Naiskuoron 40-vuotisjuhlat huipentuvat Orivedellä, jonne kuorolaiset kokoontuvat laululeireille ympäri vuoden

”On tosi kiva lähteä taas laulamaan tuttua ohjelmistoa. Toivomme paljon kuulijoita paikalle” kuorolainen Mimmi Tolvanen toteaa 40-vuotiskonsertista. Se esitettiin ensimmäistä kertaa syksyllä Iisalmessa. Kuva: Päivi Vestala

Orivesi on ollut Klemetti-Opiston Naiskuoron eli KLONK-kuoron laulajien suosituin kuoromatkakohde jo 40 vuoden ajan. Kuoro juhlistaa neljääkymmentä vuotta matkallaan konsertissa 10. helmikuuta Oriveden Kampuksen Klemetti-salissa.

– Konsertissa kuullaan modernia suomalaista musiikkia ja muutama laulu myös maailmalta. Esimerkiksi Virpi Eroman, Mia Makaroffin ja Anna-Mari Kähärän musiikkia, orivesiläinen kuorolainen Mimmi Tolvanen lupaa.

– Ohjelma on koostettu niin, että olemme saaneet ehdottaa omia suosikkikappaleita matkan varrelta.

Mukaan valittiin myös Tolvasen oma suosikki, Mia Makaroffin Spes. Laulun nimi tarkoittaa suomeksi toivoa.

– On kokeellisempiakin juttuja, esimerkiksi yhden laulun aikana soitamme säestystä laseilla, hän paljastaa.

Laulajia ympäri Suomen

Oriveden Opiston yhteydessä toimineen Klemetti-Opiston tauottua KLONK-kuoro on jatkanut kokoontumisia Oriveden Kampuksella. Se toimii projektikuorona, joka kokoontuu laululeireille Orivedelle kesällä ja talvella – ja joskus myös muualla Suomessa.

Mimmi Tolvanen liittyi kuoroon vuonna 2016 nähtyään ensin KLONK-kuoroleirin päätteeksi järjestetyn konsertin.

– Se oli mahtava! Olin Oriveden naislaulajissa mukana, ja meillä oli yhteistyötä KLONK-kuoron kanssa. Kuulin, että he etsivät uutta laulajaa, hän muistelee.

– Itse yleisössäkin istuneena muistan, kuinka kuorolaulu levittää musiikillisen taikaverkon kuulijoiden ylle. Haluamme koskettaa yleisöä.

Laulajia kuorossa on lähes jokaisesta Suomen maakunnasta. Mukana on orivesiläisiäkin laulajia.

– Pisimmät matkat kertyvät Oulussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa asuville. Jokainen leiri kerryttää matkustuskilometrejä yli 10 000, kuorolaiset kertovat tiedotteessa.

Matkat taittuvat kimppakyydeillä ja julkisilla liikennevälineillä, joskus skootterilla tai polkupyörilläkin.

– Koelaulujen kautta otamme nytkin uusia laulajia mukaan, Tolvanen vinkkaa.

Koelauluihin pääsee esimerkiksi nykäisemällä laulajia hihasta Oriveden konsertissa tai ottamalla yhteyttä kuoron johtajaan Marjukka Riihimäkeen.

Kuoron 40-vuotisen historian matkakirjanpidossa kilometrejä on kirjattu jo yli 1,2 miljoonaa. Kuva: Päivi Vestala

Vuosikymmenien mittainen kuorotaival

Kuorolaiset ovat omistautuneita harrastukselleen: kuoron nykyisillä laulajilla on KLONK-vuosia takanaan keskimäärin 14. Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki on johtanut kuoroa 35 vuotta.

Laulajien mukaan taika, joka saa pysymään kuorossa vuodesta toiseen, syntyy hyvästä porukasta ja Marjukka Riihimäen valovoimaisesta johtajuudesta.

– Jokaisen laululeirin ensimmäisestä äänenavauksesta alkaen Marjukka kannustaa löytämään yhteisen soundin ja erityisesti yhteiset vokaalit, jotka aina tuppaavat eriytymään omilla murrealueilla elettävän arjen aikana, kuorolaiset kertovat.

– On todella antoisaa päästä laulamaan näin taitavassa porukassa. Homma lähtee liikkeelle kuin itsestään, Mimmi Tolvanen kehuu.

Riihimäen mukaan jokainen laululeiripäivä vastaa viikkokuoron kahden kuukauden harjoituksia, kun päivän aikana pidetään useita parituntisia sessioita. Viikon mittaisen kesäleirin aikana harjoitellaan jopa 60 tuntia.

– Tämä perustuu myös itsenäiseen harjoitteluun. Juhlakonsertin koostaminen ja harjoitteleminen aloitettiin noin vuosi sitten kevätleirillä, Tolvanen kertoo.

– Harjoitusjaksot ovat intensiivisiä, ja kappaleet lähtevät kehittymään todella nopeasti.

Marjukka Riihimäki on luotsannut kuoroa jo 35 vuoden ajan. Kuva: Päivi Vestala

Laulun taika vie mennessään

Marjukka Riihimäki on pitkän uran tehtyään siirtynyt vapaalle monista kuorotehtävistään, mutta KLONK-kuoron johtamista hän on halunnut jatkaa.

–  Omassa nuoruudessani kesäleirit Klemetti-opiston kamarikuorossa olivat unohtumattomia. Olen ollut onnekas, kun olen saanut johtajana jatkaa samanlaisten elämysten rakentamista KLONK-kuoron kanssa, hän kertoo.

– Kesäyön taiassa ohjelmiston harjoitteleminen on innostunutta ja vapautunutta, ja kuorolaiset ovat vastaanottavaisia toteuttamaan johtajan villeimpiäkin ideoita.

Mimmi Tolvasen mielestä kuorossa antoisinta on yhdessäolo.

– Tämä on tosi hauska porukka: naurua riittää, ja toisinaan myös itkua. Ihmiset ovat tunteella mukana.

Mieleen on jäänyt etenkin spontaani lauluhetki Pispalan uittotunnelissa Tampereella, jossa kuoro poikkesi eräällä konserttimatkalla.

– Siellä lauloimme konsertissa mukana olleen kappaleen. Tunnelin hämäryys, tunnelma ja äänimaisema tekivät hetkestä tosi koskettavan, hän muistelee.

Juttua on muokattu 6.2.2024 klo 8.12: Juttuun on korjattu konsertin ajankohdaksi 10. helmikuuta.

Leave a Comment