50 vuotta sitten: Pirkanmaasta tehtävä vihdoinkin oma lääni

vanha vuosikerta syysmaakuntapäivät
Maakuntapäivien osanottajia Opiston salissa.

Syysmaakuntapäivät ensi kerran Orivedellä

Vuonna 1974 tullaan maassamme käsittelemään poikkeuksellisen suuri määrä valtakunnallisesti, maakunnallisesti ja kunnallisesti tärkeitä kysymyksiä, joista huomattava osa myös ratkaistaan lopullisesti. Nämä koskevat myös kuntien yhteistoimintaa. Edelleen ratkaistaneen Pirkanmaatakin koskevia kehitysaluepolitiikkaa, sijainninohjausta ja muutakin taloudellista toimintaa koskevia asioita.

Jo tähän mennessä on voitu havaita, että kehitysaluepoliittiset ratkaisut tunnetaan voimakkaina myös Pirkanmaalla sekä niiden myönteisten että kielteisten vaikutusten osalta. Kun lisäksi on olemassa ilmeinen vaara, että sijainninohjausta koskevia päätöksiä tehtäessä voidaan Pirkanmaan etua loukata, on maakuntaliiton tehtävänä valvoa, ettei näillä aloilla tehdä maakunnalle vahingollisia ratkaisuja. V. 1974 ratkaisuun tulevien asioiden lisäksi on valvottava, etteivät nykyiset ja tilapäiksi tarkoitetut investointirajoitukset enää v. 1974 pääse haittaamaan tarpeellisten toimintojen kehitystä Pirkanmaalla, sanotaan Pirkanmaan Maakuntaliiton ensi vuoden toimintasuunnitelmassa, joka, samoinkuin n. 300 000 markkaan nouseva talousarvio hyväksyttiin Orivedellä maanantaina pidetyillä syysmaakuntapäivillä.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Tätä ennen oli juotu kunnan tarjoamat kahvit Oriveden Opistossa. Liiton puheenjohtaja, varatuomari Risto Tainio mainitsi avauspuheessaan, että yhtenäisen ja taloudellisesti voimakkaan Pirkanmaan olisi vihdoinkin päästävä omaksi lääniksi, eikä maakunnan kokonaisuutta pidä kenenkään antaa rikkoa, niin kuin nyt yritetään mm. siirtämällä täältä valtion laitoksia toisaalle.

Ns. Viitasen komitean sihteeri, maisteri Kari Tarasti selvitteli väliportaan hallinnonuudituskaavailuja, joita on peräti neljää mallia. Hän arveli, että enintään kolme uutta lääniä tulee uusia perustettaessa kyseeseen, mutta myös Kainuu alkaa olla vahvasti esillä. Oriveden Olavi Opas sanoi, energiapulaa pohtiessaan, että maakaasuputken kulku olisi ohjattava niin, että siitä saataisiin energiaa myös Pirkanmaalle. Toiminnanjohtaja, maisteri Sakari Keravuori mainitsi mm. Pirkanmaan olevan tervettä tasapainottamista tunku-Suomea, Helsinkiä vastaan.

vanha vuosikerta syysmaakuntapäivät
Syysmaakuntapäivien puhetta johtamassa Oriveden Teuvo Viskari

Liiton johto sai entisen kokoonpanon; tilintarkastajiksi valittiin mm. kunnanjohtaja Tapio Taivalaho Orivedeltä, joka esitti kunnan tervehdyksen. Oriveden Opiston toimintaa esitteli sen rehtori, maisteri Paavo Suvanto. -EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 29.11.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment