Kaupunginvaltuusto antoi luvan lisälainalle ja metsätilan ostolle – päätös tarvittiin, sillä hallituksen toimivalta ei riittänyt

metsätilan sukupolvenvaihdos Orivesi
Oriveden kaupungilla on tarvetta tehdä maahankintoja, jotta sillä olisi riittävästi vaihtomaavarantoa strategisesti tärkeiltä alueilta mahdollisesti tehtäviä maahankintoja varten. Nyt kaupunki on tehnyt tarjouksen noin 88 hehtaarin metsätilasta. Kuvituskuva: Juha Jäntti

Oriveden kaupunginvaltuusto myönsi vuoden 2024 talousarvion investointiosaan kaupunginhallitukselle kiinteän omaisuuden ostoon 630 000 euron lisämäärärahan, jotta kaupunki voi ostaa Juupajoen kunnanrajan lähettyvillä sijaitsevan noin 88 hehtaarin metsätilan. Se sijaitsee Iso Hanhijärven ja Saarijärven lähistöllä.

Kaupunki on jo joulukuussa tehnyt tilasta ehdollisen 630 000 euron tarjouksen, jonka myyjä on hyväksynyt. Kaupungille tarjouksesta ei siis olisi tullut ongelmaa, vaikka valtuusto ei olisi hyväksynyt lisämäärärahaa ja tilan ostamista. Näin ei kuitenkaan käynyt: valtuusto päätti, että metsätila ostetaan.

– Kaupunginhallituksella ei ole toimivaltaa näin isoon kauppaan eikä näin isoa määrärahaa, joten siksi tämä tarvitsee päätöksen valtuustolta, kaupunginjohtaja Juha Kuusisto taustoitti maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Talousarvioon vuodelle 2024 kaupunginhallitukselle oli varattu kiinteän omaisuuden ostamiseen 250 000 euroa. Summa jää nyt muuta käyttötarkoitusta varten, sillä lisämääräraha oli juuri sen suuruinen kuin mikä metsätilan ostamiseen tarvitaan.

Kaupungin maksuvalmiuden takaamiseksi metsätilan ostamiseen tarvittava rahoitus tehdään pitkäaikaista lainanottoa lisäämällä. Valtuusto hyväksyikin, että pitkäaikaista lainaa otetaan lisää 630 000 euroa.

Metsätilaan kuuluu noin 550 metriä Iso Hanhijärven rantaa sekä noin 500 metriä Saarijärven rantaviivaa. Alueelle ei ole osayleiskaavassa osoitettu rakennuspaikkoja.

Metsäarvion mukaan tilan puuston arvo on noin 460 000 euroa. Arvioitu arvo ilman arvonkorjausta on noin 536 500 euroa sekä arvioitu käypä arvo noin 402 500 euroa. Tilan lähtöhinta on ollut 450 000 euroa.

– Hankittava maa on hyväkuntoista metsämaata, vakuutti paikkatietoasiantuntija Sami Sainio.

– Hankittava alue on hiekka-aluetta, joten maapohjan ja puiden lisäksi siellä voi olla sammaleen alla myös kiviainesta myytäväksi. Se voi olla todella arvokas alue, arvioi valtuutetuista Kimmo Vihusaari (kok.).

Lue myös: Orivesi haluaa ostaa 88 hehtaarin metsätilan – kaupan hinta on yli 600 000 euroa

Maahankintoja kaupunki tekee, koska se tarvitsee vaihtomaavarantoa strategisesti tärkeiltä alueilta mahdollisesti tehtäviä maahankintoja varten.

Kaupunki on käynyt keskusteluja kiinteistönomistajien kanssa ja niiden perusteella paras mahdollisuus hankkia maata on pyrkiä tekemään se tilusvaihtojen avulla.

Rahalla tehtävä kiinteistökauppa ei kovin usein tule kyseeseen, sillä vastaavan metsämaan hankkiminen myydyn kiinteistön tilalle avoimilta markkinoilta koetaan hitaaksi, hankalaksi ja kalliiksi.

Tällä hetkellä kaupunki myös omistaa vain muutaman metsätilan, jotka ovat sijainniltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kiinnostavia vaihtomaina. Niistä myös suuri osa tulisi käytettyä, jos kaupungin meneillään olevat neuvottelut maanhankinnoista etenevät tilusvaihtoihin.

Leave a Comment