Jäätyneet jäteastiat ja lukot aiheuttavat harmia – kireä pakkanen viivästyttää jätekuljetuksia

lumiset jäteastiat
Lumiset ja pakkasen jäädyttämät jäteastiat hankaloittavat jätekuljettajien työtä ja jätekuljetuksia. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Viime päivien kireä pakkanen vaikuttaa jäteautojen toimintaan ja jäädyttää jäteastioita, tiedottaa Pirkanmaan Jätehuolto.

Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että märkä jäte jäätyy helposti astioiden seinämiin kiinni, eikä astioita saada kunnolla tyhjennettyä. Jäteautoja joudutaan myös tyhjentämään useammin, kun jäinen jäte ei pakkaannu normaalilla tavalla.

Tiedotteen mukaan erityisesti biojätteen huolellinen pakkaaminen kotona auttaa asiaa. Biojäte kannattaa pakata sanomalehteen, paperipussiin tai muuhun maatuvaan materiaaliin.

– Jäteastioihin ei saa laittaa mitään nestemäisiä jätteitä, koska neste valuu tyhjennyksen yhteydessä pihalle ja voi näin pakkasilla jäätyessään rikkoa astian, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala tiedotteessa.

Suurkeittiöissä märän biojätteen valuttamiseen pitää Varsalan mukaan kiinnittää erityistä huomiota.

– Huolellisesti paikoilleen asetetun sisäsäkin käyttö bioastiassa helpottaa tyhjennystä. Käytettyä käsipyyhepaperia voi myös käyttää kuivikkeena biojäteastiassa, Varsala sanoo tiedotteessa.

Jätetilojen ja -astioiden jäätyneet lukot saattavat myös estää tyhjennyksen jopa kokonaan. Jätehuoltoyhtiö toivookin tiedotteessaan, että asiakkaat huolehtisivat astioiden ja putkilukkojen toimivuudesta laittamalla niihin lukkorasvaa.

Myös lietenoudoissa on tällä hetkellä kylmyydestä johtuvia viiveitä.

Leave a Comment