Kaivinkoneiden lumenveiston SM-kisojen järjestelyt ovat täydessä vauhdissa – varmistus kisojen pitämiselle saadaan helmikuun alussa

Kaivinkoneiden lumenveistokisaan voi osallistua pienemmilläkin koneilla. Vuonna 2022 veistourakkaan lähti mukaan muun muassa tällainen kone. Arkistokuva: Juha Jäntti

Kaivinkoneiden lumenveiston SM-kilpailut järjestetään maaliskuun toisena lauantaina Juupajoella tutussa paikassa kantatien 58, Sahantien ja Kopsamontien risteyksen tuntumaan rakennettavalla kisa-areenalla.

Kilpailu on aiemmin päästy sääolosuhteiden puolesta toteuttamaan vuosina 2019 ja 2022. Viime kerralla kisa-areenalla vieraili päivän aikana arviolta yli 3 000 kävijää. Odotukset tämän vuoden tapahtuman suhteen ovat samansuuntaiset.

Lue myös: Kaivureiden lumenveiston SM-kilpailujen päivämäärän voi nyt laittaa kalenteriin – tapahtuma aiotaan järjestää tutulla konseptilla, vaikka vetovastuu on vaihtunut

Tapahtumatiedotteessa kerrotaan että, että kisajärjestelyt ovat täydessä vauhdissa. Pohjatöitä kisa-areenalla 58-tien varrella on päästy jo tekemään ja kisailmoittautumisia tulee tasaiseen tahtiin. Kisamaskotitkin ovat jo päässeet koristamaan kisa-areenaa.

Sekin jo tiedetään, että koneet ja kuskit eivät kelejä säikähdä, mutta tapahtuma toteutus on sääolosuhteista riippuvainen.

– Järjestäjät tarkastavat kisa-areenan pohjan kestävyyden ja lumitilanteen 9. helmikuuta, näin lopullinen varmistus kisojen toteutumisesta saadaan kuukautta ennen h-hetkeä, tiedotteessa sanotaan.

Tapahtumasta päävastuussa on Juupajoen Yrittäjät, mutta kisajärjestelyissä on mukana myös runsas vapaaehtoisten porukka.

SM-titteleistä kisataan tuttuun tapaan kahdessa kilpailuluokassa. Toisessa veistoksia loihtivat kuskit koneillaan ja toisessa on sallittua käyttää lisäksi avustajaa.

Painoluokkarajoituksia koneille ei ole. Tiedotteen mukaan SM-titteleistä onkin aiempina vuosina ollut kisaamassa erikokoisia kaivinkoneita 60 tonnisesta jätistä pieneen akkukäyttöiseen kaivuriin. Mukaan odotetaan noin 20 kilpailijaa.

Veistokset luodaan etukäteen kisa-areenalle tehdyistä useiden metrien korkuisista lumikasoista. Niistä on aiemmissa kisoissa työstetty muun muassa rauhankyyhky, noppa, liukumäki, karhu ja sydän.

Kilpailupäivänä lumiveistosten tekoon saa käyttää aikaa neljä tuntia aamukymmenestä lähtien. Kun kisa-aika on ohi, tuomaristo arvioi työt ja molempien kilpailuluokkien parhaat palkitaan.

Tekemistä tapahtumassa on myös muille kuin veistokisaan osallistuville.

Juupajoen 4H-yhdistyksen nuoret järjestävät tapahtumassa lapsille lumisen ninja-radan, kisa-areenalla on kaksi pulkkamäkeä ja myös lasten moottorikelkka-ajelutusta on luvassa. Lisäksi tapahtuman yhteistyökumppanit, näytteilleasettajat ja ruokamyyjät tuovat tapahtumaan vipinää.

Juttua on muokattu 12.1.2024 klo 9.04: Juttuun on lisätty tieto, että kisaan odotetaan mukaan noin 20 kilpailijaa.

Leave a Comment