Itsenäisyyspäivää vietetään Juupajoella 110-vuotisjuhlavuoden hengessä tavallisesta poikkeavalla ohjelmalla – juhlamusiikkiryhmä esittää paikallisten säveltäjien ja sanoittajien kappaleita, niiden joukossa on johtajalleen Leena Mäkelälle yksi kauneimmista kappaleista, jonka hän on koskaan laulanut

Juupajoella vietetään itsenäisyyspäivää 110-vuotisjuhlavuoden hengessä kuunnellen juupajokelaisten säveltäjien ja sanoittajien musiikkia.

Oriveden seudun kansalaisopisto on antanut Juupajoelle syntymäpäivälahjaksi juhlamusiikkikurssin. Kaiken kaikkiaan kurssille ilmoittautui 20 laulajaa, kaikki juupajokelaisia ja mukana on myös ensikertalaisia. Konsertissa mukana olevien Juupajoen pelimannien joukossa puolestaan on soittajia myös lähikunnista.

– Tästä juhlamusiikkiporukasta on nyt saatu mieskuoro, naiskuoro, sekakuoro ja duettoja. Väitän, että näin kovatasoista porukkaa en ole Juupajoella aiemmin johtanut, Leena Mäkelä toteaa.

Hän painottaa, että konsertin lähtökohta on ollut jo olemassa olevassa musiikissa, joskin niistäkin joihinkin on tehty uusia kuoro- tai pianosovituksia. Esimerkiksi Tuomas Valkeejoen Kallen kievarissa -lauluun on tehty 110-vuotisjuhlavuoden säkeistö.

Mäkelä kertoo kyselleensä musiikkiryhmissään, tekisikö joku uuttakin musiikkia.

– Mutta ei sitä niin vain synny. Säveltäminen ei ole helppoa, sanoittaminen on helpompaa, hän tietää ja lisää, että juhlamusiikkikonsertti itsessään on ollut jo iso ponnistus, jonka eteen on tehty paljon töitä.

Tuttuja nimiä

Lisäksi Mäkelä uskoo, että perinteinen juupajokelainen musiikki uppoaa myös kuulijoihin.

– Tutut nimet kuten Yrjö Niemi, Tuomas Valkeejoki ja Raimo Soikka tiedetään täällä. Nyt uutena musiikkia on myös ehkä kuuluisimmalta juupajokelaissäveltäjältä Mauno Saksaselta, Elokuun ilta.

Ohjelmistossa on kaiken kaikkiaan noin puolet vaihtunut siitä, kun juupajokelaista musiikkia kuultiin edellisen kerran kunnan satavuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.

– Jo heti tuolloin kyseltiin, koska konsertti kuullaan uudestaan. Harolan Paavo kertoi minun kysyneen tuolloin, että menikö niin huonosti, että uusia pitää, Mäkelä naurahtaa.

Musiikkia olisi tarjolla enemmänkin kuin konsertin ohjelmistoon saadaan sopimaan.

– Pakko on ollut jo karsia, ettei konsertti veny liian pitkäksi, Mäkelä toteaa.

Tunnelmallinen hetki kotijärven rannalla

Mäkelän mukaan konsertin sävelet ja sanoitukset kertovat elämästä ennen ja nyt.

– Tärkeät maamerkit, kuten saha ja Kallenautio, mainitaan. Myös luonto on tärkeä.

Konsertissa kuultavan Kehtolaulun on säveltänyt opettaja Johannes Lehtinen, joka myös opetti sen oppilailleen. Leena Mäkelä tietää kertoa, että yksi oppilaista oli Vesa-Matti Hannun äiti, joka hyräili sävelmän Raimo Soikalle. Soikka kirjoitti sen muistiin, ja konsertissa Hannu säestää tämän dueton.

Raimo Soikalta kuullaan muun muassa kappale Muistojen ranta. Mäkelä sanoo, että se on hänelle yksi kauneimmista kappaleista, jonka hän on koskaan laulanut.

– Kappale kertoo tunnelmallisesta hetkestä kotijärven rannalla. Säestys on kuin heinikko pienessä tuulenvireessä tai väreilevä järven pinta. ”Ja kun ulpukka kukkansa pintaan saa, saan taas uutena jatkaa matkaa. Heinikko rannalla tuulessa soi ja se kiitosta Luojalle kuiskii”, Mäkelä siteeraa kappaletta.

Mäkelä itse on säveltänyt erityisesti lasten musiikkia. Konsertissa kuullaan naiskuoron esittämänä Kissan unilaulu, joka on osa Pirkanmaan maakuntakirjaston tilaamaa laulusarjaa. Tapio Niemelän Joulun aika puolestaan johdattelee joulun odotukseen.

Karjalaisuutta ei voi Juupajoella unohtaa. Kuten kymmenen vuotta sittenkin, konsertissa mukana on myös Severin sekstetti Valkjärvilaulullaan. Jonkilaista näytelmällisyyttäkin Leena Mäkelä lupailee esimerkiksi vanhaan jenkkaan Kallen kievarissa.

Hän iloitsee, että juhlamusiikkikurssi on vetänyt nuorta polveakin mukaan.

– Tästä on hyvä jatkaa uudelle vuosikymmenelle.

Poikkeuksellisesti iltapäivällä

Juupajoen kunnan hyvinvointijohtaja Anne Tuovila muistuttaa vielä Suomelassa pidettävään konserttiin tulijoita poikkeuksellisesta kellonajasta itsenäisyysjuhlalle.

– Perinteisesti puoliltapäivin alkanut juhla alkaa tänä vuonna vasta iltapäivällä. Myös jumalanpalvelus siirrettiin alkamaan iltapäivän puolella.

Ajankohtaa on siirretty muusikkojen juhlapäivän kiireiden vuoksi. Osa heistä esiintyy myös muualla, minkä takia ajankohtaa on ollut pakko siirtää.

– Toivotaan, että konsertti tavoittaisi vähän uuttakin yleisöä ja houkuttelisi ehkä heitäkin, jotka eivät aiemmin ole lähteneet heti aamupäivästä liikenteeseen, Tuovila toivoo.

Hän kertoo, että itsenäisyyspäivän traditioiden muuttaminen on herättänyt joissakin kuntalaisissa hämmennystä.

– Tämä oli nyt 110-vuotisjuhlatoimikunnan päätös, että kokeillaan tällaista tänä vuonna. Kuntalaiset voivat kuitenkin luottaa, että tulossa on hieno tilaisuus ja itsenäisyyspäivää juhlitaan arvonsa mukaisesti, Tuovila vakuuttaa.

 

Leave a Comment