Maksuton seksitautien etätestaus käyttöön myös orivesiläisille – Fimlabin palvelu Tampereen ja Jyväskylän alueella on uudistunut

Pirkanmaan ja Keski-Suomen hyvinvointialueet ovat alkaneet tarjota maksutonta klamydian ja tippurin etätestauspalvelua yhteistyössä Fimlabin kanssa.

Tampereen seudulla palvelua voivat hyödyntää tamperelaiset ja orivesiläiset sekä Tampereella tai Orivedellä lukiossa, ammattioppilaitoksessa tai aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelevat.

– Testausaktiivisuus vaikuttaa todettujen tapausten määrään. Mitä nopeammin tartunta saadaan selville, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet vaikuttaa jatkotartuntojen määrään, sanoo Fimlabin lääketieteellinen johtaja Anu Mustila Fimlabin tiedotteessa.

Seksitautien etätestauspalvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, jotka saattavat tietämättään kantaa oireetonta klamydia- tai tippuritartuntaa. Etenkin naisille pitkäaikaisella infektiolla voi olla vakavia seurauksia, kuten lapsettomuus ja lisääntynyt kohdunkaulansyövän riski.

Oireeton tartunta voi tarttua myös muihin siinä missä oireellinenkin. Oireiden ilmaantuessa tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon yksikköön.

Testin vastaus tulee muutamassa päivässä

Etätestauksessa näyte otetaan itse kotona ja toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Tämän avulla halutaan madaltaa kynnystä seksitautien testaamiseen.

Etätestaukseen tarvittavat välineet ja ohjeet tilataan Fimlabin verkkosivuilta, ja testauspaketti toimitetaan kotiin huomaamattomassa kuoressa. Henkilö ottaa näytteen itse ja lähettää sen Fimlabille analysoitavaksi.

Testin voi tehdä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut vähintään viisi päivää. Testi kannattaa tehdä, jos henkilö on harrastanut suojaamatonta seksiä, mutta hänellä ei ole seksitautiin viittaavia oireita.

Vastaus valmistuu muutamassa päivässä, ja se lähetetään tiedoksi joko tekstiviestinä tilauksen yhteydessä annettuun matkapuhelinnumeroon tai Fimlab-mobiilisovellukseen. Tulos siirtyy myös hyvinvointialueen potilastietojärjestelmään ja Omakantaan, mikä helpottaa positiivisen tuloksen saaneiden henkilöiden jatkotoimenpiteitä.

Klamydian ja tippurin etätestauksessa on aiemmin otettu näyte virtsasta. Tammikuusta 2024 alkaen etätestauspaketin tilaaja valitsee joko virtsanäytteenottoon tai emätinnäytteenottoon tarkoitetun testauspaketin. Näytteenottoa emättimestä suositellaan naispuolisille henkilöille, koska siten testi antaa tarkemman tuloksen.

Tutkimusten maksaja ja rekisterinpitäjä on Pirkanmaan hyvinvointialue.

Leave a Comment