksen jäsenistä Ilkka Hjerppe (sd.) olisi ollut valmis lähtemään kokeiluun mukaan. Hän esitti, että kokeiluun tarvittava määräraha olisi etsitty kaupunginhallituksen määrärahoista. Esitys ei kuitenkaan saanut kannatusta.

Päätöksessään kaupunginhallitus myös toteaa, että kaupunki on valmis yhteistyöhön ja suhtautuu myönteisesti, jos robottibussikokeilua voisi pilotoida paikkakunnalla ilman kaupungin rahoitusta.

Hankkeeseen osallistumisesta ehdotuksen kaupunki sai tamperelaiselta robottibussioperaattori Remoted oy:ltä. Liikkumisen palveluja tarjoavalla yhtiöllä on toimintaa Tampereella, Kuopiossa ja Lahdessa.

Tällä hetkellä Oriveden rautatieaseman ja keskustan välillä liikennöi kutsuperiaatteella toimiva Nyssykkä. Sen liikennöintisopimus päättyy kesäkuussa 2025.

Leave a Comment