”Pitää laittaa vaan pastillia kurkkuun ja antaa mennä”, opastaa OrPon kannustusjoukon grand old man Esko Syvänen – tappioksi LP Viestille kääntyneestä ottelusta hän löysi paljon hyvää ja uskoo OrPon vain parantavan otteitaan

OrPon ja LP Viestin ottelussa taisteltiin palloista viimeiseen asti. Kova kotijoukkueen kurittaja oli viime kaudella OrPossa pelannut Daria Butkevych. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

– Tänään taisteltiin. Yritettiin joka palloa kiinni eikä oltu flegmaattisia niin kuin edellisessä pelissä. Kaikki olivat pelissä mukana, saatiin torjuntoja ja vaimennuksia. Passipeli oli vähän parempaa ja syöttö oli parempaa. Ehkä lopussa tuli vähän liikaa virheitä ratkaisevissa kohdissa, mutta hyvää peliä tänään oli.

Näin analysoi OrPon naisten otteita keskiviikkoisen Mestaruusliigaottelun jälkeen syvästi joukkuetta fanittava ja OrPon kannustusjoukon grand old man Esko Syvänen.

OrPo kohtasi keskiviikkona kotihallissaan sarjaa johtavan ja kuusi peliä putkeen voittaneen LP Viestin. Tiukan taistelun jälkeen Viestin voittoputki jatkui seitsemän ottelun mittaiseksi. Se voitti OrPon 2–3 (25–19, 22–25, 25–18, 21–25, 11–15).

Lue myös: ”Tämä oli meidän kauden huonoin pelimme”, totesi Menta hävityn pelin jälkeen – OrPon aloitusseitsikko meni totutusta uusiksi yhden pelaajan lievän loukkaantumisen vuoksi

Helpolla Viesti ei kuitenkaan voittoa ottanut: se oli todellakin helisemässä OrPon kanssa.

Heti ensimmäisen erän alussa LP Viesti oli karata, mutta OrPo heräsi ja kuroi muutaman pisteen eron kiinni. Tilanteesta 3–3 joukkueet tahkosivat tasatahtia pisteisiin 9–9.

Siitä OrPo alkoi kasvattaa johtoaan. Teija Vuorenmaan syöttövuorolla OrPo repäisi tilanteeksi 18–12. Kun Viesti ei saanut vastaavaa pisteputkea tehtyä, meni ensimmäinen erä selvästi OrPolle.

Myös kuuluttajan sanoissa kuului innostus

Toisessa erässä LP Viesti reipastui ja se taisteli erävoiton. Kolmas erä oli puolestaan OrPon hallintaa, ja se sai myös kuuluttajana ottelussa toimineen joukkueen manageri Mika Putkisaaren liekehtimään.

– Tuota en itse kokeilisi, nimittäin Jessika Mursulan käsien pitävyyttä, Putkisaari selosti, kun LP Viestin hyökkäys pysähtyi Mursulan torjuntaan.

– Ada Aronen on löytänyt uuden kaivon LP Viestin kenttäpuoliskolta, hehkutti Putkisaari hetkeä myöhemmin, kun Aronen sijoitti pallon OrPossa viime kaudella pelanneen Daria Butkevychin taakse ykköskulmaan.

Kun tilanne oli OrPolle 23–16, Putkisaari kehotti lyömään käsiä yhteen: syystä että tulossa olivat erän viimeiset pisteet. Muutaman pallorallin tilanne kuitenkin vaati ennen kuin OrPo sai erän päättäneen pisteen tehtyä.

Neljännessä erässä taistelu tiukkeni. Viesti takoi aluksi parin pisteen etumatkan, mutta OrPo nousi ja pääsi tasatilanteeseen 8–8. Sen jälkeen kotijoukkueella oli hyvä jakso, jonka aikana muun muassa Vuorenmaa nakutti neljä hyökkäyspistettä.

Tilanne oli kotijoukkueelle jo 16–12, mutta sitten Viesti sai pelijuonesta jälleen kiinni. Joukkue nousi ensin tasoihin, sitten parin pisteen karkumatkalle eikä enää päästänyt OrPoa ohitseen. Niitin erälle löi Butkevych, jonka kädestä lähtivät kaksi viimeistä pistettä tuoneet pallot.

Viidennessä erässä pallo pomppi jopa onnekkaasti Viestille. OrPo taisteli, mutta Viesti kuittasi erän ja koko ottelun.

OrPo, LP Viesti
Ada Aronen pääsi myös LP Viestin torjunnasta läpi, vaikka ottelun jälkeen häntä harmitti muun muassa kymmenen torjuntaa jäänyttä palloa. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Taistelupallot saa katsojan syttymään

Syväsen usko omaan joukkueeseen ei nyt tulleesta tappiosta huolimatta ole loppumassa.

– Nuori joukkue paranee vain koko ajan. Usko ei ole loppumassa. Tämä oli mahtava matsi ja tästähän on vain hyvä nousta ylöspäin. Kun vielä vähän jaksavat fysiikkaa treenata, punttia nostella ja muuta sellaista, niin sitten löytyy myös tehoja. Raakaa tämä vähän vielä on tytöille, mutta kyllä se siitä, Syvänen kannusti.

Syvänen on ollut tuttu näky Oriveden liikuntahallin katsomossa, häneltä ei ole tällä kaudella jäänyt yhtään kotiottelua vielä väliin. Hän toimi myös pitkään joukkueen huoltajana, joten reissukilometrejä hänellekin on joukkueen kanssa kertynyt runsaasti.

– 20 vuotta olin siinä hommassa mukana. Enää en vierasotteluihin lähde, sillä ne matkat on nähty. Kotisohvalta minä niitä otteluita jännitän, Syvänen kertoo.

Mikä saa miehen katsomossa oikein kunnolla innostumaan?

– Taistelupallot! Kun puolustuksissa haetaan ihan ilmiömäisesti ne pallot, joiden luulee ensin jäävän kenttään ja sitten ne kuitenkin saadaan vielä peliin. Tänäänkin niitä tilanteita nähtiin ja ne ovat hienoja, Syvänen intoili.

Sekin on selvää, että Syvänen nauttii peleistä koko kehollaan. Ääntä hänestä siis katsomossa lähtee. Hän toivoo, että muutkin katsojat eläytyisivät peliin kunnolla.

– Ei siellä oikein muut ole niin antaumuksella mukana. Tahtovat olla välillä jotkut vielä pikkuisen liian negatiivisia. Mutta sitä pitää laittaa vaan pastillia kurkkuun ja antaa mennä. Siitähän ne pelaajat nauttivat, että he saavat kannustusta ja positiivista palautetta.

Seuraavaksi Orivedellä nähdään vastustajana Pölkky Kuusamo. Syvänen tietää jo, miten ottelussa käy.

– Kun tuolla salissa selostettiin, että Pölkky saapuu, niin minä sanoin heti, että Pölkky kaatuu.

Tavallaan hyvä, mutta kuitenkin pettymys

Lehdistötilaisuudessa OrPon päävalmentaja Fabio Menta totesi, että pisteen saaminen sarjakärjeltä tuntui heti ottelun jälkeen jopa uskomattomalta. Päälle iski kuitenkin välittömästi myös pettymys, sillä ottelu olisi ollut myös voitettavissa.

– Harmittaa, että emme tehneet työtämme loppuun asti, sillä pelasimme hyvin ja olisimme voineet viedä koko ottelun. Loppuosa ottelusta oli harmittava, Menta totesi.

OrPon parhaana pelaajana palkittu Ada Aronen oli myös turhautunut ottelun jälkeen.

– Ärsyttää. Ottelu olisi ollut ihan voitettavissakin 3–1. Omilla virheillämme annoimme vastustajalle mahdollisuuden, Aronen sanoi lehdistötilaisuudessa ja myönsi itsekin tehneensä tyhmiä virheitä.

– Löin varmaan kymmenen kertaa torjuntaan. Yritin sanoa passarille, että levittäisi vähän peliä, jotta torjuntaan tulisi väliä.

LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen puolestaan kehui OrPon otteita.

– Me olimme kolme ja puoli erää vaikeuksissa. Ei ehkä sellaista taistelutahtoa löytynyt, jota joukkueella tällä kaudella on ollut. OrPo myös pelasi todella hyvin verrattuna siihen, miten alkukausi on mennyt. Vuorenmaa ja Aronen olivat molemmat hyvässä vireessä, ja silloin vastustajan on vaikea voittaa.

– Viimeiset puolitoista erää pelasimme hyvää lentopalloa. Jostain löytyi kova yrittäminen ja ansaitsimme voiton, Lemminkäinen totesi.

Tilastot kertovat, että OrPo teki ottelussa enemmän pisteitä (104-102), oli plussalla enemmän (+34/+33) sekä vei torjunnat 12–10. Ässät vei vierasjoukkue 7–10.

Kotijoukkueen tehokärkeen kuuluivat Ada Aronen (24/+12), Teija Vuorenmaa (21/+8) ja Jessika Mursula (11/+8). Vierasjoukkueesta kolmen kärjen muodostivat parhaana pelaajana palkittu Daria Butkevych (26/+19), Kristina Yordanova (16/+4) ja Arita Ternava (13/+3).

PROliberona palkittiin OrPon Emilia Putkisaari.

OrPo pelaa seuraavan kerran sunnuntaina, jolloin se matkaa JymyVolleyn vieraaksi. Se on myös Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ottelu.

Leave a Comment