Hello Teenager: Yhteisöllisyys Oriveden lukion tärkeä arvo – ”Lukioon on kiva tulla ja sinne kokee kuuluvansa”

Samuel Pulkkinen
Samuel Pulkkinen muistuttaa kolumnissaan, että lukio ennen kaikkea sivistää, mutta myös kasvattaa elämään. Arkistokuva: Jaana Ala-Lahti

Ilman yhteisöllisyyttä lukio-opiskelu on rankkaa ja vaikeaa. Minusta on hienoa, että nykyään painotetaan jo peruskoulussa ryhmäytymistä ja yhteisöllisyyttä. Täsmälleen sama tavoite pitää olla lukiossakin: panostus yhteisölliseen opiskelumaailmaan tarkoittaa koko lukioilmapiiriin panostamista.

Lukioon tuleva ei ole vielä aikuinen, mutta lukion aikana nuori kasvaa aikuiseksi. Lukio ennen kaikkea sivistää, mutta myös kasvattaa elämään. Lukio antaa valmiudet työelämään, mikä nykyisessä globaalissa maailmassa tarkoittaa tiimejä, ryhmätöitä ja yhteistyötaitoja edellyttäviä projekteja.

Siksi lukiossa on panostettava yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen opiskelijoiden parissa – toki oppiminen edellä. Oriveden lukio yllätti minut jo syksyllä. Heti aluksi tavoitteena oli saada ykköset ryhmäytettyä, jotta pystyisimme toimimaan yhtenä yhteisönä ja porukkana. Tämä oli minusta hieno päätös ja tulee kantamaan
koko lukioajan.

Opiskelijakunnan hallitus on Orivedellä hyvin aktiivinen. Se kehittää omalta osaltaan koko ajan yhteishenkeä lukiossamme eteenpäin – opiskelijakuntatoiminta on tärkeä osa lukioinstituutiota!

Lukio-opiskelu vaatii paljon työtä ja voimavaroja. Työmäärää kuitenkin keventää huomattavasti se, että lukioon on kiva tulla ja sinne kokee kuuluvansa. Yksi lukion perustehtävistä on mielestäni luoda opiskelijalle tunne siitä, että hän on olennainen osa yhteisöä. Kun lukiossa panostetaan yhteisöllisyyteen, ryhmään kuuluvuuden tunne kasvaa ja itsetuntokin kohenee. Opiskelija huomaa kuuluvansa lukioyhteisöön.

Yhteisöllisyys ei ota aikaa opetukselta – päinvastoin se tukee opiskelumotivaatiota ja jaksamista. Tällöin opiskelijat ryhmänä kannustavat ja tsemppaavat toisiaan.

Oriveden lukiossa ja yhteiskoulussa kansainvälisyystoiminta on ollut jo vuosia osa arkeamme. Tapaamiset, vaihdot ja opintomatkat ulkomaille kuuluvat lukiomme rutiineihin. Ilman lukion saumatonta yhteisöllisyyttä kansainvälisyyshankkeiden toteutumisesta ei tulisi mitään. Kun lukiollemme saapuu kansainvälisiä vieraita,
otamme heidät yhtenä porukkana vastaan – iästä, painostuslinjasta tai ryhmästä riippumatta.

Kansainvälisyystoiminta on esimerkki yhteisöllisyydestä, joka vahvistaa koko lukiotamme. Olemme Suomen parhaimpia kansainvälisiä lukioita. Meillä vallitsee hyvä yhteishenki ja me-asenne. Toteutamme yhdessä ja yhtenä opiskelijakuntana kunnianhimoista kansainvälisyystoimintaa.

Samuel Pulkkinen

Kirjoittaja on Oriveden lukion 1. vuosikurssin kirjoittajalinjalainen

Leave a Comment