50 vuotta sitten: Pyhäinpäivä Siitamassa

Vanha vuosikerta, Siitaman kotiseututilaisuus
Siitamassa näyteltiinkin taas.

Kotiseututilaisuutta vietettiin Siitaman Jukolassa jälleen Pyhäinpäivänä entiseen tapaan. kuultiin ja nähtiin, välillä juotiin kahvia ja seurusteltiin.

Tällä kertaa oli ohjelman runkona Siitaman Pienviljelijäosaston historiikki, josta Eero Mikkola kertoili mm. seuraavaa: 1920-luvun alkupuolella oli Peltomies-seura, joka perustettiin mv. Turtoisen aloitteesta. Varsinainen Pienviljelijä-osasto perustettiin 11.9.1927. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi tuli T. E. Maunula. Perustamisvuonna pidettiin mm. 2-päiväinen luentotilaisuus varjokuvin. Seuraavana vuonna tehtiin mm. apulantojen yhteisosto ja nimettiin kunnallisvaaliehdokkaat.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Vuonna 1932 tuli äänestyksen jälkeen puheenjohtajaksi Kalle Mäkinen. Asiakirjat kertovat myös että polkkatukan edelläkävijänä Siitamassa oli Toini Ruokonen. 1932 ostettiin viljanlajittelija ja 1935 ostettiin runokirja, josta saatiin vahvistusta juhlien ohjelmiin. Tuoremehukurssit oli 1938 ja samana vuonna perustettiin ompeluseura sekä vuosikokouksessa oli yli 40 osanottajaa. Vuoden 1939 kesällä retkeiltiin Pohjanmaalla ja Korpinlahden näyttelyssä ja syksyllä pidettiin juhla reserviläisten perheiden hyväksi. Seurasi sitten toimettomia vuosia kunnes 1946 tuli yhteislaidun ja 1947 valittiin ensi kertaa naisia johtokuntaan. 1948 erottiin Pienviljelijäliitosta ja hiljaisten vuosien jälkeen osasto lopetettiin 15.6.1954.

Esillä oli myös runsaasti osaston vaiheisiin liittyvää erilaista aineistoa.

Nuorten näytelmäpiiri esitti Kaarina Mäkisen johdolla pari kouluhupailua. Anna Syrjänen kertoili Pv-osaston juhla-, iltama-, ja retkeilytoiminnasta.

Näytteillä oli myös uusia valokuvalehtiä kyläalbumiin, jotka kuvasivat etupäässä viimekesän tapahtumia, samoin oli esillä nuorten askartelupiirin töitä.

Vanha vuosikerta, Siitaman kotiseututilaisuus
Sulo Saarisen maalaus ”Satumetsä”.

Eikä näyttely tähän loppunut. Oli myös Sulo Saarisen maalauksia. Tämän vasta yli 70 vuotiaana taiteilemisen alkaneen, nuorempana tunnetun musikantin- viulun ja haitarinsoittajan- maalauksia oli nyt ensi kertaa yleisön nähtävänä. Saarisen työt olivat naivistista suuntaa edustavia ja erikoisesti niistä jäi mieleen ”Satumetsä”. Myös vanhoja työtapoja oli maalauksissa esitetty.

Väridiaesityksessä Siitaman kesästä nähtiin miten keväällä istutettiin karppeja ja syksyllä siikoja Siitaman lahteen. Edelleen oli kuvia Sibeliusfilmin kirkkovenekohtauksen filmaamisesta, purpuriesityksistä omissa juhlissa sekä Paltanmäellä ja Purnussa, Muhojärven lenkistä ja kauniista näkymistä Naappilan vuorelta.

Eero Mikkola esitti kuvakertomuksen myös Hollannin matkastaan. Miellyttävästi vierähti iltapäivä Jukolassa, kuten aina. Laskiaissunnuntaina taas tavattaneen kotiseutuasian merkeissä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 8.11.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment