Seudulle tuli kunniaa kirjoituskilpailusta – Heikkilän musta huumori upposi tuomareihin

Ali Heikkilä
Juupajokelainen Ali Heikkilä on kirjoittanut tavoitteellisesti proosaa noin kymmenen vuotta. Reilut kolme vuotta sitten alkoi koostua kokonaisuudeksi myös hänen esikoisteokseksi kaavailemansa romaanin käsikirjoitus. Kuva: KMV-lehti/Jyrki Pönkkä.

Juupajoella asuva toimittaja ja kirjoittaja Ali Heikkilä on saanut kunniamaininnan Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Oulun kirjailijaseuran vuoden 2023 kirjoituskilpailussa.

Toukokuun puolivälistä elokuun puoliväliin kestäneen kirjoituskilpailun teemana oli juhla ja ilo. Kilpailuun osallistui 193 kirjoittajaa 79:ltä eri paikkakunnalta.

Kilpailun voittaja ja jaetulle toiselle sijalle päätyneet kirjoittajat saivat rahapalkinnot. Muut kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet saivat kunniamaininnat.

Heikkilän kilpailunovellissa Sukujuhla, ison pettymyksen ihmissuhteessa kokenut nuorimies osallistuu sukujuhlaan. Pettymys on mustannut päähenkilön mielen ja samalla lähes demonisoinut sukujuhlan ja siihen osallistuvat.

Se mitä nuorenmiehen ihmissuhteessa pääpiirteittäin tapahtui, tihkuu esiin kertomuksen mustan huumorin siivittämän kerronnan läpi. Elämä näyttäytyy päähenkilölle hetken mustavalkoisena ja ihmiset pelkästään raadollisina. Lopun käänne näyttää, että ymmärrystä ja näkemystä voi löytyä yllättävältä taholta.

Into syttyi uudestaan vuonna 2012

Heikkilä innostui nuoruuden harrastuksestaan luovasta kirjoittamisesta uudestaan vuonna 2012, jolloin sai ensimmäisen sijoituksensa varsinaisessa kirjoituskilpailussa, kunniamaininnan Pirkanmaan kirjoituskilpailun proosasarjassa.

Heikkilä on sen jälkeen huomioitu valtakunnallisissa ja alueellisissa kirjoituskilpailuissa, pari voittoakin on matkan varrella tullut. Heikkilä on opiskellut luovaa kirjoittamista viimeksi Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa (2017–2019) ja koulun jatkopajoissa vuosina 2020–2021 sekä 2022–2023.

Lue myös: Juupajoelta kirjoituskilpailun loppukilpailuun yllätysmomentilla – mitä tapahtuu, kun hillityssä kirjastoympäristössä virkailija alkaa vaikuttaa avaruusolennolta?

Kirjoituskilpailun voitti oululainen Kerttu Ristola naapureiden välisellä tekstiviestidialogillaan SMS. Kilpailun jaetulle toiselle sijalle sijoittui oululaisen Suvi Aitto-ojan herkällä kielellä kirjoitettu teksti Evakon tanssi 1945 ja tamperelaisen Saara Tuomisen novelli Voimme nukkua täällä.

Palkitut ja kunniamaininnan saaneet tekstit on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston nettisivuilla.

Leave a Comment