Joulujuhlassa nautittiin hyvästä ruuasta, musiikista, arpajaisista ja lahjoista – yhdestä joululaulusta tuli illan suosikki, ja yksien silmälasien katoaminen kääntyi lopulta nauruksi

No mutta sieltä se joulumuori apulaisineen saapuu! Kuva: Heli Rahkonen

Juupajoen Eläkkeensaajat vietti perinteistä joulujuhlaa Nummelassa hyvän ruuan, musiikin, arpajaisten ja lahjojen tahdittamana.

Nummela toimiikin porukan kokoontumispaikkana talvisin, kun taas kesällä kokoonnutaan Setälässä.

Lue myös: Tuttujen tapaamista, herkuttelua, koulumuistoja ja vihdantekovinkkejä – muun muassa näistä oli Setälän virkistyspäivä tehty

– Nummelassa kokoonnutaan talvisin joka viikko muun muassa bocciaa ja bingoa pelaten, kertoo puheenjohtaja Pekka Kivimäki.

Pelien lisäksi naisväki on innokasta askartelemaan, Kivimäki mainitsee. Myös lavista on ohjelmassa aiemmin ohjelmistossa ollut, mutta se on sittemmin kuivunut kokoon.

– Äijäporukkaa tarvittaisiin lisää, Kivimäki tuumii.

Puheenjohtaja Pekka Kivimäki kertoo, että toimintaa Nummelassa on viikoittain, mutta miehiä saisi tulla mukaan enemmänkin. Kuva: Heli Rahkonen

Porsaita äidin oomme kaikki kajautettiin uudelleen

Jouluruoka kuului maistuvan 34-henkiselle juhlaväelle erinomaisesti. Paikallinen Briitta Catering oli luottanut perinteisiin jouluherkkuihin, eikä tällä kertaa pöydässä tarjoiltu juupajokelaista herkkua, banaani-punasipulisalaattia.

Lue myös: Alkujaan hävikin välttämiseksi syntyi sittemmin juupajokelaiseksi herkuksi tituleerattu ällistyttävä kombo, jota halutaan muistotilaisuuksiinkin – ”Joka uskaltaa maistaa, yllättyy positiivisesti”

Joulupöydän antimet tekivät vaikutuksen myös Keijo Papinsaaren. Hän musisoi juhlassa yhdessä Sirpa Olkinuoran kanssa.

– Tulen kyllä kertomaan eteenpäin tästä, miten loistavaa jouluruokaa täällä oli tarjolla, hän hehkuttaa laulujen lomassa.

Pekka ja Anja Kivimäki bongasivat duo SirKein Ruovedeltä, ja jo viime kesänä se saatiin musisoimaan Setälään koko päiväksi.

– Olemme käyneet tänä vuonna esiintymässä myös Orivedellä, Ruusukujan hoivakodissa, Papinsaari ja Olkinuora kertovat.

Ennen ruokaa laulettiin yhteislauluna Porsaita äidin oomme kaikki, mutta yleisö vaatii sitä uudelleen myös ruokailun jälkeen.

– Nyt se vasta tunnelmaan sopiikin, kun kaikki ovat niin täynnä, yleisössä nauretaan huokaillen.

Juupajoen Eläkkeensaajat vietti perinteistä joulujuhlaansa Nummelassa. Kuva: Heli Rahkonen
Duo Sirkei eli Sirpa Olkinuora ja Keijo Papinsaari lauloivat ja laulattivat yleisöä. Kuva: Heli Rahkonen

Arvokkaat lasit

Naurua ja puheensorinaa riittää muutenkin. Anita Vihersalo laskeskelee, että parikymmentä vuotta sihteerinä alkaa olla lähellä. Hän kertoo Rintamäen Yrjön houkutelleen hänet aikoinaan toimintaan mukaan ja sillä tiellä ollaan.

Liisa Törmälän pöytäkunnassa on riittänyt hupia silmälasien kanssa. Siinä ei suinkaan ole mitään hauskaa, että Törmälän omat silmälasit olivat joutuneet hukkateille. Mutta hänpä oli saanutkin lainalasit – ja millä tavalla! Suoraan kokilta keittiöstä.

– Nyt olen kuulemma arvokkaan näköinen, hän esittelee mustasankaisia lasejaan.

Vierustoverit nauravat, että hän näyttää suorastaan ruustinnalta.

Ruokailun, kahvittelun ja yhteislauleloiden jälkeen ohjelmassa seuraavat arpajaiset. Tomerasti yhteistyössä Kivimäet toimivat onnettarina, ja apulaiset juoksuttavat palkintoja pöytiin. Hyvä onni näyttää olevan myötä ainakin Enqvistin Toinilla ja Siuron Tarmolla, joiden pöytä alkaa täyttyä arpavoitoista.

Tarmo Musturi, Elisa Käkelä, Keijo Papinsaari ja Liisa Törmälä keräsivät joulupöydän antimia lautaselleen. Kuva: Heli Rahkonen
Sirkka-Liisa Jokela myi vielä viime hetken arpoja. Ostoksilla Toini Enqvist ja Tarmo Siuro. Heillä kävikin lopulta melkoinen onni arpajaisissa. Kuva: Heli Rahkonen
Anja Kivimäki (keskellä) nostaa arpalipukkeita korista. Pekka Kivimäki (vas.) lukee voittajat lapuista. Sirpa Salo juoksuttaa voittoja. Kuva: Heli Rahkonen
Toini Enqvistillä kävi melkoinen arpaonni. Hän hämmästelee, kun tavaramäärä pöydällä vain kasvaa. Kuva: Heli Rahkonen

”Liian kova korotus”

Eikähän joulujuhla ole mitään ilman lahjoja. Sellaisia jakamaan saapuukin joulupukin sijaan -muori aputonttuineen.

Eläkkeensaajien joulupaketissa oli edellisviikolla kunnanhallitukselta tullut päätös Setälän vuokran kohtuullistamisesta.

Kesällä virkistyspäivän yhteydessä Pekka Kivimäki kantoi huolta, ettei kunta vain lähtisi paikkaa myymään. Tuolloin viimeisiä päiviä kunnanjohtajan viransijaisena toiminut Anne Tuovila rauhoitteli häntä, että vuokrasopimus otetaan pikimmiten asialistalle.

Lue myös: Lettujen ja kahvin voimalla juttua riitti Setälässä – virkistyspäivän lisäksi ikäihmisille mietitään uusia tapaamisen paikkoja Juupajoella

Teknisen johtajan päätöksellä Setälän kiinteistön vuokrasopimusta jatkettiin kahdella vuodella vuoden 2025 loppuun asti. Vuosivuokraa kuitenkin korotettiin kohonneiden tiemaksujen vuoksi siten, että uudeksi vuosivuokraksi laitettiin 500 euroa. Aiemmin vuokra oli sata euroa vuodessa.

Juupajoen Eläkkeensaajat toimitti kunnanhallitukselle oikaisuvaatimuksen teknisen johtajan tekemään viranhaltijapäätökseen ja esitti vuosivuokran korotuksen peruuttamista tai kohtuullistamista. Heidän mielestään näin iso korotus tuntui kohtuuttomalta, ja 500 euroa nähdään suurena summana yhdistyksen taloudessa, kun tulot muodostuvat pienistä puroista paljolti talkootyöllä.

Kunnanhallitus päätti kohtuullistaa vuosivuokraa siten, että uusi vuokra on vuoden alusta alkaen 250 euroa vuodessa.

– Tämä on hyvä näin sitten. 500 euroa olisi ollut liian kova korotus, mutta puolitukseen tyydymme. Sen me saamme kokoon, Kivimäki toteaa.

Mitäs lahjapaketeista oikein paljastuu? Kuva: Heli Rahkonen
Tuija Kopra eläytyi Porsaita äidin oomme kaikki -lauluun. Kuva: Heli Rahkonen
Tipe tipe tip tap laulettiin ja vähän leikittiinkin yhdessä. Kuva: Heli Rahkonen
Aimo Taipale ja Sirkka-Liisa Jokela lauloivat yhteislauluja muiden mukana. Kuva: Heli Rahkonen
Joulukahvit kera kakun nautiskeltiin myös. Kuva: Heli Rahkonen

 

Leave a Comment