Orivesiläinen Jussi Valkeajoki kuvaa ja lähettää OrPon mestaruusliigan ottelut eetteriin – yhden pelin tuottaminen on noin kymmenen työtunnin urakka

Orivesiläinen valokuvaaja Jussi Valkeajoki kuvaa Oriveden Ponnistuksen naisten mestaruusliigan kotiottelut Ruutu+-kanavalle. Uusi työtehtävä on ollut Valkeajoen mieleen. Hän kuvailee porukkahenkeä hyväksi. Kuvassa oikealla hänen kanssaan selostaja Jari Ahvenjärvi. Kuva: Jussi Valkeajoki

Oriveden Ponnistuksen mestaruusliigan kotiotteluiden kuvaamisesta on tällä kaudella vastannut orivesiläinen Jussi Valkeajoki.

– Uutena videopuolen aluevaltauksena olen aloittanut naislentopallon mestaruusliigan seuratuotannot Oriveden liikuntahallilta maksulliselle Ruutu+-kanavalle. Ottelut lähetetään suorana, mutta ne voi katsoa myös jälkikäteen tallenteina, Valkeajoki kertoo.

Hän kertoo saaneensa yhteydenoton joukkueen manageri Mika Putkisaarelta, jonka ehdotukseen oli helppo suostua.

– Mielelläni tällaisen homman otin, ja olen tykännyt. Tämä on paikallinen juttu, ja arvostan sitä paljon. Lisäksi tämä on yrittäjänä harvoja rutiinitöitä, joita teen. Kotiotteluita on keskimäärin kerran viikossa tai kahdessa, joten on mukavaa, että on tällaista ennustettavaakin työtä, jota tehdään aina samalla tavalla.

Seuratuotantojen tekeminen on Valkeajoelle myös osittainen paluu juurilleen.

– Minulla on alun perin elokuvaajan ja tv-alan koulutus, mutta en ole sitä sitten kuitenkaan koskaan tehnyt. Halusin pois Helsingistä asumaan maalle. Täällä olen nauttinut video- ja valokuvaamisesta omassa tahdissani yksinyrittäjänä.

15 sekuntia aikaa

Valkeajoki ounastelee, että urheilua lähetetään kotikatsomoihin myös seuratuotantona, koska seuroja ja pelejä on ympäri Suomen niin paljon, ettei ammattimaista lähetystuotantoa ole aina saatavilla.

– Seuratuotannot on yksinkertaisimmillaan tehty yhdellä kännykällä, joka on laitettu kuvaamaan koko kenttää. Aina kun tähän saadaan parannusta ja mielenkiintoa, se on tietysti plussaa.

Valkeajoki ei toimi pelkästään kuvaajana, vaan koko paketin tuottajana seuran päässä.

– Hoidan yhtä aikaa kahta kameraa ja sen lisäksi ohjaan, leikkaan ja lähetän. Se on tosi hektinen paketti.

Valkeajoki kertoo, että hän kuvaa kahdella kameralla, joista toinen on koko ajan paikallaan.

– Toisella kameralla seuraan palloa ja tilannetta koko ajan.

Kun pallo päättyy pisteeseen, Valkeajoella on noin 15 sekuntia aikaa ennen kuin seuraava syöttö lähtee.

– Tuona aikana käännyn kameralta leikkaus- ja lähetyslaitteelle, vaihdan pisteet ajantasalle ja pyrin ajamaan laitteistosta uusinnan.

Valkeajoki kuvaa omilla järjestelmäkameroillaan. Myös muu kuvauskalusto on hänen omansa, ainoastaan lähetyslaitteisto tulee valmiina pakettina. Siihen on valmiiksi tehty kaikki peligrafiikat, kuten pelaajien nimet, pisteet ja aikalisät. Näitä Valkeajoki vaihtelee kuvauksen lomassa.

– Koko syyskausi on ollut sisäänajoa ja harjoittelua. Edelleenkin aina välillä tulee virheitä. Jos pelissä tapahtuu paljon yhtä aikaa, esimerkiksi pisteet saattavat jäädä jälkeen, Valkeajoki tunnustaa.

Kuvaajan kädenjälki näkyy

Lentopallo ei ole ollut entuudestaan Jussi Valkeajoelle erityisen tuttu laji, mitä nyt perussäännöt olivat hallussa koulun liikuntatuntien myötä. Uutta opeteltavaa on tullut paljon myös laitteistojen myötä.

– Mitä enemmän lajista vähitellen tajuaa, sitä enemmän osaa ennakoida tilanteita. Vaativimpia ovat kuitenkin ne hetket, kun tulee jokin ongelma, esimerkiksi kamerasta häviävät kuva tai äänet. Tällöin auttaa, jos on selvillä pelikokonaisuudesta ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kuvaajan oma kädenjälki näkyy Valkeajoen mukaan nimenomaan pelitilanteiden seuraamisessa esimerkiksi siinä, miten tarkasti osaa reagoida tapahtumiin.

– Vähitellen oppii tuntemaan kotijoukkueen pelitavat ja sitä myöten kääntämään kameraa. Liian kaukaa kuvattu peli ei ole kauhean kiinnostavaa katsoa, mutta liian tiiviissäkään kuvassa ei pysy perässä ja pallo saattaa hukkua, mistä katsojat eivät tietenkään tykkää, Valkeajoki selvittää

Hän arvioi, että yhden lähetyksen tuottamiseen on mennyt keskimäärin noin kymmenen tuntia työaikaa. Tämä on paljon enemmän kuin hän aloittaessaan arveli.

– Käytännössä menen kolme tuntia ennen pelin alkua paikalle. Paketin rakentamiseen menee noin kaksi tuntia. Kaiken on oltava valmiina tuntia ennen peliä, jolloin aletaan kuvailla ennakkohaastatteluja ja keskustellaan selostajan kanssa. Pelin jälkeen vähintään tunti menee paketin purkamiseen.

Pelin jälkeen Valkeajoki vielä katselee pelin tallenteen.

– Se on minulle tärkeä palaute ja auttaa kehittymään.

Tällaisella kalustolla OrPon liigapelit välittyvät ruudun kautta kotikatsomoihin: vasemmalta oikealle lähetyslaite, äänityslaite ja kamerat. Kuva: Jussi Valkeajoki

Leave a Comment