Joko olet kantanut kotiisi kuusen ja kaikki sen noin 200 000 neulasta? – neulasten määrä yllätti jopa Hyytiälän metsäaseman tulevan johtajan Juho Aallon

Hyytiälän metsäaseman johtajana vuodenvaihteessa aloittava Juho Aalto arvioi, että joulukuusessa on noin 200 000 neulasta, kasvatetussa kuusessa jopa puolet enemmänkin. Kuva: Heli Rahkonen

– Metsästä kotiin kannetusta joulukuusesta löytyy noin 200 000 neulasta, arvioi yliopistotutkija, Helsingin yliopiston Hyytiälän tutkimusaseman johtajana tammikuussa aloittava Juho Aalto Suomen metsäyhdistyksen tiedotteessa.

Lue myös: Hyytiälän metsäaseman johtaja on valittu – hän aloittaa työssään vuodenvaihteessa

Arviossa on oletuksena, että kyseessä on tavallinen, noin parimetrinen, metsässä alikasvoksessa kasvanut suomalainen kuusi. Alikasvoksella tarkoitetaan metsän pääpuustoa selvästi lyhyempää ja nuorempaa puustoa.

Aallon mukaan viljellyn joulukuusen runko on paksumpi kuin metsäkuusen, ja siten siinä on myös luonnonkuusta enemmän neulasia.

– Nuoressa puussa rungon läpimitan ja neulasmassan suhde on varsin kiinteä. Viljellyn, paksumman kuusen neulasten määräkin voi olla melkoisesti (metsäkuusta) korkeampi, ääritapauksessa jopa tuplat eli 400 000 kappaletta, Aalto kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Joulukuusen matka olohuoneeseen on pitkä ja työläs – kuusikauppa käy kuumana heinäkuussakin, pakkasjoulu taasen tietää sitä, että kuusenkasvattajan puhelin soi

Aalto tunnustaa tiedotteessa, että neulasten määrä yllätti hänet itsensäkin.

– Yllätyin itsekin tuosta neulasten määrästä. Mutta toisaalta kuusen neulanen on hyvin pieni, kuivapaino tavallisesti luokkaa 0,005 grammaa kappaleelta. Grammassakin on siten jo parisataa neulasta. Ei ole ihme, että joulukuusen neulasissa tuntuu riittävän siivottavaa, joskus juhannukseen asti, Aalto toteaa tiedotteessa.

Tämän perusteella Aalto laskee, että täysikasvuisessa kuusessa on miljoonia neulasia. Lisäksi hän arvioi tiedotteessa, että oksia tavallisessa joulukuusen kokoisessa metsäkuusessa on noin 60, viljellyssä satakunta.

Näin neulaset myös pysyvät kuusessa

Suomen metsäyhdistys kertoo Joulupuuseuran arvioineen, että Suomessa nostetaan pystyyn tänä jouluna noin 1,4 miljoonaa joulukuusta.  Sen mukaan vajaa miljoona Suomessa myytävää joulukuusta tulee kotimaisilta joulukuusiviljelmiltä, noin 300 000 haetaan omasta metsästä ja noin 150 000 puuta tuodaan ulkomailta.

Joulupuuseuran mukaan kuusen tärkeimpänä ominaisuutena toivotaan, ettei kuusi varise liikaa.

– Mikäli joulukuusesta ei huolehdi oikein, sen kaikki neulaset löytyvät loppiaisena lattialta, varoittaa Aalto tiedotteessa.

Aallon mukaan kuusesta irtoavien neulasten määrä riippuu paljolti siitä, miten kuusta käsittelee.

– Jos kuusen sulattaa varovaisesti, minkä jälkeen välittömästi sahaa tyvestä noin tuuman kiekon ja asettaa kuusen heti jalustaan, sekä jatkaa sitten kastelua tunnollisesti läpi joulunajan, on edellytykset saada liki kaikki neulaset säilymään kuusessa, Aalto neuvoo tiedotteessa.

– Jos taas toimii päinvastoin, eli sulattaa kuusen kertarysäyksellä, unohtaa sahata kiekon ja jättää kuusenjalan välillä täyttämättä vedellä, joulupuu yksinkertaisesti kuivuu, jolloin kaikki 200 000–400 000 neulasta voi loppiaisena löytää lattialta, hän jatkaa.

Joulukuusen neulasalaa eli neulasten pinta-alaa Aalto onkin tiedotteen mukaan kuvannut ”melkoiseksi”.

– Tavallisen alikasvoksena kasvaneen metsäkuusen neulasten pinta-ala on kuusi neliömetriä, kun taas viljellyssä joulupuussa voi olla jopa yhdeksän neliömetriä neulasia, hän arvioi Suomen metsäyhdistykselle.

Neulasten mukana Suomen metsäyhdistys kertoo saatavan lisäksi jopa tuhansia eliöitä, joista jotkut lähtevät mönkimään huoneenlämmössä.

Pienempi hiilijalanjälki kuin pussillisella puuroriisiä

Suomen metsäyhdistys on verrannut, että kotimaisen joulukuusen hiilijalanjälki on pienempi kuin pussillisen puuroriisiä. Kuusen kerrotaan tarvinneen kasvaessaan valoa, vettä ja hiilidioksidia. Se on käyttänyt ne yhteyttämiseen, josta on syntynyt ilmakehään happea. Samalla se on sitonut itseensä hiilidioksidia.

Aalto kertoo tiedotteessa, että metsässä kasvaneeseen joulukuuseen on sitoutunut noin kilogramma hiiltä. Viljellyn kuusen hiilivarasto voi olla jopa kaksinkertainen.

– Jos hiilivaraston suhteuttaa tavallisen polttomoottoriauton päästöihin, niin sama määrä hiiltä vapautuu pakokaasun hiilidioksidina noin 25–50 kilometrin ajossa, hän kertoo tiedotteessa.

Kuusen kuivapaino on noin kaksinkertainen verrattuna hiilivarastoon.

– Kuusi painaa vielä paljon enemmän, vettä kun on kilokaupalla aika pienessäkin kuusessa, Aalto toteaa tiedotteen mukaan.

Leave a Comment