Yhteiskoulun ja lukion väki juhli itsenäisyyspäivää jo tiistaina – lue tästä, mitä Ulla Eronen sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa

Oriveden lukio ja yhteiskoulu, itsenäisyyspäivä
Oriveden yhteiskoulun ja lukion väki kokoontuivat tiistaiaamuna yhteiseen juhlahetkeen tänään keskiviikkona vietettävän itsenäisyyspäviän kunniaksi. Siniristilippu nostettin salkoon ja Finlandia-hymni soi. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden yhteiskoulun ja lukion väki juhlisti Suomen itsenäisyyspäivää jo tiistaiaamuna.

Suomen lippu nostettiin salkoon vielä aamun hämärtäessä. Koululaiset, opiskelijat ja koulujen henkilökunta olivat kokoontuneet pihaan seuraamaan tilaisuutta.

Puheen tilaisuudessa piti lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja ja yhteiskoululla lehtorina ja vararehtorina työskennellyt Ulla Eronen.

Tilaisuudessa lukion vanhin ikäluokka myös luovutti vapauden viestin seuraavaksi vanhimmalle ikäluokalle.

Oriveden lukio ja yhteiskoulu, itsenäisyyspäivä
Lipunnostohetkeen osallistui koko koulun väki. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Näin Eronen puhui juhlahetkessä:

Hyvä koulun väki ja muut juhlavieraat. 

On tunnelmallista ja juhlavaa olla tässä koulukeskuksen pihamaalla teidän kanssanne. Kiitos, että sain kutsun tähän tilaisuuteen. 

Vuonna 2017 vastaavana hetkenä olin viimeisiä päiviä täällä koululla työssä ja juhlimme silloin vähän isommin Suomen itsenäisyyspäivää. Suomi täytti näet sata vuotta.

Meillä oli iso juhla liikuntahallilla ja istutimme sinä syksynä juhlavuoden muistoksi kuusia tuossa Enokunnantien varressa olevalle alueelle. Kaikki saivat istuttaa ainakin yhden kuusen. Ja niitä istutettiin paljon.

Siitä on siis aikaa kuusi vuotta, joten Suomi täyttää tänä vuonna 106 vuotta.

Jokainen maamme itsenäisyyspäivä on juhlan arvoinen. Minulla oli paljon asiaa tähän puheeseen ja kysyinkin eräältä noin ikäiseltäni henkilöltä, mitä korostaisin puheessani kouluväelle.

Hän vastasi, mitään niin erityisesti miettimättä: sankarivainajien ja sotiemme veteraanien kunnioittaminen. 

No siinähän se itsenäisyyspäivän ydinsanoma on kiteytettynä.

Kaikki kunnia ja arvostus heille. Kiitos, että edelleenkin saamme juhlia itsenäistä Suomea, tänä vuonna ensimmäistä kertaa puolustusliitto Naton jäsenenä.

Päivittäin näemme ja kuulemme tiedotusvälineistä sotatilan uutisia Ukrainasta, Israelista, Gazasta.

Kun sotauutiset tulevat meitä lähemmäksi ja oman maan turvallisuustilanne muuttuu, osaamme arvostaa rauhaa ja itsenäisyyttä asiaan kuuluvalla tavalla. Isänmaatamme puolustaneet ovat taistelleet meille mittaamattoman arvokkaan perinnön. 

Suomi on maailman turvallisin maa. Näin on todettu monissa mittauksissa. On siis syytä juhlaan. 

Jokainen voi juhlistaa itsenäisyyspäivää parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Entisaikaan esimerkiksi kynttilän sytyttäminen merkitsi juhlaa. Silloin kynttilät tehtiin itse, joten niitä poltettiin harkiten.

Itsenäistymisen jälkeen koteihin muodostui tapasi sytyttää kaksi kynttilää. Niiden sanoma oli koti ja isänmaa. Tämä kynttiläasetelma sopi hyvin perinteiselle ruutuikkunalle merkiksi juhlapäivästä.

Itsenäisyyspäivä on virallinen liputuspäivä ja siksi meilläkin tässä koulun lipputangossa liehuu juhlava siniristilippu.

Sankarihaudat ovat kaunista, mutta samalla puhuttelevaa katseltavaa hautausmaalla. Sankarivainajille tehdään kunniaa. Heitä muistetaan hautausmaalla esimerkiksi laskemalla seppele heidän muistomerkilleen. 

Varmaankin kaikissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa järjestetään itsenäisyyspäivän juhla. Niin merkittävä tämä itsenäisyyspäivä meille suomalaisille ja kunniavieraina juhlissa ovat sotiemme veteraanit ja lotat, joita enää on pieni joukko keskuudessamme.

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati on taas Puolustusvoimien näyttävä juhlallisuus itsenäisyyspäivänä koko kansalle. Tänä vuonna näemme sen Oulussa. Juhlapäivä huipentuu presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon.

Hyvä kouluväki.

Olette saavuttaneet paljon hyviä tuloksia, joista teitä on myös palkittu niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Iso kiitos siitä teille kuin myös opetustoimen viranhaltijoille. 

Te siis pystytte mihin vain tuloksiin myös isänmaan puolesta, jos teillä on siinä riittävä tahto. 

Kaikki yhdessä saavutettu hyvä vahvistaa turvallisuuden tunnetta ja tämä on tärkeä osa niin sanottua sisäistä turvallisuutta. Vahva kokemus turvallisuudesta suojaa yhteiskuntaa myös uudenlaisilta turvallisuusuhkilta.

Eräässä laulussa sanotaan: Tämä taivas tämä maa, sillä arvoa on pysyvää. Tämä taivas, tämä maa sukupolvelta toiselle jää.

Toivon tämän laulun sanoin, että myös te tunnette maamme itsenäisyyden arvon sydämessänne. 

Toivon, että elätte ja toimitte turvallisuutta arvostaen ja sitä edistäen. 

Toivon, että osoitatte kunnioitusta ja arvostusta heitä kohtaan, jotka ovat meille itsenäisyyden taistelleet. 

Juhlavaa itsenäisyyspäivää meille kaikille. 

Oriveden lukio ja yhteiskoulu, itsenäisyyspäivä
Juhlahetken päätteeksi koulun ja lukion seppelpartio lähetettiin sankarihautausmaalle. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden yhteiskoulu ja lukio, itsenäisyyspäivä
Harri Raitala toimi lipunkantajana. Kerta oli hänelle ensimmäinen. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment