Luetuimmat jutut 2023: ”Kyllä me vähän olemme kylähulluja, kun halutaan tätä tulla pitämään” – Eräjärvelle aukeaa uusi baari, jonka avajaisia vietetään ensi viikonloppuna

Idea baarin ostamisesta tuli Dagmar Tammilta. Päätin, että nyt pitää ottaa ohjat omiin käsiin, Tamm kertoo. Kuva: Artturi Siromaa

Oriveden Sanomat julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden luetuimpia juttuja. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 2.7.2023.

Eräjärven vanhan Lounarin tiloihin avataan uusi baari. Uusien omistajien Emma Levon ja Dagmar Tammin myötä nimi vaihtuu Pub Kylähulluksi. Omistajakaksikko ovat kumpikin eräjärveläisiä.

– Tämä on vähän vaiheessa vielä, mutta ensi viikolla saadaan varmasti baari auki. Ihmiset alkavat olla jo malttamattomia, Lepo sanoo.

Eräjärven ainoa baari on ollut helmikuusta asti kiinni. Lounarin toimintaa kesti 16 vuotta. Kylähullun remontti alkoi toukokuussa, mutta toistaiseksi baari on auki vain sisällä lenteleville paarmoille.

– Muita verenimijöitä ei sitten tarvitakaan, Lepo naurahtaa.

Mutta mistä keksitte ostaa tämän paikan?

– Se oli minun ideani. Kävin heti helmikuussa katsomassa paikkaa. Sitten asia jäi hetkeksi. Jossain kohtaa päätin, että nyt pitää ottaa ohjat omiin käsiin ja kun pyysin Emmaa mukaan, niin asioita alkoi toden teolla tapahtumaan, Tamm kertoo.

Kylähullun nimi tuli Levolta

– Kyllä me vähän olemme kylähulluja, kun halutaan tätä tulla pitämään. Dagmar tarvitsi ensin vähän suostuttelua nimeen, Lepo nauraa.

– Nimi päätettiin vasta kun pankin virkailija kysyi, että mikä laitetaan. Laitettiin kylähullu. Siitä lähtien olemme kumpikin ajatelleet, että sehän on ihan täydellinen nimi, Tamm kertoo.

Kaksikko hyppäsi yrittäjiksi vailla kokemusta yrittäjyydestä tai ravintola-alan tältä puolen. Lepo oli aikaisemmin töissä Saarioisilla ja Tamm autojen ulko- ja sisätilojen pesijänä Tampereella. Päätös yrittäjiksi siirtymisestä oli molemmille helppo. Yksi syy yrittäjyyteen oli kyllästyminen omiin päivätöihin.

– Päivätöiden lopettamista ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. Olen koulutukseltani lähihoitaja. Niihin töihin voi palata tiukan paikan tullen, mutta se ei todellakaan ole tavoitteena. Toive on, että baari pystyisi elättämään meidät molemmat. Motivaatio on korkealla. Oppimaan tänne on tultu, Lepo sanoo.

Kaikki ravintolan pinnat on maalattu uudestaan. Keittiöön on tehty uusi kivilattia siivoamisen helpottamiseksi. Myös yksi väliseinä on tullut lisää.

– Pientä pintaremonttia on tehty nyt kaksi kuukautta. Emme ole tehneet remonttia kovin kiireellä, sillä varauduimme siihen, että paperiasiat tulevat kestämään pitkään. Olemme eläneet muutakin elämää vielä kun voi, Lepo naurahtaa.

– Remontti on opettanut, ettei minusta tule ikinä raksamiestä, Tamm vitsailee.

– Eikä minusta maalaria, Lepo jatkaa.

Kesä yrittäjäkaksikolla menee baarin pitämisen opettelussa, mutta ensi kesään aiotaan panostaa toden teolla. Motivaatio onnistumiselle on kova, he kertovat. Kuva: Artturi Siromaa

Lupaprosessi ollut iso

Nyt kaikki luvat on saatu kuntoon. Vain hanoista puuttuu juotava.

– Lupaprosessi on ollut iso. Kaikki viivästyi, kun haimme starttirahaa TE-toimistosta. Saimme ristiriitaisia tietoja eri virkailijoilta siitä, missä kohtaa firman saa perustaa. Netin kautta asiat ovat kuitenkin sujuneet kätevästi. Ei sentään ole tarvinnut jonottaa konttoreissa. Kun on alkanut tekemää ja saamaan asioita aikaiseksi niin myös itsetunto on kohonnut. Että kyllähän minä osaan, sen kun tekee vaan, Lepo kertoo.

– Yrittäjäksi siirtyminen on ollut yhtä säätöä. Täytyy hoitaa todella paljon asioita ja puhelimet soivat koko ajan, Tamm kertoo.

Myös lounasta ja kahvilatoimintaa on luvassa.

– Kyläläisten lisäksi odotamme kesällä myös mökkiläisiä syömään, kun saamme järjestettyä lounasta. Paljon ihmisiä on käynyt kyselemässä ja kertomassa mielipiteitään. Myös sellaisia ketkä eivät ole olleet entuudestaan tuttuja. Kaikista kivointa on päästä palvelemaan erilaisia ihmisiä, kuulemaan tarinoita ja juttelemaan ihmisten kanssa, Lepo sanoo.

Pelkkää vilpittömän positiivista palaute ei ole ollut. Yrittäjäkaksikkoa on tituleerattu virolaiseksi ja ämmäksi.

– Sehän voisi olla vaikka tämän baarin nimi. Nimittely ei loukannut meitä, mutta Facebookissa moni loukkaantui meidän puolestamme, Lepo kertoo.

– Minulle kerrottiin, että oletko kuullut tällaisesta. Se oli joku kaverin kaverin työkaveri, Tamm naureskelee.

Muuten ilmapiiri on yrittäjien mukaan ollut hyvä. Useat ohikulkijat moikkaavatkin baarille päin vierailuni aikana.

– Ihmiset ovat jo tottuneet näkemään meitä tässä. Meillä ei ole ketään kohtaan ennakkoluuloja enkä usko, että meitäkään kohtaan on suurempia ennakkoluuloja kellään, Lepo sanoo.

– Jos ei vielä, niin kohta on, Tamm kuittaa huumorilla.

Kylähulluun tulee myös tanssilattia baarin takaosan kabinettitilaan viikonlopun diskoja varten. Suunnitelmissa on myös karaokea.

– Eräjärvellä ei ole koskaan ollut tällaista paikkaa, vaikka kysyntääkin olisi. Myös lava pysyy paikoillaan, jos joskus saamme livekeikkoja. Vielä ei ole voinut sopia mitään, vaikka kyselyjäkin on jo bändeiltä tullut. Täytyy ensin katsoa, miten hommat lähtevät rullaamaan, Lepo sanoo.

Suunnitelmat ovat isot, mutta budjetti pieni, kaksikko kertoo.

– Varmaankin panostetaan ensi kesään. Sitä ennen vasta harjoitellaan. Kahvilatoiminnalla houkutellaan myös päiväsaikaan ihmisiä. Aloitetaan pienellä ja laajennetaan ihmisten toiveiden mukaan, Lepo kertoo.

Muokkaus: Lepo sukunimen taivutus korjattu 3.7. klo 16:00.

Leave a Comment