Kesätyömessuilla oli jaossa kymmeniä työpaikkoja sekä vinkkejä työnhakuun – ”Toivomme säänkestäviä nuoria”, kaupungin puutarhuri sanoo

Kesätyö- ja koulutusmessut järjestettiin Oriveden yhteiskoulun juhlasalissa 31. tammikuuta. Kuva: Minttu Kokko

Kesätyö- ja koulutusmessuilla orivesiläiset nuoret pääsivät jälleen tutustumaan mahdollisiin kesätyöpaikkoihin ja tapaamaan työnantajia. Lähestyvän yhteishaun hengessä messuilla oli myös opinahjoja esittelemässä toimintaansa nuorille, jotka tekevät pian valintansa siitä, minne suuntaavat jatko-opintoihin.

– Täällä on alueen kaikenkokoisia yrityksiä ja koulutuksen järjestäjiä. Kauppojen puolella on käynnissä remonttia, joten he ovat lähinnä tuoneet esitteitä, messuja järjestämässä ollut Oriveden kaupungin työllisyyspalvelujen päällikkö Meri Soikka kertoo.

Kaupan ala voi tarjota alle 16-vuotiaille työmahdollisuuksia, mutta Oriveden kaupungin kesätyöpaikkoihin alaikäraja on 16 vuotta.

– Jotkut tahot eivät suoraan tarjoa töitä kesäksi, mutta haluavat tehdä toimintaansa tutuksi nuorille.

Oriveden kaupungin kesätyönhaku aukesi messujen kanssa samana päivänä 31. tammikuuta. Haku loppuu 29. helmikuuta. Kesätyöhakemuksen voi täyttää sähköisesti kaupungin sivuilla.

Tredua esittelivät opinto-ohjaaja Marjut Silvennoinen (vas.), ammatillinen ohjaaja Markus Hannila, aikuisopiskelija Johanna Lundgren ja opettaja Liisa Päivärinta. Kuva: Minttu Kokko

Ensimmäistä kertaa yhteiskoululla

Soikka kertoo, että tänä kesänä kaupunki tarjoaa noin 30 kesätyöpaikkaa nuorille. Koko messuilla hän arvelee olevan tarjolla jopa lähes 100 työpaikkaa.

– Vaikka nuori ei tänä kesänä työllistyisi, toivottavasti messuilta jäisi ainakin pieni siemen itämään, jotta nuori saisi työtä myöhemmin. Että meihin olisi helpompi ottaa yhteyttä, kun ollaan naamatuttuja, Soikka sanoo.

Koronan aikaan messuja ei järjestetty, ja nyt ne pidettiin ensimmäistä kertaa yhteiskoululla.

– Näyttää siltä, että tullaan toistekin, Soikka lupailee.

– Koululaisten on ollut helppoa tulla tänne, ja opot ovat olleet mukana siinä, että on saatu homma toimimaan.

Tredun pisteellä riemastutti myös terapiakissa, jota sai silittää. Kuva: Minttu Kokko
Tredun pisteellä riemastutti terapiakissa, jota sai silittää. Kuva: Minttu Kokko

Koulutukset kiinnostavat

– Osalla on aika selkeäkin jatkosuunnitelma, monilla 9-luokkalaisilla se on ainakin selvillä, toteaa ammatillinen ohjaaja Markus Hannila koulutusmahdollisuuksiaan esittelevän Tredun pisteellä.

Saskyn opinto-ohjaaja Teija Elers puolestaan kertoo, että esimerkiksi uusi lentokoneasentajan perustutkinto vaikuttaa kiinnostavan nuoria paljon. Ja metallialalla olisi tilausta työntekijöille.

– Orivedellä on hirveän kivoja nuoria, hän kehuu.

Elersin pitämällä pisteellä on käynyt välillä laumoittain nuoria, ja monet ovat palanneet uudestaankin höpöttelemään. Haastatteluhetkellä paikalle saapuu tyttöporukka kyselemään huulirasvoja, jotka ovat päässeet jo loppumaan.

– Jaossa olleet huulirasvat, pussailuun tarkoitetut, menivät heti, hän naureskelee.

– Nuoret ovat arvokasta porukkaa, ja heillä on iso työsarka edessä. Onneksi en ole itse enää nuori!

8–9-luokkalaiset koululaiset saapuivat messuille porrastetusti. Lukiolaiset tulivat, miten pääsivät. Oppilaat saivat messuilla suorittaa myös toiminnallisia tehtäviä. Kuva: Minttu Kokko

Uusi tulokas messuilla on UPM Korkeakosken saha. Se tarjoaa kesätyöpaikkoja 18 vuotta täyttäneille.

– Meillä on noin kymmenen paikkaa. Työtä on sahalinjalla, tasaamolla, kuivaamolla ja kunnossapidossa, jos siihen on intoa, Tiinaliisa Tani-Lahtinen kertoo UPM:n pisteellä.

Noin 10–15 kesätyöpaikkaa tarjoaa myös Oriveden seurakunta, jonka leivissä pääsee työskentelemään esimerkiksi hautausmaalla ja kirkko-oppaana.

Kaupungin varhaiskasvatuksessa kesätyöpaikkoja on tarjolla noin kuusi, kertovat varhaiskasvatusyksikön johtajat Miia Reuna ja Satu-Maarit Salonen.

– Työ on lasten kanssa touhuilua. Lapset ovat innoissaan, kun paikalle tulee uusi, ylimääräinen ihminen, jolla on aikaa lukea kirjaa ja pelata polttopalloa.

Erika Berggren esitteli kesätyötä puistojen kunnossapidossa. Kuva: Minttu Kokko

– Toivomme säänkestäviä nuoria, sillä ulkona ollaan aina, satoi tai paistoi, kaupungin puutarhuri Katriina Vuorikivi sanoo esitellessään kesätyötä puistoalueiden kunnossapidossa.

– Jos on erityistä kiinnostusta viheralaan ja sen opiskeluun, se otetaan huomioon, hän lupaa.

Kaupungin puistoihin haetaan nuorten kesätyöläisten lisäksi kausityöntekijöitä vanhemmista henkilöistä.

Vuorikivi toivoo kesätyöläisiksi innostuneita työntekijöitä. Heillä työskennellessä pääsee oppimaan työelämän olennaisia perustaitoja.

– Esimerkiksi sen, että pomolle kannattaa ilmoittaa, jos myöhästyy töistä.

Kesätyöpaikkoja on Oriveden kaupungilla haussa yhteensä 30 ja niitä voi hakea yli 16-vuotias tai vuoden 2024 aikana 16 vuotta täyttävä nuori. Kesätyöjakson pituus on pääsääntöisesti kolme viikkoa ja työaika 30 tuntia viikossa. Kuva: Minttu Kokko

Vinkkejä työnhakuun

Muun muassa henkilöstöpalveluita tarjoavan Eezyn pisteellä Marika Aro ja Anniina Siven kertovat, että heidän kauttaan on mahdollista työllistyä esimerkiksi ravintola-alan avustaviin tehtäviin tai logistiikan puolelle ympäri vuoden.

– Suosittelemme, että työkokemusta lähtee hankkimaan asiakaspalvelutyöstä, sillä se antaa valmiudet todella monenlaiseen työhön, Aro vinkkaa.

– Hyvä asenne, motivaatio, kiinnostunut ja halukas oppimaan, hän listaa heille työllistymisen avainsanoja.

Meri Soikka suosittelee yhdeksi työnhakuväyläksi myös TE-palveluiden Työmarkkinatoria, joka on MOL-palvelun korvaaja. Kesätyöpaikkaa etsiessä kannattaa käyttää hakusanaa ”kesätyö”.

Leave a Comment