Viime viikon hyytävät pakkaset olivat täydellisiä talvisen taiteen tekemiseen – katso kuvista, millaista tvistiä jäälyhtyihin tuovat ruusut ja krysanteemit

Jari Salminen hyödynsi viime viikon pakkasia jäälyhtyjen tekemiseen. Omaksi ja naapureiden iloksi syntyneissä lyhdyissä on koristeena kukkia. Kuva: Jari Salminen

Orivesiläinen Jari Salminen on käyttänyt viime viikon pakkaspäiviä hyväkseen jäälyhtyjen tekemisessä.

– Olen hyödyntänyt pakkaspäiviä itseni ja naapureideni iloksi. Jäälyhdyt onnistuvat vain pakkasilla, joten alkuvuosi on ollut kiitollista aikaa niille, hän kirjoittaa lähettämiensä kuvien saatteeksi.

Salminen ei osaa sanoa ideaalia pakkaslukemaa jäälyhtyjen tekeytymiseen, mutta vuosien varrella hyväksi havaitut lukemat vaihtelevat 15–25 pakkasasteessa.

Salminen kuvailee jäädyttelevänsä talvisia lyhtyjä pienellä tvistillä. Hän nimittäin upottaa niihin kukkia. Hänen mukaansa lyhty jäätyy tällöin noin 20 asteen pakkasessa yleensä vuorokaudessa.

– Koskaan ei ole ämpärini hajonnut, mutta vesi ämpärissä on joskus pullistunut kuprulle.

Ruusujen ohella Jari Salminen pitää krysanteemikoristeista jäälyhdyissään. Kuva: Jari Salminen

Vesi keitettynä ämpäriin

Tavallisesti Jari Salminen jäädyttää yhden lyhdyn kerrallaan.

– Siinä on kuitenkin oma hommansa viritellä kukat ämpärin reunoille, hän toteaa.

Juuri kukkien upottamista ja asemointia lyhdyn reunoille hän pitää työläimpänä työvaiheena, koska kukat pyrkivät nousemaan pintaa kohden ja kellumaan.

– Siksi käytänkin mahdollisimman jäykkävartisia kukkia ja tukitasoa, johon ensin pujotan kukat ja sidon ne ylösalaisin, Salminen kertoo.

Vuosien varrella hän on oppinut muitakin niksejä parhaan lopputuloksen saamiseksi.

– Ämpäriin tuleva vesi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen kukkien upottamista. Silloin jäätymisen yhteydessä lyhty säilyttää paremmin kirkkaan ulkonäkönsä eikä tule kauttaaltaan sameaksi, Salminen vinkkaa.

Kukkien upottamista ja asemointia lyhdyn reunoille Jari Salminen pitää työläimpänä työvaiheena, koska kukat pyrkivät nousemaan pintaa kohden ja kellumaan. – Siksi käytänkin mahdollisimman jäykkävartisia kukkia ja tukitasoa, johon ensin pujotan kukat ja sidon ne ylösalaisin. Kuva: Jari Salminen
– Ämpäriin tuleva vesi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen kukkien upottamista. Silloin jäätymisen yhteydessä lyhty säilyttää paremmin kirkkaan ulkonäkönsä eikä tule kauttaaltaan sameaksi, Jari Salminen vinkkaa. Kuva: Jari Salminen

Lyhtyyn ei elävää tulta

Jäälyhtyihin Salminen ostaa edullisia marketkukkia.

– Talvella kukat usein säilyvät hyvinä kauemmin ulkolyhdyissä kuin sisällä maljakossa, hän on pistänyt merkille.

Hänen omat suosikkinsa ovat niin keltaiset, oranssit kuin punaisetkin ruusut. Toisena tulevat ksysanteemit.

– Tulppaanitkin olisivat kauniita, mutta niiden varret täytyisi tukea jotenkin ennen kuin ne saisi pysymään aloillaan ämpärin reunassa jäätymisen ajan.

Valmiit jäälyhdyt koristavat oman kodin ovenpieliä. Salminen ei tee lyhtyjen päälle ollenkaan aukkoa, vaan ainoastaan alaosaan, josta hän pujottaa led-valosarjan lyhdyn sisään valaisemaan.

– Lyhty pysyy kauemmin koossa, kun päällä ei ole reikää eikä sisällä oikeaa kynttilää, joka sulattelisi hiljalleen lyhtyä sisältä päin, Jari Salminen kertoo.

Jäälyhtyjä valaisee pimeällä led-valo. Kuva: Jari Salminen
Valmiit jäälyhdyt koristavat pihapiiriä. Kuva: Jari Salminen
Amppelilyhdyn painoa tukee kertakäyttöinen grillialusta. Kuva: Jari Salminen

Leave a Comment