Nuoriso-Leaderissa on tarjolla 20 000 euroa – viime vuonna summasta sai osansa kaksi Oriveden projektia

Leader Kantrilta voi myös tänä vuonna hakea Nuoriso-Leader avustusta lasten ja nuorten omiin projekteihin. Näitä projekteja varten Kantrilla on vuosittain jaossa 20 000 euroa.

Viime vuonna Kantri rahoitti kaikkiaan 26 Nuoriso-Leader-projektia toimialueen kahdeksan kunnan alueella. Eniten hakemuksia Kantri sai Nokialta ja myös rahoitettuja projekteja kohdentui sinne eniten. Nokialla toteutettiin yhteensä kahdeksan projektia.

Myös Orivesi sai Nuoriso-Leader-rahoitusta, kun paikkakunnalla toteutettiin kaksi lasten ja nuorten omaa projektia.

Rahoitusta saivat Västilän Voiman kesäkioskiryhmä, jonka projektina oli Palveleva, hygieeninen ja koronaturvallinen kesäkioski sekä Metsätyyppien Luontokerho Neljä Vuodenaikaa.

Nuoriso-Leaderissa haku on avoinna neljä kertaa vuodessa. Ensimmäinen hakuaika päättyy helmikuun lopussa. Vuoden viimeinen hakuaika päättyy puolestaan marraskuun lopussa.

Jo useana vuonna Nuoriso-Leaderin kohdalla on käynyt niin, että viimeisellä hakujaksolla rahat loppuvat kesken. Näin kävi myös viime vuonna, jolloin viimeisellä hakujaksolla Kantri sai 12 hakemusta. Määrä nosti koko vuoden hakemusmäärän uuteen ennätykseen eli 36 hakemukseen.

Nuoriso-Leaderin tavoitteena on käynnistää uutta toimintaa nuorille ja lapsille sekä saada nuoret mukaan alueensa kehittämiseen ja projekteihin. Rahoitus on tarkoitettu korkeintaan 25-vuotiaille nuorille. Tukea myönnetään projekteille, joissa nuorten ja lasten rooli on aktiivinen.

Lasten ja nuorten omien projektien lisäksi Nuoriso-Leaderin rahoista voidaan tukea myös pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin kohdistuvia projekteja ilman ikärajaa.

Lasten ja nuorten oma projekti voi olla esimerkiksi oman tapahtuman järjestäminen, osallistuminen tapahtumaan, yhteisten harrastusvälineiden hankinta tai nuoren yrittäjän toimintaan liittyvä investointi.

Se voi olla myös jokin muu projekti, jonka nuoret itse suunnittelevat, toteuttavat ja raportoivat. Projektin on kuitenkin oltava aina konkreettinen ja toteutettavissa sekä päihteetön.

Projektin toteuttaja on joko nuorten, lasten, pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden kanssa toimiva yhdistys tai muu yhteisö, tai joukko nuoria yksityishenkilöitä. Projektilla pitää kuitenkin olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö.

Projekti on toteuttava tai sen hyötyjien tulee asua Kantrin toiminta-alueella, johon kuuluvat Oriveden ja Nokian lisäksi Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Leave a Comment