Jääkiekko-ottelun katsomo tyhjennettiin huonon käytöksen vuoksi Oriveden jäähallissa – Jääkiekkoliitto ohjeistaa puuttumaan epäasialliseen käytökseen peleissä

Oriveden jäähallissa koko yleisöä ei ole aiemmin jouduttu poistamaan häiriökäyttäytymisen takia kesken pelin. Kuva: Minttu Kokko

Oriveden jäähallin katsomo jouduttiin tyhjentämään yleisöstä sunnuntaina 28. tammikuuta U15-joukkueen pelin aikana. Koko yleisöä pyydettiin poistumaan ottelusta häiriköinnin vuoksi, Fortuna ry:n valmennuspäällikkö Ville Lehmus kertoo.

– Peliä oli noin seitsemän minuuttia jäljellä, kun tuomaristo tyhjensi katsomon epäasiallisen käytöksen takia, hän sanoo.

Tuomaristo oli toiminut asiassa Jääkiekkoliiton antaman toimintaohjeen mukaan. Toimintaohje epäasiallisen tai syrjivän käytöksen varalle otteluissa on otettu käyttöön tällä pelikaudella.

– Kerran oli jo varoitettu, ja kun se ei auttanut, katsomo tyhjennettiin. Tuomaristo toimi täysin ohjeiden mukaan, Lehmus sanoo.

Rauhallisesti sujunut tyhjennys kesti muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen peli pelattiin loppuun tyhjille katsomoille.

– Tilanne meni ohi ilman draamaa, mutta toki ihmiset olivat pettyneitä. Huutelija oli yksittäinen henkilö, jonka takia muutkin joutuivat kärsimään.

Oriveden Sanomien saamien tietojen mukaan huutelija olisi ollut vierailijajoukkueen eli Lempäälän Kisan kannustusjoukoissa.

Lehmus ei ole aiemmin törmännyt vastaavaan tilanteeseen, jossa katsomo olisi jouduttu tyhjentämään.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen tulee vastaan. Tuomaristo ottaa näissä tilanteissa vallan ja vastuun, hän sanoo.

– Hyvä, että tänä päivänä on tällaisia ohjeita olemassa, ja että niitä uskalletaan myös käyttää.

Henkilöön menevät kommentit kielletty

Jääkiekkoliiton antamassa ohjeistuksessa epäasialliseksi tai syrjiväksi käytökseksi luetaan esimerkiksi henkilökohtaisuuksiin menevä loukkaava nimittely niin kentällä, kentän ulkopuolella kuin katsomossakin.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi ulkonäköön, kansallisuuteen, etniseen taustaan, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät kommentit. Epäasiallinen käytös voi kohdistua niin tuomareihin, pelaajiin kuin toimihenkilöihinkin.

Jääkiekkoliiton Hämeen aluepäällikkö Jouko Mattila ei tiedä tarkemmin sunnuntain tapahtumista Oriveden jäähallissa, mutta yleisellä tasolla hän kommentoi, että katsomon tyhjentämisen käytäntö on otettu käyttöön tällä pelikaudella.

Hän kertoo, että yleisöstä häiriköinti ei ole ainakaan Hämeen alueella ollut kovin yleistä, eikä se yleensä johda katsomon tyhjentämiseen.

– Näitä on ollut muutama tapaus kauden aikana, ja yleensä tilanne on kuuluttamalla rauhoittunut, hän sanoo.

Ensimmäinen varoitus häiriökäyttäytymisestä annetaan kuuluttamalla yleisölle, että katsomosta on kuulunut epäasiallisia tai syrjiviä kommentteja. Asianosainen henkilö tullaan poistamaan katsomosta. Mikäli asiaton käytös jatkuu, voidaan katsomo tyhjentää.

– Siinä tulee painetta muiltakin katsojilta, että jos ei syyllistä löydy, niin tyhjennetään koko katsomo.

Mattilan mukaan yleisön häiriökäyttäytyminen on yleensä sitä, että haukutaan tuomaria tai vastustajajoukkueen pelaajaa.

– Joskus saattaa olla myös päihtyneitä henkilöitä yleisössä.

Leave a Comment