Sata vuotta kansissa – Suojan tarina on tärkeää paikallishistoriaa, joka on nyt helposti kaikkien luettavissa

Oriveden Manttaalisäätiön hallituksen taannoinen päätös tehdä historiikki sata vuotta täyttäneestä Suojan talosta on osoittautunut lopputulokseltaan riemulliseksi.

Yli 200-sivuiseen kirjaan on tallennettu tärkeää paikallishistoriaa, joka ilman kansiin laittamista jäisi vain pölyisiksi paperipinoiksi arkistojen uumeniin.

Talon tarinan kirjoittaminen on tärkeä teko myös sen vuoksi, että keskellä Oriveden keskustaa seisova rakennus on tuttu näky kaikille. Tuttuudestaan huolimatta sen historia ja vaiheet ovat voineet jäädä jopa monille paikkakuntalaisille vieraiksi.

Kirjan sivuja selailemalla ymmärtää nopeasti, että Suojan hirsiseinät ovat nähneet monenmoista. Sotavuosina rakennus oli enemmän tai vähemmän armeijan käytössä.

Sotien jälkeen siitä tuli huvittelukeskus, jossa esiintymässä kävivät muun muassa Henry Theel ja Toivo Kärki. Iltamia ja tansseja oli usein, ja valittiinpa Suojalla myös Miss Orivesi. Myös Irwin Goodman, Juice Leskinen, Eppu Normaali ja Popeda kuuluvat Suojalla esiintyneiden artistien listalle.

Yhdestä näkökulmasta Suojan talon sata vuotta on nyt tallennettu. Tilaa voisi olla vielä toisellekin teokselle. Sille, missä Suojalla käyneet ja viihtyneet päästetään ääneen.

Kuka ottaa haasteen vastaan?

Leave a Comment