Kallis sähkö vie kuluttajien taloudet vaikeuksiin – ”Joulukuun sähkölasku omakotitalossa oli 1 000 euroa”, kirjoittaa Kalle Uotila

Sääliksi käy niitä talouksia ja yrityksiä, jotka elävät tai toimivat pelkän sähkön varassa. Sähkön hinta on noussut. Minulla päättyi kaksivuotinen määräaikaissopimus syyskuun lopussa. Uutta määräaikaista sopimusta tarjottiin lähes kolminkertaisella hinnalla.

En jatkanut, vaan tein uuden pörssisähkösopimuksen. Siitä on nautittu nyt kolme kuukautta. Koko sen ajan on kärvistelty piikkihuipuilla, joita vihreät pitävät vain lyhyinä piikkihuippuina. Piikki tulee jatkumaan ainakin tammikuussa.

Joulukuun sähkölasku omakotitalossa oli 1 000 euroa. Monien kansalaisten eläke liikkuu noilla paikkeilla. Muuhun elämiseen ei enää riitä rahaa, jos on yksin asuva henkilö omakotitalossa. Asukkaat ja yrittäjät ovat pulassa kalliin sähkön hinnan kanssa.

Sähkön huoltovarmuutta on lisätty maakaapelointia lisäämällä nopealla aikataululla. Rahoitus on hoidettu laskuttamalla se kuluttajien sähkölaskuissa. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että verkostoinvestoinnit olisi pitänyt rahoittaa pitempiaikaisella lainoituksella.

Ihmetyttää myös pitkäaikaiset huoltokatkokset ydinvoimaloissa vuoden kylmimpinä aikoina.

Kalle Uotila

Leave a Comment