Historiallinen kulta tuli Orivedelle – yhteiskoulun pojat voittivat KLL:n mestaruuden

KLL:n mestaruusjoukkue, pojat, Orivesi
Mestaruusjoukkueen joukkueenjohtajana toimi Harri Raitala (takana vas.) ja joukkueessa palasivat Mikke Puputti, Eetu Lietsala, Oskari Kymäläinen, Peetu Salmi, Onni Nieminen, Jaakko Niemi, Niilo Lankinen (edessä vas.), Perttu Paavola ja Eino Kuivanen. Päävalmentajana toimi Markku Puputti (takana oik.).

Oriveden yhteiskoulun poikien lentopallojoukkue on voittanut Koululiikuntaliiton yläkoulujen mestaruuden. Menestystä voi pitää historiallisena, sillä vastaavaan saavutukseen ei ole ylletty ainakaan kuluvan vuosituhannen aikana.

Lähtökohdat menestykseen olivat kuitenkin hyvät. Oriveden yhteiskoulun poikien joukkue lähti nimittäin lopputurnaukseen kirkastamaan viime vuoden Koululiikuntaliiton hopeamitaleita kultaisiksi. Kuuden joukkueen lopputurnaus pelattiin tiistaina Kristiinankaupungissa.

Lue myös: Poikien lentopallojoukkue saatiin pitkästä aikaan kasaan – Oriveden yhteiskoulun porukka nappasi heti hopeaa

Jännittäviä hetkiä pelien lisäksi koettiin jo menomatkalla. Yön aikana oli satanut lunta reippaasti ja lunta satoi myös koko kolmen tunnin ajomatkan ajan. Tiet olivat vielä aamulla auraamatta ja rekkoja lähes kymmenen kiinni rampeissa ja ylämäissä. Näistä haasteista selvittiin paikallisen liikenneyhtiön taitavan kuljettajan avulla.

Seuraavista haasteista piti selvitä omin voimin. Kolmen joukkueen alkulohkossa kapuloita Oriveden rattaisiin yrittivät heittää ensin Laihia ja sitten Mänttä. Laihia sinnitteli ensimmäisessä erässä puoleen väliin asti Oriveden rinnalla, mutta loppuerä ja seuraava olivat Oriveden näytöstä. Voitto tuli kotiin puhtaasti 2–0.

Pohjois-Pirkanmaan derbyssä Mänttää vastaan Orivesi vei ensimmäisen erän näytöstyyliin. Toiseen erään joukkue lähti seisoskelemaan polvet suorina ja takki auki odottelemaan pelin loppua sekä finaalipaikkaa.

Ja niin kuin usein käy, niin kävi nytkin. Mänttä paransi vastaanottoaan ja hyökkäystään, Oriveden puolella kävi päinvastoin. Onneksi herätyskello soi joukkueessa viime hetkellä ja muutamilla terävillä suorituksilla pojat kairasivat erävoiton 25–23.

Se tarkoitti, että joukkue oli hankkinut paikan loppuotteluun isäntäjoukkuetta Kristiinankaupunkia vastaan.

Joukkue sai kotiyleisön hiljaiseksi

Loppuottelussa Oriveden taktiikkana oli saada runsaslukuinen kotiyleisö hiljaiseksi pimentämällä kotijoukkueen pitkänhuiskea päähyökkääjä. Ensimmäisen erän alussa taktiikka ei vielä onnistunut ja lisäksi Orivesi avitti kotijoukkuetta runsailla verkkosyötöillä.

Mutta jälleen Oriveden pojat osoittivat kovuutensa järkevien ratkaisujen kera erän lopulla. Kotiyleisö hiljeni, kun tulostaululle käännettiin Oriveden voittolukemat 25–23.

Toiseen erään Orivesi sai siivottua syöttövirheet pois ja syöttöjen suuntauksella saatiin aikaan myös se, että kotijoukkueen kovin hyökkääjä ei saanut enää hyviä passeja. Orivesi rallatteli selvään erävoittoon ja Koululiikuntaliiton mestaruuteen. Joskus hieman jurot pojat intoutuivat jopa voitontanssiin.

Oriveden valmennusosasto oli erityisen tyytyväinen muita joukkueita parempaan vastaanottoon ja mallikkaaseen puolustuspelaamiseen. Yhtään helppoa palloa ei tippunut pelaajien väliin lattialle.

Valmentajien suut sai messingille myös hyökkäyspelaamisen monipuolisuus ja tilanteisiin sopivat järkevät ratkaisut.

– Pojat pelasivat hyvin yhdessä. Myös se oli hienoa, että kaikki mukana olleet pelaajat pääsivät jossain vaiheessa turnausta kentälle, joukkueen päävalmentajana toiminut Markku Puputti sanoo.

Iloinen menestyksestä oli myös joukkueen kapteenina toiminut, 14-vuotias Jaakko Niemi.

– Mestaruus maistuu tosi hyvältä. Pelasimme hyvin ja onnistuimme erityisesti hyökkäys- ja puolustuspelaamisessa. Tavoitteena on, että ensi vuonna tuomme mestaruuden uudestaan Orivedelle, Niemi jo suunnittelee.

Mestaruuden uusiminen on joukkueelle mahdollista. Ensi vuonna se nimittäin pääsee puolustamaan mestaruutta samalla kokoonpanolla, sillä tänä vuonna joukkueessa ei ollut yhtään 9-luokkalaista.

Harri Raitala

Leave a Comment