50 vuotta sitten: Kirkkomuseo Eräjärvellä

Arvokkainta Eräjärven kirkkomuseossa lienee lasivitriinillä suojatut apostoliveistokset.

Eräjärven kirkon urkuparven eteistiloihin on koottu kirkkomuseo Eräjärviseuran museojaoston toimesta.

Esineistön pääosa saatiin kellotornissa olleista vanhoista aikoinaan kirkosta poistetuista esineistä.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Kirkkomuseon ovat järjestäneet opettaja Yrjö Kantoniemi ja rak.mest. Toivo Perkiö. Museossa on mm. kirkon vanha alttaritaulu ja -veistos, vanhoja kattokruunuja, lamppuja ja kynttilänjalkoja. Lasivitriinissä ovat esillä apostoleja esittävät puuveistokset. Kiertokoulun ”oppimisvälineistöstä suurin osa on puisessa kistussa, jota koulun mukana siirrettiin paikasta toiseen. Helmitaulu ja virsikannel kuuluivat välineistöön.

Vanhoja kirkkoviinitynnyreitä on myös esillä ja seurakunnan rahakirstu. (On niin hyvää tekoa, että ei ole vielä onnistuttu avaamaan. Täytynee viedä Seppälän sepille Orivedelle, jos siellä aukeaisi, sanoi Yrjö Kantoniemi.)

Harvinainen kirkkomuseossa lienee ”papin wc”, puusta koverrettu laite, jonka avulla pappi sakastista päästeli pienemmän hätänsä seinän läpi kirkon ulkoseinustalle.

Hatunnosto ”puukirkkolaisille”. Koskahan ”kivikirkolla” pystyttäisiin vastaavaan. Tapulissa olisi tavaraa ja tilatkin kirkkomuseolle.

Kiertokoulun tärkeimmät opetusvälineet tutkimuksen kohteena: helmitaulu ja seinällä virsikannel.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 24.1.1974. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment