Seurakunta hakee kahden kirkon hankkeisiin rakennusavustusta

Längelmäen kirkko
Längelmäen kirkko täytti 250 vuotta vuonna 2022. Nyt kirkolle on haettu rakennusavustusta sen paanukaton tutkimista ja mahdollista toisella katteella korvaamista varten. Arkistokuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden seurakunta hakee valtiolta rakennusavustuksia Längelmäen kirkolle ja Eräjärven kirkolle.

Längelmäen kirkon kohdalla avustusta haetaan kirkon paanukaton tutkimiseen ja mahdollisen uuden katteen suunnitteluun. Kustannusarvio on 20 000 euroa.

Kirkon paanukatto on tervattu säännöllisesti, mutta viime vuonna suoritetuissa tutkimuksissa paljastui, että käytetty terva on ollut vääränlaista eli kivihiilipitoista. Arvio on, että hautaterva ei tulisi pysymään vääränlaisella tervalla käsitellyllä pinnalla.

Tiedossa on myös, että katto vuotaa tietyillä tuulilla ja lumisateilla.

Lue myös: Viestintätyöntekijän palkkaaminen siirtyy, kirkkojen katot huolenaiheena – Oriveden seurakunta hyväksyi alijäämäisen talousarvion

Paanukattoa ja sen kuntoa halutaan nyt tutkia lisää. Avustuksen avulla seurakunta tekisi suunnitelman katon kunnon selvittämiseksi. Lisäksi avustusta käytettäisiin mahdollisen uuden katteen suunnitteluun.

Lisärakennusavustusta neuvosto hakee Eräjärven kirkon paanukaton tervausta varten. Uusi kustannusarvio kirkon katon tervaukselle on 100 000 euroa. Aiempi arvio oli 50 000 euroa.

Lisäksi kirkkoneuvosto hakee aikaisempaan avustuspäätökseen lisäaikaa.

Seurakunta on saanut avustuksen Eräjärven kirkkoon tehtävän invaluiskan tai invahissin suunnitteluun ja rakentamiseen. Jo tehtyä suunnitelmaa joudutaan kuitenkin muuttamaan, sillä kulkeminen kylmiölle ei onnistu, jos nykyinen suunnitelma toteutettaisiin.

Suunnitelman muutos viivästyttää hanketta, joten kirkkoneuvosto päätti hakea sille lisäaikaa vuoden 2024 loppuun saakka.

Valtion rakennusavustusta seurakunnat voivat hakea muun muassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpitoon. Kaikki seurakunnat, joilla on hallussaan suojeltuja kirkollisia rakennuksia voivat hakea valtion rahoituksesta jaettavaa avustusta.

Avustusten hakemisesta kirkkoneuvosto päätti vuoden 2023 viimeisessä kokouksessaan 27. joulukuuta. Päätökset oli tehtävä, sillä avustushakemukset piti toimittaa kirkkohallitukselle vuoden loppuun mennessä.

Tiedossa oli myös, että avustusten jakoperusteet muuttuvat vuoden 2024 alusta alkaen. Tästä vuodesta lähtien avustuksia ei myönnetä enää alle 50 000 euron hankkeisiin.

Leave a Comment