Mukavan kylän joulunavauksessa muisteltiin vanhoja aikoja ja kerrottiin joulumuistoja – tuttu vieraskin paikalle saatiin, mutta polvelleen hän ei luvannut ketään ottaa

Länkipohjan joulunavaus
Länkipohjan joulunavausta vietettiin sisätiloissa Kylätilassa. Eija Helpiölä johdatteli väkeä niin kylän historiaan kuin joulun tunnelmiin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Mukava kylä, mukavat ihmiset.

Nämä Säästöpankin johtajan vuosia sitten Länkipohjan tolppamainokseen haluamat sanat olivat tulleet Eija Helpiölän mieleen viime viikolla, kun hän oli katsellut ja myös omalta osaltaan osallistunut kylällä innostuneen vastaanoton saaneeseen jouluiseen tempaukseen.

– Tänä joulunalusaikana Länkipohjassa on oltu tosi komeasti liikkeellä. Te olette varmasti huomanneet, että täällä on valtavasti somistettu jouluikkunoita joka puolelle.

Lue myös: Joulutunnelma syntyy yhteistyöllä – Länkipohja saa joulukadun

Helpiölä itse oli ollut tekemässä pientä kuvaelmaa eläkeläisten kanssa Torikahvioon.

– Sanat tulivat vain yhtäkkiä mieleen. Silloin aikoinaan ne tuntuivat falskeilta, kun pankinjohtaja niitä esitti pankin mainokseen. Sanat olivat monta vuotta mainoksessa ja nyt ne tulivat minullekin kivasti mieleen. Minusta tuntuu, että me käytetään sitä nyt jonkun aikaa siellä sun täällä. Mukava kylä ja mukavat ihmiset, Helpiölä sanoi.

Ehdotus sai Länkipohjan joulunavaukseen saapuneilta yksimielisen kannatuksen.

– Jes, jes, jes! väki totesi pöytien äärestä lähes yhteen ääneen.

Länkipohjan joulunavaus
Joulunavaukseen saatiin vieraaksi myös joulupukki, jota Eija Helpiölä sai haastatella. Pieni ihmetyksen aihe pukille oli, kun paikalla ei ollutkaan lapsia, vaan pelkästään lapsenmielisiä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kuvia yli 40 vuoden takaa

Helpiölä kertasi kuulijoille Länkipohjan kylän historiaa. Samaan aikaan taustalla valokuvaesitys, jonka kuviin oli ikuistettu kylän maisemia 1970-luvulta.

– Täällä on ollut ihmisiä jo 1600-luvulla ja varmasti paljon sitä ennenkin. Täällä on aina järjestetty tapahtumia. Niitä on ollut jo vanhoina aikoina ja täältä löytyy tosi paljon ohjelman esittäjiä.

Länkipohjassa on myös taisteltu. Ajankohta oli maaliskuu vuonna 1918.

– Isotätini Fanni on asunut Länkipohjassa silloin. Häneltä on Kansanrunousarkistossa muistelma, jossa hän kertoo, että pitää heittäytyä maahan pitkälleen, jos kuulaa tulee. Siinä on ollut sen ajan naisen suojautumiskeino. Tämän seudun sota-ajoistahan on kertonut muun muassa Hilja Helenius, Helpiölä kertoi.

Muitakin paikkakuntalaisten hyvin tuntemia ja tietämiä henkilöitä Helpiölä nosti puheessaan esiin. Ja aivan syystä.

– Halusin näitä nimiä nostaa esimerkiksi siitä, että täällä on aina ollut elämää ja on touhuttu monenlaista. Jotkut talot ovat kadonneet, uusia on tullut tilalle. Mutta elämää täällä on aina ollut.

Länkipohjan joulunavaus
Pakkanen puri sunnuntaina niin kovasti, että Länkipohjan joulunavaus oli siirretty sisätiloihin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Livekalan moni muisti

Koska kyse oli joulunavauksesta, halusi Helpiölä kuulla yleisöltä joulun viettoon liittyviä muistoja. Ja niitähän tuli.

Matti Auranen oli ollut yhtenä jouluaattona töissä laivalla soittohommissa. Silloin hän oli päässyt samaan joulupöytään laivan henkilökunnan kanssa. Paikalla oli ollut muun muassa laivan kapteeni, joka oli esittänyt joulutervehdyksen ruotsiksi. Ruokailun jälkeen oli ollut aika palata töihin eli soittamaan yökerhoon.

Myös hotellijoulun oli joku kokenut, samoin kuin sairaalan joulun. Joulukirkkoon menokin oli jäänyt monen mieliin ja mainituksi tuli myös aatonaaton joulukuusenhakureissut.

Monen haju- ja makumuistiin oli jäänyt myös livekala.

– Isä keitti aina sitä livekalaa ja minä en siitä tykännyt, nauroi muun muassa Merja Saarinen.

Länkipohjan joulunavaus
Joulunavauksen yhteydessä julkistettiin myös vuoden 2024 Längelmäen Hannu. Nimen yleisölle kertoi Längelmäki-seuran puheenjohtaja Kalevi Lammi. Palkitsemisessa oli mukana myös hänen puolisonsa Annikka Lammi. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Länkipohjan joulunavaus
Uusin Längelmäen Hannu eli Matti Nieminen sai muistoksi nimityksestään kunniakirjan, kukkia ja kiertopalkintona kulkevan korun. Kalevi ja Annikka Lammi antoivat muistamiset uudelle Hannulle. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Joulupukki yllättyi, kun lapsia ei näkynyt

Joulunavauksen yhteydessä Längelmäki-seuran puheenjohtaja Kalevi Lammi julkisti myös vuoden 2024 Längelmäen Hannun. Tittelin sai harteilleen Matti Nieminen.

– Kiitos tästä mahdollisuudesta liittyä tällaiseen arvovaltaiseen joukkoon. Kun Kalevi tästä ilmoitti, niin vastasin ensin, että ei tehlä tästä nyt numeroo. Mutta kyllähän tämä nyt hienolta tuntuu, kun aikaa on vähän kulunut, Nieminen myönsi.

Lue myös: Muun muassa lätynpaistajana tutuksi tullut kyläaktiivi sai Längelmäen Hannun -tittelin – tuttu näky Matti Nieminen on myös Länkipohjan mehuasemalla

Eväjärveltä syntyisin oleva Nieminen lähti 16-vuotiaana Kuorevedelle ja sen jälkeen opiskeli ja työskenteli useilla paikkakunnilla. Kuorevedelle hän kuitenkin palasi töihin ja kun 30 vuotta oli mennyt muualla, vuonna 2000 hän muutti puolisonsa kanssa Länkipohjaan.

– Siinä vaiheessa se oli hyvä tapa päästä mukaan kylän toimintaan ja porukoihin, kun lähti mukaan eri yhdistysten toimintaan. Mutta me voisimme nyt taputtaa kaikki itsellemme ja todeta, että hyvä Längelmäki, Nieminen päätti kiitoksensa.

Joulupukkikin saapui paikalle, tällä kertaa kuulemma sähköreellä. Hämmästys oli kuitenkin iso, kun hän huomasi, ettei Kylätilassa vietetyssä joulunavauksessa ollut kuin yksi tai kaksi lapseksi laskettavaa henkilöä paikalle.

– Nyt on kyllä sanottava, että tänään ei pukin polvelle pääse kukaan. Mutta karkkeja kaikki lapsenmieliset saavat, joulupukki totesi.

Tilaisuuden päätti suuret arpajaiset, joista onnekkaat saivat kotiin viemisiksi muun muassa kuivakakkuja, pikkuleipiä, saaristolaisleipää ja tuotepaketteja. Pääpalkintona oli tietysti kylän omasta kaupasta noudettava joulukinkku.

Länkipohjan joulunavaus
Joulupukki jakoi tällä kertaa karkkeja vain lapsenmielisille. Ilahduttamassa hän kävi myös tarjoilusta vastanneita Irma Lahtista (oik.), Merja Saarista ja Pirkko Mikkolaa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment