Luetuimmat jutut 2023: Yrittäjäpariskunta Liisa Pekkanen ja Hannu Lastunen iski jo pari vuotta sitten silmänsä nykyisiin liiketiloihinsa ja oli kärppänä paikalla, kun tilat vapautuivat – remontti, kirpputorin muutto ja LVI-myymälän avaaminen ovat vaatineet ympäripyöreitä päiviä, mutta päämäärä on koko ajan ollut kristallinkirkas

Liisa Pekkanen, Hannu Lastunen
Liisa Pekkaselle ja Hannu Lastuselle oli tärkeää saada molempien yritykset saman katon alle. Liisa pyörittää myymälöitä, ja Hannu on LVI-asentaja. Tytär Aada, 8, tulee koulusta myymälään aikaa viettämään ja auttelemaan. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Sanomat julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden luetuimpia juttuja. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 26.1.2023.

Yrittäjäpariskunta Liisa Pekkasella ja Hannu Lastusella on ollut varsin työntäyteinen loppu- ja alkuvuosi. He ovat remontoineet Yrittäjätalosta Aihtiantien varrelta vuokraamansa tilat ja muuttaneet sinne Liisan pyörittämän Liisandan Keskustieltä.

Lisäksi putkiasentajana työskentelevän Hannun Teollisuustiellä sijainnut tarvikevarasto muuntui LVI-tarvikemyymäläksi samoihin tiloihin.

– Kaikki pinnat maalattiin, vessoja kunnostettiin, keittiö remontoitiin, samoin toimistotilat ja varastot. On siinä tehty. Varsinkin viimeiset kaksi viikkoa olivat ympäripyöreitä päiviä, Hannu Lastunen kertoo.

Remontin suunnittelu alkoi jo kesällä, ja siivousvälineisiin ja pensseleihin tartuttiin marraskuussa. Itse asiassa jo pari vuotta aikaisemmin pariskunta oli iskenyt silmänsä kyseiseen liikehuoneistoon.

– Olimme puhuneet tästä tilasta, että jos tämä joskus vapautuu, laitamme molemmat yrityksemme tähän samaan tilaan, Lastunen paljastaa.

Kun tila heinäkuussa vapautui, paikalla oltiin kärppänä. Nyt vuokratiloihin ollaan oikein tyytyväisiä. Tällaisia tiloja kun ei tällä kylällä ole ollut tarjolla joka kulman takana.

Ovet avattiin loppiaisena.

– Asiakkaat ovat löytäneet tänne heti, Liisa Pekkanen sanoo.

– Asiakkaat ovat myös tykänneet uusista tiloista. He ovat sanoneet, että on ollut mukava tulla, kun on avaraa ja tilavaa, Hannu Lastunen jatkaa.

Hanaplus-yrittäjä Hannu Lastusen LVI-tarvikemyymälä avautui Liisandan kanssa samoihin tiloihin. Aiemmin Lastusella ei ole myymälää ollut. Kuva: Heli Rahkonen
Hannu Lastunen ja Liisa Pekkanen tekivät paljon remonttia ennen muuttoa. Kirpputoripöydät ja -vitriinit muuttivat mukana edellisistä tiloista, mutta uusiakin kalusteita on hankittu käytettyinä. Hannu on myös rakentanut muun muassa kuvassa näkyvän kassapöydän. Kuva: Heli Rahkonen

Molempien yritykset haluttiin yhteen

Lähtökohta uusille tiloille oli, että sinne mahtuvat molempien yritykset. Painoarvoa annettiin myös Hannun putkitarvikkeita sisäänsä kätkevälle varastolle, eikä lastaussiltaakaan pistetty pahakseen.

– Mahdumme tähän molemmat. Se oli lähtökohta. Viisaasti ja fiksusti yhteen, Pekkanen ja Lastunen kiteyttävät.

Pekkanen sanoo, että kirpputorilla on varovaisesti arvioiden tuplaten tilaa aiempiin verrattuna.

– Tila myös joustaa sen mukaan, mille kulloinkin on enemmän tarvetta, hän toteaa.

Yhteisiin tiloihin päädyttiin, jotta Lastusen Hanaplus-yritykselle saatiin nyt myös myymälä.

– Liisa pystyy hoitamaan sitä tässä samalla. Itse olen pääsääntöisesti asennuksilla päivät, toki piipahdan tavaraa hakemassa. Olen puhelimen päässä, mutta soitto- ja tarjouspyynnön voi jättää myös Liisan kautta.

Lastusen myymälässä on esillä muun muassa hanoja, suihkuja ja pesualtaita.

– Olen kokenut, että myymälälle on tarvetta. Nyt valikoimaa on esillä enemmän, eikä välttämättä tarvitse lähteä Tampereelle katsomaan. Asiakkaat ovat myös sanoneet, että on hyvä, kun paikkakunnalle tulee kilpailua, Lastunen kertoo.

Liisa Pekkanen aloitti kirpputoriyrittäjänä elokuussa 2018. Myös kuntosali on ollut hänen hyppysissään pian viisi vuotta. Hannu Lastuselle tulee keväällä täyteen neljä vuotta yrittäjyyttä. Kuva: Heli Rahkonen

Tila kolmessa osassa

Tilat on jäsennelty ikkunateippauksia myöten niin, että kirpputorin ja LVI-tarvikemyymälän lisäksi Pekkasen jälleenmyymät Koruharakan tuotteet ovat saaneet oman alueensa keskivaiheilta tiloja. Tällä hetkellä Pekkasen mukaan suosiossa ovat ennen kaikkea hiuspannat, scrunchiet eli hiusdonitsit sekä isot, värikkäät korvakorut.

– Koruharakka pidetään nyt kokonaan erikseen. Tuotteita mahtuu enemmän esille, kun edellisissä tiloissa pääpaino oli nettikaupassa.

Alun perin Koruharakka olikin juuri nettikauppa. Pekkasen yrityksen Liisandan alla se on ollut kaksi vuotta. Liisandan alle kuuluvat myös kirpputori Tilkkutäkki sekä kuntosali Lila.

Kun tähän lisätään vielä se, että myymälän aukioloaikoja laajennettiin muuton myötä aamusta tunnilla ja keväämmäällä myös sunnuntaiaukiolot tulevat voimaan, ei enempään aika riitä.

– Ainakaan vielä työntekijöitä ei ole, vaan pyöritämme näitä kahdestaan. Katsotaan nyt sitten, kuinka ovi rupeaa käymään, Lastunen toteaa.

Hannu Lastusen myymälässä on esillä erilaisia hanamalleja, joista asiakkaat voivat käydä valitsemassa mieleisensä. Kuva: Heli Rahkonen
Aada Lastunen asettelee myyntipöydän tavarat ojennukseen. Kuva: Heli Rahkonen

Pesuhuoneremontit työllistävät, kirppiksellä jopa puolet ottaa täyspalvelun

Lastusta työllistävät eniten pesuhuoneremonttien putkityöt.

– Sitten on lisäksi kaikkea perustyötä, kuten hanojen ja vessanpyttyjen vaihtoa sekä patteriventtiilien vaihtoa, Lastunen listaa.

Pekkanen puolestaan kertoo, että kirppiksellä trendaa tällä hetkellä arkinen käyttötavara, kuten ajankohtaiset kausivaatteet. Kuukausista vilkkain on lomalaisten ja mökkiläisten myötä heinäkuu.

– Jonkun verran enemmän sähkön hinnannousu ja maailmantilanne ovat tuoneet väkeä kirpputorille, mutta ei se isona piikkinä näy. Aika lailla samat aktiiviset asiakkaat käyvät. Aina tulee myös jonkin verran uusia ihmisiä, jotka rohkaistuvat kierrätykseen. Lahjaksi ostetaan paljon tulotasosta riippumatta, Pekkanen toteaa.

Hän arvioi, että 30–50 prosenttia asiakkaista hyödyntää täyspalvelua, jolloin kirpputori hoitaa kaiken hinnoittelusta lähtien.

– Tällä hetkellä on enemmän itse hinnoitellen, sillä ohjasin avausta varten tähän.

Vinkkejä hintoihin Pekkaselta kysellään jonkun verran, mutta yleisesti hintataso on hyvin tiedossa.

– Ihmiset ovat aika tietoisia, minkä hinnan tavaroilleen haluavat. Erityisemmissä tavaroissa on paljon googletusta etukäteen.

Aada Lastunen ja Liisa Pekkanen viikkaavat myynnissä olevia paitoja. Pekkanen kertoo, että jopa puolet asiakkaista valitsee täyspalvelun, jolloin kirpputori hoitaa hinnoittelusta alkaen kaiken. Kuva: Heli Rahkonen
Liisa Pekkanen laittaa kirjoja hyllyyn. Uusien tilojen myötä kirjoille on varattu tilaa kokonainen hyllyllinen. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment