”Se olisi ollut hirveä töppäys, jos en olisi tähän noin läheltä tullut” – hyvän mielen tempauksessa sai vatsan täyteen puuroa

Joulun jatkot
Erkki Kuusisto ja Arja Koivula kävivät riisipuurolla Joulun jatkoilla. Tapahtuman järjestivät yrittäjät Marjo Liukkonen sekä Mika ja Leena Nissilä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Riisipuuro maistui vielä joulun jälkeen muun muassa Erkki Kuusistolle ja Arja Koivulalle.

– Riisipuuro on joulun puuroa, mutta kyllä se aina maistuu. Ei siihen kyllästymään pääse, kanelia ja sokeria annoksensa päälle ripotellut Kuusisto kertoo.

Puuroa tarjoiltiin keskiviikkona Joulun jatkoilla, joita vietettiin ulkoilmassa Oriveden palvelutalon takapihalla Eerolantien varrella.

Soppatykissä puuroa oli keitettynä noin 70 litraa ja ensimmäisen jatkojen tunnin aikana puuron määrä oli vähentynyt jo yli 30 annoksen verran.

Osin uteliaisuudesta paikalle saapuneet Kuusisto ja Koivula tekivät oman osansa. Kumpikin heistä nautiskeli annoksen verran puuroa.

– Pitihän puurosta suolan määrä tulla maistelemaan, se on siinä tärkeä asia, Kuusisto veistelee puuroa lusikoidessaan.

Keskustelun kuluessa käy kuitenkin nopeasti ilmi, että tärkein syy kaksikolle paikalle saapumiseen oli osallistuminen ja puurohetken järjestäneiden tukeminen.

– Jos toiset vaivautuvat puuroa keittämään, niin täytyyhän silloin maistajatkin olla. Kiittää pitää, kun joku viitsii toisten eteen tällaista järjestää. Tämä on toimintana ihan parhaasta päästä, Kuusisto sanoo.

Kiitokset Kuusisto esitti myös vanhan pitoperinteen mukaisesti laulaen. Sellaista kiitosta ei puurotarjoilun yhteistyössä järjestäneiden yritysten Sillä Siistin ja ElämysMyllylän väki ollut saanut aiemmin ottaa vastaan.

– Ei ole aiemmin tällaista kiitosta saatu, yllätetyt yrittäjät Marjo Liukkonen sekä Mika ja Leena Nissilä toteavat.

Joulun jatkot
Soppatykistä puuroa tarjoili Leena Nissilä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Joulutempaus numero kaksi

Tapahtuma oli jatkoa Sillä Siistin Marjo Liukkosen viime vuonna yhdessä ystävänsä Hanna Kaikulan kanssa järjestämälle hyvän mielen tempaukselle.

– Silloin vierailimme yksinäisten vanhusten luona, juttelimme heidän kanssaan ja veimme myös pienen joulumuistamisen. Puurotarjoilu on nyt sitten tämän vuoden hyvän mielen tempaus. Keksimme sen Mikan kanssa, mutta sen verran myöhässä, että emme ehtineet sitä ennen joulua järjestää, Liukkonen sanoo.

Lue myös: Ystävykset haluavat antaa tovin aikaansa yksinäisille – apua he tarvitsevat löytäkseen sopivat vierailupaikat

– Se tuli meille mieleen ihan ykskaks. Olin pari viikkoa sitten käymässä Kuntokuumeessa ja tulin siinä jutellessa maininneeksi soppatykin, kun olimme Leenan kanssa joulukuun alkupuolella olleet Pälkäneellä tarjoilemassa siitä puuroa, Mika Nissilä kertoo.

Ja siitä se välähdys sitten tuli.

– Ehdotin Mikalle, että pidetään joulun jatkot, joissa tarjotaan soppatykistä riisipuuroa, Liukkonen sanoo.

Jatkojen paikaksi valikoitui palvelutalon pihapiiri, sillä sen lähistöllä asuu paljon sen ikäisiä henkilöitä, joille puuroa ensisijaisesti haluttiin tarjota. Ensimmäiset jatkoilijat olivatkin saapuneet paikalle jo ennen kuin puuro oli täysin valmista.

– Ohjasin heidät odottamaan Lähitorin puolelle, siellä kun oli sopivasti kaikille avointa ohjelmaa tarjolla, Liukkonen toteaa.

Puuron valmistuttua sitä tarjoiltiin myös palvelutalon asukkaille.

Joulun jatkot
Myös Tuula ja Raimo Lammi (vas.) kävivät maistamassa Nissilöiden valmistamaa riisipuuroa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Töppäys jäi tällä kertaa tekemättä

Tasaiseen tahtiin jatkoille ja soppatykille saapui myös muuta väkeä. Aivan naapurista paikalle poikkesi Kalevi Montela ja hautausmaalla käynnin jälkeen puurolle saapuivat Raimo ja Tuula Lammi.

– Se olisi ollut hirveä töppäys, jos en olisi tähän noin läheltä tullut, Montela huomauttaa.

– Raimo kyllä huomasi tiedon tästä aamulla. Mutta muistutuksen me saimme, kun kaksi rouvaa tuli hautausmaalle täältä ja vinkkasivat puurosta, Tuula Lammi kertoo.

Hävikkiä puurotarjoilusta ei ollut tulossa. Suunnitelma oli jo tehty sen tilanteen varalle, jos soppatykkiin jotain sattuisi jäämään.

– Aiemminkin tällaisten tilaisuuksien jälkeen olemme käyneet jakamassa ruokaa vanhuksille ja niin aiomme tehdä nytkin. Jos sitten vielä jotain jää, niin syömme puuroa sitten myös kotona, Nissilä kertoo.

Myös puurolla käyneet saivat ottaa puuroa mukaansa joko itselleen tai ilahduttaakseen esimerkiksi naapuriaan.

Liukkosen tavoitteena on järjestää hyvän mielen tempaus myös jouluna 2024.

– Kun perinne on nyt aloitettu, niin eiköhän sitä vuodenkin päästä jotakin keksitä. Jos ei tällä samalla porukalla, niin sitten jollain uudella kokoonpanolla. Mukaan saa toki tulla enemmänkin porukkaa järjestäjiksi. Uskon siihen, että yhdessä tekemällä saisimme paljon aikaiseksi, Liukkonen sanoo.

Joulun jatkot
Leena Nissilä (kesk.) pakkasi puuroa myös soppatykillä kävijoiden mukaan. Puuron makuun pääsi myös sen keittäjä Mika Nissilä. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Joulun jatkot
ElämysMyllylän soppatykkissä puuroa oli keitetty noin 70 litraa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Juttua on muokattu 29.12.2023 klo 19.13: Jutun otsikkoa on muutettu.

Leave a Comment