Oskon keväässä uutta ja siirrettyä – Kuhmoisista löytyi myös uusi opettaja joogaan ja rentoutukseen

Oskon rehtori Annina Ärölä kertoo, että yhteistyösopimus Oriveden ja Kuhmoisten välillä kansalaisopistopalvelujen järjestämisestä Kuhmoisissa allekirjoitettiin virallisesti viime perjantaina. Samoihin aikoihin hän pääsi myös viemään painettua kevään opinto-ohjelmaa Kuhmoisiin. Kuva: Anne Kotipuro

Kansalaisopiston rehtori Annina Ärölä lähti työt aloittaessaan toteuttamaan edeltäjänsä valmiiksi tekemää kurssiohjelmaa, mutta kevätlukukauden alkaessa näkyy tarjonnassa hänenkin kädenjälkensä.

– Sekä syksy että kevät olivat aika huolellisesti suunniteltuja, joten paljon ei ole tarvinnut tarjontaa lisätä. Syksyltä peruuntui kuitenkin sen verran opetusta, että sai keväälle jo jotain uuttakin. Kymmenkunta prosenttia voidaan suunnitella yli tuntimäärän, kun osa kuitenkin peruuntuu, rehtori kertoo.

Syksyksi suunnitellut retket Eräpyhään jouduttiin perumaan säiden vuoksi. Esimerkiksi mytologiaretki siirtyy uuteen ajankohtaan keväällä.

– Monenmoista käytännön taitoa ja arjen eväitä on myös ohjelmassa. Heti tammikuun lopulla tulee luento lemmikkien ensiavusta. Sen pitää eläinlääkäri Sanna Jyrävänkoski, ja siinä käsitellään koirien ja kissojen yleisiä tilanteita ja toimintaohjeita niihin, Ärölä innostuu.

Maaliskuussa pidetään kolmen kokoontumisen budjetointiklinikka, joka sopii kelle vain oman taloutensa hoidosta kiinnostuneille. Omia taloustietoja ei siellä tarvitse muille avata, vaan kokoontumiset ovat työpajatyyppisiä ja jokainen täyttää itse omia sarakkeitaan, mutta budjetoinnin nikseistä keskustellaan porukalla.

Äänenkäyttöön ja-huoltoon uusia näkökulmia

– Sitten on tulossa lyhytkurssi otsikolla Oman äänen löytäminen – äänenhuoltoa ja -käyttöä. Se on viikonloppukurssi maaliskuun alussa, joka sopii muillekin kuin esiintyville ihmisille. Kaikkihan me joudumme puhumaan työssä ja vapaa-ajalla. Ohjaajana on näyttelijä Marja Skaffari, joka on opiskellut äänenkäyttöä.

Skaffari pitää myös ääninäyttelemisen viikonloppukurssin, jolla opiskellaan muun muassa hahmojen luomista äänellä sekä käsitellään luovan äänenkäytön estradeja kuten mainoksia, äänikirjoja ja kuunnelmia. Pääseepä siellä kokeilemaan animaation dubbaustakin.

– Orivesiläisten toiveita on kuunneltu, kun löysimme sirkusopettajan keväälle ja pääsemme pitämään sirkuskursseja Taiston talolla. Sirkusohjaaja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Maija Jormakka tulee ohjaamaan niitä, ja omat ryhmänsä on 4–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille ja 9–12-vuotiaille. Trapetsille ei tarvitse kiivetä, vaan osallistujien ikä ja osaaminen otetaan huomioon.

Myös tanssia on toivottu lisää, ja niinpä syksyn suosittu lyhytkurssi saa jatkoa. Taiston talolla on kerran viikossa varattu koko ilta tanssille, ja omissa ryhmissään tarjotaan nykytanssia/jazzia lapsille, nuorille, samoin aikuisille sekä alkeita 7–9-vuotiaille.

Opettajana toimii Jenni Loponen, ja yksi tunti on aikuisen ja lapsen yhteinen tanssitunti, johon voivat tulla aika pienetkin tanssista innostuneet. Nämä tunnit alkavat opetuksen startatessa heti loppiaisen jälkeen, jos innostuneita ilmoittautujia löytyy.

Polkupyörän voi keväällä huoltaa itsekin

Tässä mainittuja uusia kursseja ei löydy Oskon painetusta ohjelmasta, ainoastaan verkon kurssiohjelmasta.

– Kannattaa myös muistaa, että kevään kursseille on muistettava ilmoittautua erikseen, syksyllä varattu kurssipaikka ei automaattisesti pysy. Ensi syksynä pystyy ilmoittautumaan saman tien koko lukuvuodeksi, jos kurssi jatkuu kevääseen.

Liikuntapuolelta Ärölä mainitsee, että FasciaMethod kehonhuolto-kursseille tuli lisäryhmä keväälle sunnuntaihin, se on ollut hyvin suosittua.

Huhtikuun alussa, kun pyöräilykautta aloitellaan, tarjotaan oppia ja neuvoja polkupyörän huoltoon itse.

Ja jo heti tammikuussa pannaan pyykkilaudat soimaan Riikka Strandmanin johdolla. Tämä kurssi ei edellytä aiempaa musiikkitaustaa, ja soittimetkin ovat skiffle-musiikista tuttuja: pyykkilauta, narubasso, munanleikkuri ja muuta vastaavaa. Pääosassa on hauskanpito.

Vuorovaikutus Kuhmoisten kanssa kaksisuuntaista

Kuhmoisiin, missä nyt aloitetaan opetus Oskon hoitamana, tehtiin erikseen esite kevään ohjelmasta. Ärölä kävi viemässä niitä Kuhmoisiin, ja sinne on suunnitteilla kuntalaistapaaminen helmikuulle. Silloin paikalliset voivat esittää toiveita ensi syksyn kurssiohjelmaan. Ärölä tahtoisi pitää muuallakin toiminta-alueella vastaavia tilaisuuksia ja tutustua samalla opiskelijoihin.

– Kuhmoisten tarjonta ei ole pois Orivedeltä, vaan meidänkin tarjontamme vahvistuu, eikä meiltä tämän vuoksi leikattu valtionosuuksia niin paljon kuin olisi tapahtunut muuten, hän muistuttaa.

Toimikaudet myös yhtenäistettiin, joten kuhmoislaiset saivat viikon lisää aiemmin 12 viikon mittaiseen kevätlukukauteensa.

Eikä vuorovaikutus ole kokonaan yhdensuuntaista. Kuhmoisista saatiin Orivedellekin yin-jooogaa opettamaan Hanne Alanko, joka on aiemmin opettanut Kuhmoisissa. Kolmeen lauantaipäivään maaliskuussa on sijoitettu lyhytkurssi rentoutusta ja stressinhallintaa, ja pienen tauon jälkeen voi jäädä myös joogaamaan.

– Juupajoella on sen verran uutta, että Korkeakosken kankaankudontatilan vuokrasopimus kerrostalon alakerrassa on purettu. Onneksi keskeiseltä paikalta, suunnilleen vastapäätä Koskiporttia löytyi uudeksi kudontapaikaksi kerrostalon kerhotila, jonne muutetaan ennen opetuksen alkua. Kopsamolla kankaankudonta jatkuu tutussa tilassa, Annina Ärölä lisää.

Leave a Comment