Paikallispäättäjästä piiripomoksi – Aura Elliott luotsaa kristillisdemokraatteja

Yrittäjä Aura Elliott aloittaa 1. tammikuuta 2024 Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtajana. Hän on vankasti mukana asuinkuntansa Vesilahden päätöksenteossa. (Kuva: Kylli Niemelä)
Yrittäjä Aura Elliott aloittaa 1. tammikuuta 2024 Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtajana. Hän on vankasti mukana asuinkuntansa Vesilahden päätöksenteossa. (Kuva: Kylli Niemelä)

Vesilahtelainen yrittäjä Aura Elliott on Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin uusi puheenjohtaja. Ensi vuoden alussa vetovastuun ottava Elliott hyppää veturin paikalle lennosta, sillä hänellä ei ollut pyrkyä tehtävään. Syyskokous avasi uudelle kyvylle mahdollisuuden vastuunkantoon, joten Elliott oli valmis, kun kutsu kävi. Tammikuinen presidentinvaali ajaa Elliottin sisälle maakunnalliseen pestiin.

Tällä hetkellä pirkanmaalaisista vesilahtelaiset tuntevat Aura Elliottin parhaiten poliitikkona, sillä hän on asuinkunnassaan toista kautta kunnanvaltuutettuna ja ensimmäistä kertaa rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana. Molemmat postit ovat hänelle motivoivia ja mieluisia.

Kuntakenttä on tullut Elliottille tutuksi myös työn kautta, sillä hän on ollut ennen yrittäjäksi heittäytymistään kuntatyössä perusopetuksessa. Elliottilla on lisäksi vuosikymmenen tuoma kokemus Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (JUKO) pääluottamusmiehenä.

Maailmankuvaansa Elliott on avartanut muun muassa opiskellessaan teologiaa ja kasvatustiedettä Kanadassa ja työskennellessään kansainvälisissä järjestöissä kouluttajana ja pastorina.

Nyt hän on yrittäjänä yksityisessä ryhmäpäiväkodissa Koskenkulman päivähoidossa.

Elliottin mielestä Vesilahdella on potentiaaliset mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä Tampereen kaupunkiseutuun kuuluvana kuntana. Hän on itse syntyjään tamperelainen. Avioiduttuaan Elliott ja hänen miehensä etsivät heille mieluisaa asuinpaikkaa kotikaupungista, mutta sellaista ei osunut kohdalle. Johdatus kuljetti pariskunnan Vesilahteen, jonka luonnonrauhasta omakotitalo löytyi varsin helposti. Vesilahti-vuosia on kertynyt jo 22. Näin ollen Elliottilla on omakohtaista kokemusta maalaispitäjään muuttamisesta ja sinne asumaan asettumisesta.

Niin kunnanvaltuustossa kuin rakennus- ja ympäristölautakunnassa päätöksenteko on Elliottin mielestä ihmislähtöistä. Asukasnäkökulma ja Kristillisdemokraattien arvot ohjaavat Elliottin toimintaa yhteisten asioiden hoitamisessa.

– Se, että vastuunkantajat ja päätöksentekijät sekä virkamiehet miettivät yhdessä ratkaisuja, on hedelmällistä ja kestävää. Näin pienetkin mutta tärkeät seikat tulevat otetuiksi huomioon. Palveluissahan kysymys on loppu viimeksi hyvän arjen sujuvuudesta.

Elliott kuvaa itseään päättäjänä aktiiviseksi kuuntelijaksi. Hän ottaa vastaan ruusut ja risut.

– Päätöksenteossa ja ylipäänsä politiikassa on keskeistä kunnioittaa muiden ideologioita ja naapuripuolueita. Kompromissit ovat välttämättömiä päätöksien syntymiseksi.

Elliott pitää kunnia-asianaan, että hän hankkii kaiken mahdollisen tiedon jokaisen päätöksen tueksi.

– Kiitänkin yhteistyöverkostoja ja ihmisten alttiutta jakaa tietoa.

– Pidän hyvänä hallintokulttuurina sitä, että ihmisiä, kuntalaisia opastetaan tiedonlähteille, ja että heitä myös kannustetaan vaikuttamaan, nostamaan asioita käsittelyyn.

Elämänkokemus voimavarana

Aura Elliott on kahden lapsen äiti. He ovat jo 22- ja 20-vuotiaat.

– Nyt minun ei tarvitse ajatella yhteiskunnallisia tehtäviä hoitaessani, että äiti se vaan liihottelee maailmalla, kun lapset odottavat minua kotosalla.

– Olen kiitollinen ja ylpeä jälkeläisistäni. He ovat opettaneet minulle armollisuutta, kuuntelemisen taitoa sekä organisointi- että stressinsietokykyä.

Elliottin mielestä lapset opettavat taitavasti pientenkin asioiden merkityksellisyyden.

Vastuun ottaminen on ollut kaikkina aikoina sisäsyntyinen taito Elliottille. Hän on ollut kiinnostunut ympäröivästä maailmasta jokaisessa elämänvaiheessaan.

– Yhteiskunnalliset asiat avautuivat hyvin seikkaperäisesti niinä kymmenenä vuotena, kun oli Jukon pääluottamusmiehenä.

– Minulla on kristilliset arvot ja elämänkatsomus. Kristillisdemokraatit valikoitui puolueekseni siksi, että se on aidosti perhepuolue. Lapsimyönteisyys on keskeinen juttu. Arvoasiat ovat minulle tuttuja jo siitäkin syystä, että paneuduin niihin tehdessäni aikanaan gradua.

– Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Tehkää toisille se, minkä toivot tehtävän itsellesi. Tämän kaiken on tapahduttava arjen valinnoissa. Eletään rauhassa. Välitetään hyvällä tavalla.

Elliott pitää Kristillisdemokraatteja kodikkaana puolueena myös sen pienen koon johdosta. Hän arvostaa sitä, että puolue on vastuullisesti pienen ihmisen puolella. Huomio kiinnitetään muiden muassa syrjäytymisvaarassa oleviin, syrjäytyneisiin ja mielenterveyspotilaisiin. Puolueen ohjelma tavoitteineen on realistinen ja järkevä.

– Hyvinvointi on ymmärrettävä laaja-alaisesti. Se ei todellakaan ole vain lompakossa oleva raha. Ne ovat esimerkiksi työllisyyspalveluja, mielenterveyspalveluja ja ylipäänsä kansalaisen lähellä olevia palveluja.

– Puolueena Kristillisdemokraatit on säilyttänyt linjansa, joka on yhdessä valittu. Arvostan sitä, ettei puolue ole lähtenyt mukaan populismiin.

– Toiminnassa ei ole hierarkiaa. Organisaatio on matala. Niin paikallis-, alue- kuin valtakunnan tasollakin kristillisdemokraatit tuntevat toisensa. Jäsenistön keskuudessa tutustuminen on helppoa, ja kaikki toiminta on mutkatonta. En ole missään kohdassa törmännyt esimerkiksi valtapeliin.

”Koko maakunta tutuksi”

Aura Elliott aikoo ottaa Pirkanmaan haltuunsa. Se tapahtuu luontevasti tutustumalla ihmisiin ja paikkakuntiin.

– Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin hallituksessa olevat jäsenet edustavat kattavasti maakuntaa, sillä he asuvat eri puolilla Pirkanmaata. Hallituksemme jäsenet ovat avainasemassa paikallistuntemuksen suhteen. He toimivat välittäjinä, miten kunkin jäsenen kunnassa asiat hoidetaan tai miten niissä eri asiat nähdään vaikkapa Pirkanmaan hyvinvointialueesta.

Elliott suuntaa tulevaisuuteen luottavaisin mielin, sillä puolueessa on mukana hyviä ja osaavia tyyppejä.

– Kuunteleminen on jalo taito.

Elliott odottaa avointa ja rakentavaa yhteistyötä eri maakunnallisten organisaatioiden kanssa. Keskeisiä toimijoita ovat muun muassa Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan hyvinvointialue.

Vaalit vievät suoraan työn ytimeen

Uuden vuoden alkupuolella suomalaiset valitsevat uuden tasavallan presidentin, ja alkukesällä äänestetään mepit Euroopan unionin parlamenttiin.

Aura Elliott arvostaa Kristillisdemokraattien puheenjohtajaa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahi’a. Hänen mielestään Essayah’lla on kaikki edellytykset toimia maan johtajana.

– Essayah’n vahvuutena on hänen laaja kokemuksensa politiikan eri tasoilta. Hän on perillä niin kotimaan tilanteesta kuin kansainvälisestä politiikasta. Essayah’n tunnettuus on korkealla tasolla. Esimerkiksi omassa eduskunnassamme Essayah nauttii yli puoluerajojen puoluerajat ylittävää arvostusta.

Elliott pitää Kristillisdemokraattien kannalta elintärkeänä sitä, että puolueella on tarjottavana pienuudestaan huolimatta oma ja varteenotettava presidenttivaihtoehto.

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piiri vie presidentinvaalin vankkurit määrätietoisesti maakuntaan. Elliottin mukaan vaalityö on niin jalkautumista pirkanmaalaisten keskuuteen kuin varainhankintaa kampanjaa varten.

Elliott odottaa, että Kristillisdemokraatit saa Pirkanmaaltakin vetovoimaisen ehdokkaan EU-vaaleihin.

– Kaikki vaalikampanjat vievät puoluettamme eteenpäin.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment