Kun taatelikakku paloi mustaksi – jouluna tehdään muistoja, joihin palataan vielä vuosien jälkeen

Lapsilla ei ole joulukalentereissaan enää kuin muutama luukku avattavana. Jouluaattoaamuun herätään nimittäin jo neljän yön jälkeen. Joulukuun ensimmäisestä päivästä alkanut odotus alkaa siis olla lopuillaan ja lasten jännitys mahdollista aattoillan vierasta kohtaan vain tiivistyy.

Aikuisena jouluun valmistautumiseen ei kuulu enää samanlaista jännitystä kuin mitä lapsilla on usein havaittavissa. Jännityksen on korvannut toive, että kiireen sijaan jouluna aikaa jäisi myös rauhaisaan yhdessäoloon. Monessa perheessä silti tälläkin hetkellä varmasti vielä mietitään, kenen luona ollaan aattona ja kenen luona joulupäivänä.

Joululahjalistat jäävät myös aikuisilta usein kirjoittamatta. Niiden sijaan tehdään ostoslistoja, jotta tutut joulun herkut saadaan valmistettua.

Aikuisille joulu onkin usein antamisen iloa. Merkitystä ei ole enää sillä, saako itse suurimman paketin. Pettymystä ei tule siitäkään, jos paketti on pehmoinen tai paketti jää kokonaan saamatta. Ilo syntyy muista asioista: toisten onnesta, riemusta ja pitkään valloilla olleen jännityksen purkautumisesta sekä perinteiden siirtymisestä eteenpäin.

Jos taatelikakku tänä vuonna unohtuu uuniin ja paistuu mustaksi, niin se ei haittaa. Silloin joulusta 2023 puhutaan jatkossa jouluna, jolloin taatelikakku paloi. Tällaisiin muistoihin tiivistyy jotain sellaista, minkä vain paikalla olleet voivat ymmärtää.

Tehdään siis uusia muistoja myös tänä jouluna. Rauhallista ja hyvää joulua!

Jaana Ala-Lahti

kirjoittaja on Oriveden Sanomien päätoimittaja

Leave a Comment